"Trebuie sa ne solidarizam cu colegii nostri din Uniunea Europeana; nu vom da curs invitatiei de a participa la Summitul Central si Sud - Est European de la Yalta, din 11-12 mai, dar vom fi reprezentati de ambasador. Pentru noi, Ucraina este un stat important", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati. Seful statului a precizat ca, in ceea ce priveste campionatul de fotbal EURO 2012, pe care mai multe state europene ameninta sa il boicoteze in semn de protest fata de situatia Iuliei Timosenko, "fotbalul trebuie lasat sa fie spectacol si nu politizat".

Traian Basescu si Nicolae Timofti Foto: Captura Radio Romania Actualitati

Presedintele Basescu a precizat ca Romania nu se poate implica "in justitia altui stat" dar ca va urma directia stabilita de tarile UE, refuzand sa participe la nivel inalt la Summitul de la Yalta.

Traian Basescu a precizat ca, pe de alta parte, Romania are o traditie a fotbalului si chiar daca nu va fi reprezentata de o echipa in campionatul ce se va desfasura in Polonia si Ucraina, "fotbalul trebuie lasat sa fie spectacol si nu politizat".

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, invitat de asemenea in studioul Radio Romania Actualitati a declarat ca accepta pozitia statului ucrainean si ca, in calitate de sef de stat, nu poate face declaratii ce ar putea fi considerate un afront de partea ucraineana.

Mai multe tari din Uniunea Europeana (UE), inclusiv Germania, si-au exprimat saptamana trecuta ingrijorarea fata de situatia Iuliei Timosenko, incarcerata din august 2011 si aflata in greva foamei de la 20 aprilie, in semn de protest atat fata de violentele a caror victima a fost in inchisoare, cat si fata de "reprimarea politica" din tara sa. Membrii Guvernului austriac au anuntat, miercuri, ca vor boicota meciurile de la EURO 2012 care se vor desfasura in Ucraina, iar presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat si el ca nu va merge in Ucraina la meciurile contand pentru EURO 2012.

Cel putin alte patru tari europene vor boicota Summitul Europei Centrale de la Yalta, care se va desfasura in perioada 11-12 mai in Ucraina. Mass-media germane au anuntat inca de pe 26 aprilie ca noul presedinte desemnat, Joachim Gauck, si-a anulat vizita in Ucraina din aceasta vara pe fondul ingrijorarilor legate de starea de sanatate a Iuliei Timosenko. Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, si-a anulat, de asemenea, prezenta in cadrul summit-ului invocand aceleasi motive. Alaturi de presedintele ceh, sefii de stat din Slovenia si Austria i-au urmat exemplul.

Citeste si: