Liderii USL: Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin au fost invitati la Antena 3 si au discutat despre viitoarele alegeri parlamentare. Discutia a avut loc dupa mitingul USL ce a precedat incheierea campaniei electorale. In cadrul emisiunii "Sinteza zilei" a fost invitat si primarul Capitalei Sorin Oprescu.

Ponta, Antonescu, Oprescu, la Sinteza ZileiFoto: Captura Antena 3

Victor Ponta

  • Exista USL si acest USL a redat romanilor speranta ca poate fi batut Basescu, ca Boc, Udrea si ceilalti pot fi dati jos; speranta ca se poate guverna altfel, atat la nivel central, cat si la nivel local; si speranta ca o sa facem dreptate: pe de o parte ca vom face ceea ce am promis oamenilor- despre salarii despre pensii, despre bani publici, si pe de alta parte ca legea o sa-i pedepseasca pe cei de la PDL. Sigur, si pe cei de la USL, daca au gresit
  • Dupa ce obtinem victoria de la locale, victoria de la parlamentarele si victoria de prezidentiale - pentru ca toate sunt esentiale, nu e suficient sa ai doar guvernul, Crin trebuie sa fie presedintele Romaniei.
  • Vine a doua batalie, la fel de grea: sa dovedim ca ceea ce am spus si ceea ce asteapta oamenii de la noi se poate intampla.
  • despre ce l-a enervat in campania electorala: Eu nu o sa ma plag de atacuri, pentru ca fac parte din fisa postului, ca sa spun asa. Insa cred ca s-a consemnat o premiera absoluta; ce m-a deranjat cel mai tare a fost modul absolut perfid cum Flutur, Popescu, Stanisoara s.a. s-au vopsit in alta culoare si spuneau "Cine, noi? Noi n-avem nicio treaba cu Basescu, cu Boc...", zici ca erau in opozitie si se chinuiau sa dea jos guvernul. Sa incerci sa-i prostesti si sa-i minti pe oameni ca "eu nu sunt portocaliu", care ei scriau cu oi pe dealuri "Traiasca Basescu!". Asta m-a indignat cel mai tare. Asuma-ti daca crezi ca ai guvernat bine. Am fost la Cluj si pana si afisele lui Boc erau in alta culoare. Cum, dom'le, sa fii presedintele partidului si sa-ti fie rusine cu partidul.
  • despre sansele la urmatoarele alegeri: Biroul Electoral Central va trebui luni sa publice rezultatele alegerilor pentru fiecare formatiune si va fi asa: USL va avea peste 50%, nu stiu cat, dar noi ne-am propus sa obtinem 50% si vom obtine. Dar PDL va avea sub 10%, pentru ca nu se poate legal sa aduni PDL cu voturile miscarii nu-stiu-cum pentru Neamt a lui Pinalti, cu miscarea nu-stiu-care a lui Stanisoara... Va fi un USL peste 50% si un PDL sub 10%. Ce rost mai are sa spui ca esti legitim?
  • Spuneati ca ce facem daca vine USL si ii schimba pe hotii, incompetentii vechi, dar pun altii la fel. Si intrebati daca ne e frica. Nu mi-e frica deloc, este o uriasa reponsabilitate.
    Schimbarea fundamentala pe care eu incerc sa o arat si s-o  dovedesc fata de Boc, fata de Ungureanu, fata Basescu este faptul ca - desi impreuna am incercat sa punem niste ministri corecti, cinstiti - cand au gresit, n-am stat pe ganduri, l-am schimbat, n-am tinut pe nimeni in brate si acelasi lucru o sa fac in continuare. Am puterea - si am sprijinul lui Crin si Daniel - am puterea sa tai degetelele alea bagate in miere; ale USL-istilor, atentie, de ei vorbesc.
  • Uitati-va ca a trecut un an si jumatate de cand o tin in brate pe Roberta Anastase care a furat voturi, a fost filmata furand voturi, si este vicepresedintele PDL. O hoata care a furat voturi la legea pensiilor. 
  • Ceea ce va pot garanta este ca ii voi da pe mana justitiei pe USL-istii care eventual fac la fel ca PDL-ul. Eu sunt convins ca USL va plati la alegeri daca va face la fel ca PDL si de fiecare le spun colegilor mei "Tineti minte, oamenii ne sprijina ca sa nu facem ca PDL, daca facem ca ei o sa avem aceeasi soarta".
  • (daca va castiga Boc la Cluj) Eu tin foarte mult la Cluj, e un oras important pentru toata Romania. Clujul a mai suferit o data, 12 ani a stat cu Funar. Tor Ardealul, toata tara se misca, mai putin Clujul. Nu cred ca acum iarasi o sa stea cu viitorul Funar, adica cu Boc. Eu cred ca va castiga USL.
  • Aceasta campanie, prima impreuna in aceasta formula, a insemnat o parte mai rea si una mai buna: partea mai rea este ca, oricat de vaccinati suntem noi la toate atacurile, jignirile, delatiunile venite din partea PDL-istilor si jurnalistilor PDL-isti, sa nu credeti ca nu ne-a afectat; dar, in acelasi timp, partea buna e ca am devenit si mai buni prieteni (liderii USL, n.r.).
  • (cand ii da afara pe miliardarii din consiliile de administratie ale companiilor de stat) Ii dam afara si pe astia; si o sa-l dam afara si pe seful de la Conpet si pe consilierul acestuia (tatal Robertei Anastase, n.r.). O sa-i dam pe toti afara; nu intr-o luna, intr-o luna jumatate, in doua luni. 
  •  Eu i-am cerut dlui Chitoiu din prima zi sa-i dea afara pe PDL-istii aia - Seculici, Pogea, toti ceilalti. Acolo unde s-a putut i-am schimbat deja: CEC, Eximbank si celelalte zone. Dincolo, ministrul Chitoiu a convocat deja adunarea generala care cere Consiliului de Administratie si o sa-i scoatem.
  • Dar am facut un lucru si mai bun: in primul rand am redus peste tot unde era de redus, uneori si la jumatate, numarul celor care reprezinta statul in aceste structuri; in al doilea rand, am dat foarte clar o norma ca nimeni nu poate face parte din mai mult de un consiliu de administratie sau adunare generala; in al treilea rand, impreuna cu dl Chitoiu, cat mai repede facem management privat, ca sa nu mai fie totul la stat, ca statul uneori administreaza bine, alteori prost. Asa ca nu rezolvam numai partea de sinecuristi pedelisti, ci rezolvam sursa problemei, pe termen lung.

Despre dosarele lui Adriean Videanu si Sorin Blejnar

  • Daca stau la DNA (dosarele - n.r.), eu o sa-mi asum riscul si juridic si o sa va arat toate aceste documente. Sigur ca nu Guvernul va judeca si va pedepsi, dar daca vad ca stau in alta parte, atunci o sa venim cu documentele, pentru ca se pare ca inca se impiedica atunci cand vorbim de oamenii foarte apropiati de fosta Putere.
  • L-am vazut pe acest Videanu - care are o multime de dosare, a furat si la Primarie, tot sta si se tot plimba prin tribunale, dar mai apare pe la televizor si ne da lectii - o sa va aducem, cu orice risc ca o sa ne dea in judecata baietii destepti, ca sa vedeti cate milioane de euro a pierdut in fiecare an statul roman prin contractele incheiate de Videanu la Hidroelectrica.
  • DNA are de un an de zile toate dosarele cu Blejnar. Nu i-am auzit - nu vreau sa influentez justitia, domnul Morar (Daniel Morar - seful DNA - n.r.), doamna Macovei (eurodeputatul PDL Monica Macovei - n.r.) sunt oameni neinfluentabili, dar de un an de zile dosarele lui Blejnar stau la DNA, dosarele lui Videanu stau de 2 ani sau de 3 ani.

Crin Antonescu

  • Cred ca am dovedit pana acum capacitatea de a sta impreuna si de a ne angaja la un proiect profund. Romania are nevoie sa-si stranga fortele. Romanii au o sansa pe care o pot fructifica doar prin vot.
  • Eu cred ca va fi o prezenta semnificativa la vot. Va fi un vot puternic politic, un vot care sa plateasca ceea ce a facut fiecare, unii la putere, altii in opozitie.
  • In sectorul 3, se pregateste o campanie violenta impotriva lui Robert Negoita. Il sustinem pe Robert Negoita, il sustinem pana la capat si va castiga
  • despre ce l-a enervat in campania electorala: Pentru mine, aceasta campanie ramane cu o dominanta pozitiva si anume ca, desi am trecut prin diferite campanii, niciodata nu am vazut atata speranta, atata asteptare, atatia oameni stransi in jurul nostru.
  • despre posibilitatea de a-i dezamagi pe oameni: E o raspundere uriasa pentru noi, ca partid. Stim cat de mult asteapta oamenii de la noi.
  • Sorin Oprescu are cel mai mare scor pe care un primar l-a avut vreodata in Bucuresti, la alegerile pentru primaria capitalei.
  • despre sansele la urmatoarele alegeri: Eu nu stiu exact unde vom castiga si unde nu vom castiga. Avem sanse sa castigam peste tot. Probabil ca nu vom castiga tot. 
  • Nu sunt atat de batran incat sa nu va spun ca, la un moment dat, toti cei de aici vom fi competitori. Astazi suntem impreuna, chiar daca facem parte din constructii diferite.

Daniel Constantin

  • La nivelul administratiei avem foarte multi oameni care s-au transfortmat in baroni locali.
  • Oamenii nu se lasa pacaliti, chiar daca PDL astazi se numeste altfel si apare sub alte sigle.
  • Astazi, 23 de judete din tara nu au candidatura PDL-ului. Oamenii vor iesi in numar mare la vot, pt ca vor sa termina cu tot ce inseamna PDL.
  • despre ce l-a enervat in campania electorala: Nu ne-au enervat foarte multe lucruri, ci ne-am amuzat foarte tare de actiunile celor care mai cer un mandat in aceste zile. N-am vazut un picior pe pdl-ist care sa iasa in strada pentru ca le este rusine.

Sorin Oprescu

  • Nu om fi noi ingerii de pe pamant dar nu suntem domne' mincinosi. Avem onorabilitatea de a nu fi hoti si de a-i umili pe ceilalti
  • Eu stiu ca multi gandesc asa dar sunt malformati. Vor sa stranga tot. Daca tot vor sa fie ingeri sa ne lase si sa se duca la cer. Nu mai vrem asa. 
  • Nu este o batalie de fond, doar sa luam puterea.
  • despre ce l-a enervat in campania electorala: Minicuna m-a deranjat cel mai mult.
  • Noi suntem un neam care ne autoflagelam dar nu am avut timp in ultimii ani ca ne-au flagelat altii.
  • De asta cred ca duminica oamenii vor iesi si vor taxa aceste lucruri.
  • despre sansele la urmatoarele alegeri: Cred ca o sa obtin 60% din voturile bucurestenilor. Cand am mai spus asta, analistii s-au tavalit pe jos si s-au facut crenvursti 
  • Intrebat de ce sanse are Emil Boc la primaria din Cluj, Sorin Oprescu a replicat: Iertati-ma, dar asta e ca in gluma aia cu Toulouse Lautrec. Bate Toulouse.
  • Intrebat care este tinta cea mai importanta in viitorul mandat, Sorin Oprescu a raspuns: Sa-i fac pe oamenii astia sa traiasca normal in orasul asta. A trai normal inseamna sa traiesti civilizat.