Dosarul Trofeul Calitatii nu se poate prescrie pe 10 iunie, asa cum sustin avocatii lui Adrian Nastase, ci cel mai devreme anul viitor, a declarat miercuri seara, la TVR Info, presedintele CSM, Alina Ghica. Ea a invocat in acest sens o decizie, de anul trecut, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Anul trecut ICCJ a dat o decizie in acest sens, relevata in numeroase rapoarte ale Comisiei Europene si ale Inspectiei Judiciare, in care a stabilit acest lucru: perioada in care o cauza penala s-a aflat pe rolul Curtii Constitutionale ca urmare a invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate nu se ia in calculul termenului de prescriptie al cauzei... in acest sens este decizia ICCJ", a declarat Alina Ghica in cadrul emisiunii Plus Unu, de la TVR Info.

Termenul de prescriptie in dosarul Trofeul Calitatii

Pe 10 mai, Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, a declarat ca termenul de prescriptie pentru dosarul Trofeul Calitatii s-ar implini in luna iunie 2012. "In acest dosar este un lucru inca in discutie, pentru ca domnul judecator de la fond nu a fost precis. Daca ar fi sa luam in calcul ce a scris judecatorul de la fond in motivare, atunci teoretic termenul de prescriptie ar fi luna iunie 2012", a spus avocatul Ion Cazacu.

In noiembrie 2011, ICCJ a transmis o lista cu dosare de coruptie si datele de prescriptie pentru aceste dosare. Potrivit acestei liste, dosarul Trofeul Calitatii avea termenul de prescriere a faptelor luna aprilie 2013.

La solicitarea HotNews.ro, ICCJ a aratat ca este in imposibilitatea de a transmite data implinirii termenului de prescriptie speciala, cu precizarea ca termenul anterior - aprilie 2013 - a fost calculat in baza datelor din rechizitoriu. Iata integral precizarea ICCJ:

  • Urmare a cererii dumneavoastra transmisa prin e-mail Inaltei Curti de Casatie si Justitie la data de 17 mai 2012, va facem cunoscut urmatoarele:
  • Suntem in imposibilitatea de a va comunica data implinirii termenului de prescriptie speciala in dosarul nr.2470/1/2012, intrucat acesta se afla in curs de judecata, in faza de recurs, la Completul de 5 Judecatori.
  • Precizam ca datele prezentate anterior cu referire la termenele de prescriptie speciala in dosarele de mare coruptie au avut la baza calcule efectuate privitor la infractiunea cea mai grava retinuta in sarcina fiecarui inculpat, iar data de pornire a fost cea mentionata in actul de inculpare.
  • Pana la solutionarea definitiva a cauzelor pot aparea modificari inclusiv in starea de fapt retinuta de instanta, astfel ca, la acest moment, judecatorii Completului de 5 nu pot furniza Biroului de Informare si Relatii Publice relatii privind data implinirii termenului de prescriptie speciala, existand riscul unei eventuale antepronuntari a acestora. (sursa: biroul de presa al ICCJ)