In dosarul Flota nu a fost vorba de frauda, ci de decizii neinspirate ale unor manageri, a declarat joi, la TVR Info, senatorul PNL, Raymond Luca. Concluzia a reiesit din raportul Comisiei de Ancheta asupra Flotei Maritime Comerciale, in cadrul careia politicianul liberal ocupa postul de secretar, in 1993. Raymond Luca a mai sustinut ca raportul comsiei se afla in arhiva Parlamentului, dar ca niciun procuror care s-a ocupat de dosarul Flota nu a solicitat rezultatele anchetei.

Raymond LucaFoto: Captura TVR Info

"Navele au fost pierdute in timp, atunci cand a debutat acel scandal (legat de flota-n.r.) nu era nicio nava pierduta; toata galceava din presa a fost montata de un redactor sef din acea vreme, in 1992, care la o intalnire s-a apropiat de mine si de Dinu Patriciu si a spus: domnule, nu vreti sa va bagati in chestia asta cu navele, ca eu am un grec...amandoi am refuzat, pentru ca am spus ca nu cunoastem domeniul; e foarte usor de dedus cine e omul, pentru ca acea campanie a fost in ziarul lui, pentru ca omul a incercat sa ia navele si nu i s-au dat...asta l-a infuriat teribil pe acel gazetar, care a montat aceasta campanie, si dintr-odata in Romania toata lumea se pricepea la nave si la fotbal", a declarat Raymond Luca, in cadrul emisiunii Plus Unu.

Liberalul a mai sustinut ca exista o mitologie in politica romaneasca in legatura cu dosarul Flota:"N-am nicio intelegere cu Basescu, n-am nicio simpatie deosebita pentru el; dar a fost fair-play sa stim si sa intelegem... a fost audiat, a mintit de doua ori, fara sa miste niciun muschi pe fata, a incercat sa ne pacaleasca... in PNL, singura persoana care a indraznit sa-mi spuna ceva a fost Dinu Patriciu, care m-a rugat sa am grija de Traian Basescu, adica nu cumva sa pateasca ceva rau", a mai dezvaluit Raymond Luca.

Alte declaratii

  • Ancheta a fost comandata de PDSR-ul de atunci care vroia sa-l prinda cu mata in sac pe Basescu. El fusese ministru al Transporturilor, era vicepresedintele Comisiei de Industrii. Si el a cerut atunci, pentru ca Romania Libera incepuse o noua campanie de presa, o ancheta.
  • Legendara flota romaneasca avea in 1990 o vechime medie de 17 ani. Este enorm. La 15 ani o nava se caseaza, potrivit normelor internationale...Ceausescu, din propria sa vointa, printr-un decret, a marit durata de viata a navelor romanesti la 25 de ani.
  • De ce nu a fost facut public raportul: el demonstra ca nu este un caz de tip penal, nimeni nu a vrut sa fraudeze cu intentie flota, au existat decizii gresite, stangace de management, era la doi ani dupa Revolutie... Repet, flota era foarte foarte batrana, deci trebuia sa dispara fizic.
  • Singura decizie care i se poate imputa lui Traian Basescu si li s-a imputat si urmatorilor doi ministri a fost regimul pavilionului care, prin legea dinainte de 1989, se spunea ca se schimba numai prin decizia Consiliului de Ministri. 
  • Daca am fi invatat de la UDMR, n-am fi avut acest cancer politic care este UNPR...UNPR este dovada slabiciunii de la PNL si PSD. In PNL nu mai vine nici unul inapoi. O sa fac un taraboi extraordinar daca mai primim vreunul inapoi in PNL.
  • Despre suspendarea presedintelui Traian Basescu: "Nu ne putem juca cu chestiunea asta. Nimeni nu poate suspenda pe cineva pentru ca a facut ceva acum doi ani. A incalcat Constitutia in repetate randuri, dar in momentul de fata se abtine, deci nu e cazul sa fie suspendat".
  • Dupa plecarea lui Frunzaverde, partidul asta - PDL - parca nu mai exista, si foarte bine ca nu mai exista.