Calin Popescu Tariceanu, fostul premier al Romaniei, invitat la "Sinteza Zilei" de la Antena 3 a discutat despre privatizarile din Romania: "Nu putem pune un semn de egalitate intre profitul obtinut prin exploatarea resurselor minerale si deficitul creat de un milion de someri". A continuat mentionand: "Cei care fac declaratii cum ca resursele de minereu sau gazele de sist reprezinta viitorul locurior de munca in Romania, eu le raspund ca trebuie sa ne folosim de alte resurse."

Calin Popescu TariceanuFoto: captura Antena 3

Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca presedintele Traian Basescu "nu ar fi trebuit sa se amestece in aceste chestiuni" privind privatizarile din Romania: "Cand eram eu prim-ministru, vocea cetateanului, organizata in ONG-uri, nu a pus prea multa presiune si din acest motiv nu m-am grabit sa iau o decizie in privinta privatizarilor si nefiind de compententa mea i-am lasat pe oamenii competenti din ministere sa se ocupa de astfel de lucruri".

Fostul premier a continuat ideea sustinand ca "astazi sipiritul civic s-a trezit la romani" si ca protestele din ultima perioada au rezultat din lipsa de informare a cetatenilor: "Este vina guvernului ca procedeaza in acest fel pompieristic...trebuie sa se intreprinda o actiune de informare a cetatenilor privind deciziile care afecteaza o comunitate cum este in cazul privatizarilor Cupru Min sau Rosia Montana".

Discutand despre privatizarile din mandatul sau, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca in cazul privatizarii de la Craiova a cerut celor de la Ford sa investeasca 675 milioane de dolari si sa depuna o garantie in banca de o valoare egala. A continuat mentionand ca: "Eu nu as fi facut niciodata privatizarea Cupru Min in aceste conditii si ridica semne de intrebare privind intentia reala a guvernului".

Despre premierul Mihai Razvan Ungureanu:

"Actualul prim-ministru a neglijat conjunctura in care se afla: nu mai are o majoritate solida in spate plus ca are un timp limitat de opt luni de zile in functie. Poate ca este animat de faptul ca spera sa castige un nou mandat de premier". Calin Popescu Tariceanu a continuat mentionand ca a lucrat cu MRU dar ca "actiunile sale seamana cu cele ale fostului premier Emil Boc."

Privind privatizarea Cupru Min fostul premier a tinut sa precizeze: "Pare sa fie o comanda pe care Ungureanu si ministrii au primit-o de la Cotroceni".

Alte declaratii:

  • "In ceea ce ma priveste cred ca miscarile politice se articuleaza in jurul unor valori, unor idei si a unor principii nu in jurul unor persoane cum este in cazul Romaniei. PDL s-a agregat in jurul lui Traian Basescu iar dupa ce mandatul dansului se va termina partidul se va dezagrega"
  • "Gestul lui Traian Basescu de a anunta ca isi da demisia doar daca opozitia va face asa cum doreste dansul mi se pare incalificabil".
  • "L-am sfatuit pe Andrei Chiliman sa nu demisioneze. Gestul lui ar putea sa dauneze PNL-ului si aliantei USL"