"Vom relua discutia [n.r. cu Cehia] in ceea ce priveste situatia lui Priplata, pentru ca acel cetatean, dupa ce a comis o infractiune grava in Romania, s-a sustras executarii. Si este foarte normal, mai ales ca este vorba de un stat cu care avem relatii parteneriale, ca aceasta executare si reparatia pe care o datoreaza statului roman sa fie dusa la bun sfarsit", a declarat Cristian Diaconescu in emisiunea "24 intr-o ora" difuzata de Digi 24.

Ministrul a adaugat ca, "din punctul nostru de vedere, el se sustrage executarii. Ministerul Justitiei asta ne spune" astfel incat se vor face demersuri pentru rezolvarea situatiei.

Amintim ca liderul sindical Virgil Sahleanu a fost injunghiat in septembrie 2000 in timpul amplelor proteste sindicale contra privatizarii Tepro Iasi. Procurorii au stabilit ca uciderea lui Sahleanu a fost "ordonata" de directorul firmei si de investitorul ceh.

Frantisek Priplata a fugit din Romania in timp ce era acuzat de instigare la omor. Priplata a fost eliberat de instanta bihoreana pe baza unei adeverinte medicale. Priplata a fost condamnat de justitia romana la opt ani de inchisoare pentru instigare la ucidere.

Initial, Romania a cerut extradarea lui Priplata, dar a esuat, solicitand ulterior Cehiei sa recunoasca sentinta. In 2009, autoritatilor cehe au decis ca Priplata nu va face inchisoare, respingand cererea facuta de Romania in acest sens.