Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa faca o declaratie cu privire la discutiile avute cu premierul ungar Viktor Orban in cadrul intalnirii de saptamana trecuta, in contextul tensiunilor diplomatice romano-ungare.

"Presedintele trebuia sa spuna ceva, mai ales dupa ce a avut o intalnire cu Viktor Orban. Pe mine m-a surprins, mai mult decat intalnirea, tacerea. In fond, Viktor Orban a venit, sau trebuia sa vina la Bucuresti, la reuniunea celor noua state (gazduita de Guvern, n.r.), insa a mers la Palatul Cotroceni pentru a arata, de fapt, ca el in Romania nu discuta cu Victor Ponta, ca nu-i place Ponta, ca el discuta cu Traian Basescu, fiindca pentru el Basescu e seful, dupa cum si Traian Basescu crede", a spus Antonescu.

"Traian Basescu, insa, daca au discutat, si cred ca n-au evitat acest subiect, ar fi trebuit sa declare ceva, in conditiile in care opinia publica din Romania este, de trei saptamani deja, preocupata de acest subiect", a mai spus liderul liberal.

Antonescu a mai aratat ca, dincolo de pozitiile publice ale Guvernului roman si ale partidelor politice romanesti in aceasta chestiune, vorbim de "Presedintele Romaniei, care, oricum am interpreta Constitutia, nu cred ca isi poate permite sa cada in extrema cealalta fata de ceea ce ne-a obisnuit pana acum; deci n-are cum sa evite, in aceasta privinta, o pozitie publica".

In schimb, a mentionat Antonescu, "si noi (PNL, n.r.) si PSD am rugat colegii nostri europarlamentari sa discute chestiunea asta in grupurile lor, pentru ca e o problema europeana, si probabil ca, intr-adevar, chiar si o scrisoare a premierului (catre Barroso, n.r.) ar fi binevenita".

"Presedintele tace si rau face; pentru ca un responsabil, cel mai inalt in aceasta privinta al statului roman, n-are cum sa ignore ce se petrece, cata vreme presedintele parlamentului dintr-o alta tara vine si califica guvernul tarii sale, indiferent ca ii place sau nu culoarea politica a acestui guvern, drept "barbar", "necivilizat", fara ca macar sa aiba vreun motiv", a continuat liderul PNL.

Potrivit lui Antonescu, "Guvernul Ponta a reactionat pe un ton moderat, foarte corect" in aceasta chestiune.

Presedintele PNL a reafirmat ca nu exista tensiuni in interiorul USL, ci doar diferente, dand drept exemplu supraimpozitarea, subiect despre care a aratat ca va fi discutat dupa locale.

Despre suspendarea presedintelui Basescu:

  • In acest moment nu ne ocupam cu demersuri concrete pentru suspendare, ceea ce inseamna o procedura parlamentara
  • Deocamdata suntem implicati in doua batalii: cea a guvernarii si cea a alegerilor
  • S-a vorbit despre dorinta PNL de a-l suspenda pe Traian Basescu... Nu, dorinta de a avea un nou presedinte este in egala masura a PNL, a PSD si a PC, va garantez asta. Liderii USL au spus tot timpul ca si-ar dori o schimbare politica completa
  • Sigur, s-a spus ca ar fi asta o urgenta pentru mine personal, ca potential candidat al USL. Nu este niciun fel de urgenta. Urgenta pentru mine este aceeasi ca pentru noi toti: sa ducem aceasta guvernare, sa ajungem in toamna sa facem alegeri parlamentare, sa avem o majoritate parlamentara consolidata, sa ne facem programul
  • Nu am eu sau PNL o obsesie cu debarcarea lui Basescu, ci, asa cum si Victor Ponta a declarat, dorinta e la fel de puternica si la unii, si la altii