Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat miercuri pentru Antena 3 ca ministerul pe care il conduce nu poate da un aviz pentru tot perimetrul la Rosia Montana, in cazul proiectului de exploatare miniera, pentru ca pentru Masivul Orlea nu a fost facuta descarcarea de sarcina arheologica, informeaza Agerpres.

"Nu se poate da avizul repede. Trebuie sa faci o analiza. Si noi asta am facut si ne-am asumat niste riscuri, inclusiv eu la Ministerul Culturii. Eu pot sa va spun ca nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Rosia Montana, indiferent cine si ce doreste, fiindca pentru Orlea inca nu s-a facut descarcare de sarcina arheologica, fiindca nu au facut cercetarea arheologica. Daca luam doar pentru Ministerul Culturii, eu pot sa va spun ca pentru Orlea, pentru Masivul Orlea, nu se poate da nici macar avizul de la Ministerul Culturii", a spus Kelemen Hunor intrebat daca a privit mesajul presedintelui Traian Basescu de marti ca pe o presiune asupra UDMR, pentru a se da avizele mai repede in cazul proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.

El a precizat ca Ministerul Mediului trebuie sa dea avizele, dupa cele date de Ministerul Culturii.

Intrebat daca se poate spune ca el blocheaza proiectul Rosia Montana, ministrul Culturii a raspuns: "Nu eu fac cercetarea arheologica, ci face investitorul. Daca nu vine cu cercetarea arheologica, eu nu pot sa merg mai departe".

Amintim ca presedintele Traian Basescu le-a cerut marti membrilor Guvernului sa dea "rapid" avize in cazul exploatarii de la Rosia Montana, dar in deplina cunostinta de cauza sau sa spuna "nu" investitorului, pentru a putea fi inchis subiectul si sa nu mai stea in dezbatere publica.