Daniel Funeriu a declarat la B1 TV ca prin masurile luate actualul guvern vrea sa scada standardele, ceea ce va duce la o mediocritate a sistemului educational. Dan Tapalaga, jurnalist Hotnews, a declarat ca ministrul de Externe Andrei Marga a comis o mare gafa si o mare nelamurire atunci cand acesta si-a exprimat admiratia fata de noul presedinte rus, Vladimir Putin. El considera ca povestea Marga nu s-a incheiat si s-ar putea ca aceasta sa evolueze intr-o stare conflictuala cu presedintele Traian Basescu.

Dan TapalagaFoto: captura B1 TV

De asemenea, Dan Tapalaga a precizat ca o alta mare gara a guvernului Ponta este relatia cu minoritatile nationale, "o tema care se va intoarce in fata guvernului Ponta cu forta inzecita". El a mai declarat ca Victor Ponta a adoptat masurile populare asteptate.

Iata principalele declaratii:

 

- USL face exact ce trebuie sa faca din punct de vedere politic si, anume, sa implineasca un orizont de asteptare a propriului electorat, obisnuit ca USL pune mana, baga mana in buzunar si ne da, ne asista ne ajuta. Ei asta fac.

- Nu cred ca se gandesc foarte mult in clipa asta daca au de unde, daca e intelept sa faci asta in vremuri in care lumea inca te avertizeaza ca nu e bine sa faci asta, ca nu stai bine din punct de vedere economic.

- Ei vin pe un orizont de asteptare ridicat de PDL si de guvernul Boc si de Traian Basescu, care au spus ca banii trebuie dati inapoi, solutii trebuie gasite pentru pensionari s.a.m.d.

- Economia Romaniei, spre deosebire de alte tari din Balcani, e puternic legata de bancile grecesti, de economia greceasca, iar acolo guvernul instalat arata horror, deoarece e un guvern format din grupari extremiste, din grupari radicale de stanga. Ori, perspectivele nu sunt bune din acest punct de vedere.

- Victor Ponta este avertizat in continuare de publicatii economice importante de afara sa fie extrem de prudent cu banii pe care ii arunca acum in salarii, ca sa vina in asteptarea populatiei, pentru ca s-ar putea sa planga dupa ei putin mai incolo.

- Eu cred ca lumea nu uita ca acum doi ani de zile au fost operate taieri brutale, masive, de 25%, si pentru asta e blamat guvernul din care a facut parte domnul Funeriu.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, este prezent in emisiunea "Ultimul cuvant". Principalele declaratii:

- Actualul guvern isi propune sa scada standardele, ceea ce va duce la o mediocritate a sistemului educational

- Sper ca premierul Ponta sa inteleaga importanta reformelor in educatie si sa nu cedeze presiunilor facute asupra sa

- Referindu-se la scandalul de plagiat in care este implicat actualul ministru al Educatiei, Ioan Mang, cred ca trebuie sa se exprime pe acest subiect

- Cel mai important este sa se pastreze credibilitatea instititionala, sa se pronunte asupra acestor acuzatii repede

- Ca membru al guvernului Boc, care a luat acele masuri teribile in Romania. vreau sa va spun un lucru simplu: guvernul Boc si guvernul Ungureanu a gasit resursele, mecanismele, stabilitatea economica si institutionala a tarii, pentru ca aceste mariri sa poata sa fie facute.

- Meritul pentru stabilizarea Romaniei, pentru toate mecanismele care au dus, toata bucataria interna care a dus la aceasta posibilitate concretizata de revenire la salarii, toate aceste merite sunt ale guvernelor Boc si Ungureanu.

- Faptele sunt urmatoarele: aceasta crestere a salariilor era deja negociata de presedinte joi, inainte de caderea Guvernului si inainte de acea intalnire cu FMI, iar discutiile erau bine incepute.

- Sa nu uitam, de asemnea, ca propunerea noastra fusese sa crestem cu 16% toate aceste salarii intr-o transa

- Victor Ponta doreste sa creeze un efect psihologic prin cresterea cu 8% a salariilor, in doua transe, prin aceasta abordare in trepte

- Cresterea salariilor cu pana la 16% era posibila, existau toate premisele, lucrurile erau in mare parte negociate si discutate cu Fondul

- In fiecare moment la guvernare, ai de ales intre a lua masuri populiste, gen nu pui camere video la bac, sa treaca toata lumea

- S-au luat masuri corecte. A duce lupta cea dreapta, intr-adevar, poti sa pierzi atunci cand duci lupta cea dreapta si poate nu o explici suficient.