Nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au avut o prevedere bugetara pentru cresterea salariilor si implicit nu au lasat bani pentru asa ceva, a declarat joi seara, la TVR Info, analistul economic Liviu Voinea. "Fondul acela despre care se vorbeste este o rezerva de care te poti atinge in cazuri extreme, deci nu pentru cresteri de salarii si pensii; pentru fondul acela ne-am imprumutat la niste costuri foarte mari, uneori la o dobanda de 7%".

Analistul economic a dat insa asigurari ca se vor gasi resursele finaciare pentru cresterea salariilor: "Aceasta este o decizie si politica si economica, care este consecventa cu aprecierea noastra ca taierea salariilor a fost o greseala, aceasta greseala trebuie reparata.... ramanem in parametrii acordului cu FMI, este vorba de a face un mix adecvat de politici macroeconomice; deci, se vor gasi banii, se vor identifica resursele financiare in buget si probabil se va extinde foarte putin spatiul fiscal pentru a permite cresterea salariilor", a explicat Liviu Voinea.

Voinea a aminitit si de faptul ca in toamna anului trecut, FMI a fost de acord cu un deficit 2,5% iar Guvernul roman a stabilit tinta la 1,9% din PIB.

Daniel Dăianu şi Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată fac parte din echipa care se ocupa de programul economic al USL.