Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat marti dimineata la RFI Romania, referitor la incidentul de luni seara de la Palatul Cotroceni cand presedintele Traian Basescu a intarziat sa dea mana cu acesta, ca analogia pe care a facut-o cu Mussolini nu a fost facuta in cadrul audierilor din comisiile parlamentare, ci ca raspuns la o intrebare despre o lucrare a sa, si nu a reprezentat o comparatie cu seful statului.

"Nu vreau sa facem psihologie aici, fiecare om are liberatea gesturilor sale. Eu am facut o declaratie la Comisiile Parlamentului, iar in pachetul de intrebari care s-au pus ulterior, cineva din apropierea fostei guvernari a intrebat despre opinia mea legata de analogia pe care am facut-o intr-o lucrare dintre Musolini si masurile luate in Romania. Am raspuns la acea intrebare insa s-a deformat ulterior, ca si cum ar face parte din declaratia mea. Si presedintele a spus ca l-as fi comparat cu Mussolini, ceea ce nu s-a intamplat," a explicat Marga, adaugand ca exista niste masuri precum "obsesia desfiintarii celei de-a doua camera a parlamentului, obsesia taierii salariilor la bugetari, a numarului de profesori, sunt vreo 7 in total".

"Am fost de acord cu presedintele sa avem o discutie si sa lamurim aceste probleme, ceea ce pentru mine nu este o problema," a mai spus el.

Momentul de tensiune intre presedintele Basescu si Andrei Marga a avut loc luni seara la ceremonia de depunere a Juramantului la Cotroceni, presedintele intarziind in prima faza sa dea mana cu acesta, parand ca-l avertizeaza sau ii reproseaza ceva. Dupa putine momente in care i-a soptit grav cateva cuvinte seful statului i-a intins mana lui Marga.

Ulterior, Marga a explicat la Romania TV ca presedintele i-a reprosat declaratiile facute luni prin care-l compara cu Mussolini spunandu-i ca nu sunt declaratii corecte, iar el i-a raspuns ca nu a fost bine informat despre sensul acestor declaratii.

Intrebat marti dimineata daca relatia sa cu seful statului a inceput cu stangul, ministrul a raspuns: "Nu stiu, asta se va vedea in timp. Constitutia prevede trei actori in conceperea, aprobarea si punerea in aplicare a politicii externe, pana la urma de la asta a inceput intreaga discutie. In acest cadru pot fi ganduri diferite, dar important este sa existe un racord si Romania sa aiba un profil consolidat pe planul relatiilor externe".

Citeste aici declaratiile lui Andrei Marga la audierile din comisii