​Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a declarat marti seara, la Digi 24, ca au fost reluate negocierile in ceea ce priveste situatia Transnistriei. Ministrul a precizat ca progresele sunt semnificative si ca mai raman cateva teme neabordate. Reprezentantul MAE a precizat insa ca dinamica accentuata a negocierilor si a dialogului indica faptul ca unele probleme ar putea fi rezolvate pana la sfarsitul anului.

"Au fost reluate negocierile. [...] Faptul ca se afla cei 5+2 [n.r R.Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia si Ucraina, plus SUA si UE] in calitate de observatori) in jurul mesei de negociere, este aceasta situatie prin ea insasi un lucru foarte bun. Mai sunt cateva teme ramase inca in suspensie, evolutiile sunt bune. Exista o disponibilitate ceva mai mare a reprezentantilor transnistreni pentru un dialog constructiv. Deci asa cum multe state din UE evalueaza, situatia merge intr-o directie ceva mai buna. Probabil ca ne putem astepta ca pana la sfarsitul acestui an sa existe evolutii semnificative", a declarat Cristian Diaconescu in emisiunea "24 intr-o ora"

Intrebat de Luca Niculescu, realizatorul emisiunii, daca aceste evolutii indica acceptarea unui plan de rezolvare a crizei, Cristian Diaconescu a declarat: "Acolo se afla mai multe dosare in discutie si probabil cel mai important este rezolvarea problemei politico-juridice constitutionale in legatura cu acel teritoriu, acea enclava si, din acest punct de vedere, intr-o ordine de prioritati, raporturile acelei zone cu Chisinaul reprezinta intr-adevar o zona de foarte mare interes si sper ca acest lucru sa fie rezolvat cel mai rapid. Evident, dupa ce se rezolva, celelalte teme vor fi subsecventat abordate."