VIDEO Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: Romania a ramas in afara prioritatilor politicii externe a Rusiei, prin alierea cu SUA si tarile occidentale

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 15 iunie 2012, 22:31 Revista Presei | Radio TV


Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a declarat intr-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu si difuzat vineri seara de B1 TV, ca intre cauzele racirii relatiilor romano-ruse se numara lipsa de interes din partea ambelor state, dar si faptul ca, in contextul in care cele doua tari au inceput sa-si construiasca o noua identitate, Romania s-a sprijinit in mare parte pe tarile occidentale, pe SUA, ramanand astfel in afara prioritatilor de politica externa ale Moscovei. De asemenea, intrebat daca chestiunea scutului antiracheta reprezinta o piedica in imbunatarirea relatiilor bilaterale, ambasadorul rus a raspuns: "In mare parte, da".

"Una dintre cauze a fost pierderea interesului, iar acest lucru s-a intamplat in urma faptului ca, atat Romania cat si Rusia, au inceput sa-si construiasca noua identitate si statalitate, devenind astfel introvertite si punand accent pe propriile probleme. Poporul roman si autoritatile din Romania au facut alegerea in favoarea drumului integrarii europene si euroatlantice, miscare ce a presupus anumite eforturi interne pentru a parcurge acest drum destul de complicat, precum si cateva sacrificii de ordin intern, dar si crearea si implementarea unor legi noi care au devenit norme. In cadrul acestui proces, Romania s-a sprijinit in mare parte de tarile occidentale, de SUA, ceea ce este un lucru firesc. In acest context, Romania, intr-un fel sau altul, a ramas in afara prioritatilor politicii externe ale Federatiei Ruse", a spus Malginov la B1 TV.

"De asemenea, in aceasta perioada, oamenii de afaceri, de exemplu, si-au pierdut simtul legaturilor profesionale cu colegii de breasla din Rusia. Daca inainte astfel de legaturi au existat pe linie de stat, fiind reluate pe linie privata, acestea, de fapt, au esuat. Din aceste motive, evident, si structurile de stat s-au luat dupa statele occidentale, la fel ca oamenii tineri, care, in interesele lor, au luat ca punct de reper Occidentul", a continuat diplomatul rus.Declaratiile ambasadorului rus Oleg Malginov:
 • Acum, in ce priveste Rusia, bineinteles ca si noi am inceput construirea statalitatii. La inceputul anilor '90, pentru Rusia, care isi cauta locul in comunitatea statelor independente, acest lucru a reprezentat o problema foarte serioasa. Trebuia sa gasim loc intre noile state independente si sa construim relatiile cu republicile care facusera parte din URSS. Era foarte complicat din punct de vedere economic, in conditiile in care noi trebuia sa cream noile legaturi economice interne pentru a crea o economie de baza corespunzatoare relatiilor moderne economice, tinand seama de dezvoltarea sectorului privat.
 • In ceea ce priveste politica externa, Rusia s-a orientat dupa centrele traditionale din Europa, daca vorbim despre dimensiunea europeana si euroatlantica: Washington, Londra, Paris, Berlin si Bruxelles. Din punctul meu de vedere, am pierdut foarte mult in acesti ani in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor cu tarile din Europa de Est, inclusiv Romania.
 • Insa, tot in anii '90, mai multe state din Europa de Est au ridicat numeroase pretentii fata de Federatia Rusa. Precum si invers, Rusia a ridicat pretentii fata de tarile est-europene. E o tema complicata, care probabil nu se va rezolva foarte curand, desi cred ca exista multe elemente emotionale de caracter artificial.
 • Insa timpul a trecut si, daca vorbim de Romania, aceasta a devenit un stat de sine statator, un membru responsabil al UE si NATO.
 • De asemenea, si noi, in Rusia, am rezolvat multe probleme economice si este timpul sa ne gandim la crearea unei relatii noi, la un nivel nou.
 • Acesta este unul dintre principalele motive pentru care relatia noastra este una "racoroasa". Insa aceasta stare este una de tranzitie.
 • Noi putem ingheta relatiile - un scenariu usor de realizat - sau ne putem deplasa catre incalzire, un proces mai complicat, intr-adevar, fiindca avem nevoie de lucruri concrete, la care se si lucreaza in prezent.
De ce ar avea interes Rusia, o tara mare, sa incalzesca relatiile cu Romania? De ce este Romania importanta pentru Rusia?
 • Daca discutam intr-un context mai larg, despre frontiere de exemplu, si aici nu ma refer la cele terestre, ci la cele maritime, suntem vecini intr-un fel sau altul. Totusi, populatia Romaniei este de circa 20 de milioane de locuitori, fiind o mare tara europeana.
 • Inainte de 1989, relatia Romaniei cu Rusia era una destul de buna din punct de vedere economic. Pe plan economic, oamenilor de afaceri nu le este la indemana sa se hazardeze in ceea ce priveste cooperarea, afacerile, profitul.
 • Spatiul vid nu are cum sa existe intre doua tari apropiate. Daca nu exista dinamica pozitiva, locul ei va fi ocupat de una negativa. Si avem probleme.
 • Conteaza sa fie depasite straturile negative si sa fie pastrate si dezvoltate elementele pozitive, pentru a a avea o relatie mai predictibila, care sa nu depinda de aspectul emotional, de unele personalitati, ci sa fie o relatie interstatala obiectiva, iar relatia respectiva sa nu fie prizoniera unor confruntari politice de caracter intern dintr-o tara sau alta.
 • Si, va spun sincer, Presedintele Romaniei a transmis semnale pozitive si a aratat o atitudine pozitiva in aceasta privinta. Apropo, aceleasi abordari le-am observat si in cadrul intalnirilor mele cu aproape toti liderii partidelor politice, ceea ce este bine.
 • Desi procesul nu va fi unul rapid, cel putin astfel de dorinte exista si aici si la Moscova.
Exista discutii privind posibilitatea unei vizite a lui Traian Basescu la Moscova?
 • Fiind vorba de o relatie, avem nevoie de o intalnire intre presedinti, nu doar de dragul intalnirii, desi se intampla si asta, trebuie sa fie ceva concret. Trebuie depus un considerabil volum de munca, ce presupune implicarea oamenilor politici, a oamenilor de afaceri, la nivelul societatii civile. Deci trebuie sa pornim aceasta relatie, iar cand acest proces va incepe, intalnirea dintre cei doi sefi de stat va da un impuls suplimentar.
 • Trebuie sa incepem acest dialog, fiindca pana acum nu a fost unul de amploare; insa rezultatul final al acestei activitati va fi intalnirea dintre cei doi sefi de stat; nu trebuie decat sa simtim cand va avea loc acest moment, dupa care vom actiona.
Despre scutul antiracheta

Reprezinta chestiunea scutului antiracheta o piedica in calea incalzirii relatiilor?
 • In mare parte, da. Dar noi intelegem perfect ca scutul antiracheta nu este o opera numai a Romaniei. Noi intelegem ca acest lucru reprezinta o tema, un obiectiv pentru o discutie comuna. Si nu este un secret ca, pe plan bilateral, acesta va fi un punct prioritar in cadrul discutiei cu Washingtonul.
 • Insa nu putem sa nu spunem ca schema cu privire la dezvoltarea scutului antiracheta elaborata pentru noi reprezinta o problema si o amenintare, conform datelor specialistilor si strategilor nostri militari.
 • Si vreau sa spun ca, in cadrul acestei probleme, Rusia ramane in continuare pe locul doi, fiind partea de la care mereu se solicita un raspuns. Noi dorim sa ne ascultam unii pe ceilalti si sa tinem cont de parerile care exista. Pentru ca, totusi, oferim si noi niste sisteme comune, o abordare sectoriala… Aceste lucruri, insa, nu se iau in calcul. Iar daca noi raspundem intr-un anume fel, avem de a face cu o reactie de suparare si se ajunge la concluzia ca Moscova ameninta din nou.
Pe cine s-a suparat Moscova pentru instalarea scutului in tara noastra, pe Romania sau pe SUA?
 • Moscova nu se supara. Moscova propune un dialog, deoarece in politica nu exista loc de suparare.
 • Propunerile noastre raman aceleasi, au fost facute si in cadrul NATO, si la Washington, si la Bruxelles. Si Romania, ca membra NATO, cunoaste foarte bine propunerile noastre. Insa eu nu am fost prezent la aceste discutii. Si totusi se stie ca propunerile partii ruse nu presupun inchiderea totala a proiectului scutului antiracheta. Propunerile noastre lasa loc unor compromisuri care convin atat partii noastre, cat si partii occidentale.
 • Sincer sa fiu, nu pot sa cred ca romanii nu pot face nimic, adica sa cred ca Romaniei i-a fost pur si simplu impus acest scut. Romania este totusi un stat mare, independent, suveran. Inteleg ca exista cateva obligatii in cadrul NATO pentru Romania, s-au luat anumite decizii de solidaritate, dar aceste decizii sunt luate, evident, tinand seama de suveranitatea statelor. De aceea, in cadrul luarii acestor decizii, noi contam in mare parte pe punerea la socoteala a deciziei partii ruse.
A considerat Rusia acceptul din partea Romaniei de a instala scutul drept un act neprietenesc fata de Moscova?
 • Nu sunt specialist in domeniul negocierilor, dar nu pot spune ca acest aspect anume reprezinta un act neprietenesc. Noi avem pretentii in mare parte nu numai in ce priveste amplasarea scutului, ci avem pretentii fata de modul in care se discuta in cadrul NATO preocuparile noastre cu privire la schema concreta a amplasarii scutului. Noi nu spunem ca apararea antiracheta nu are voie sa existe ca atare, insa, daca este vorba de subminarea unor elemente de baza ale securitatii Rusiei, vrem sa discutam aceasta problema in mod sincer, pe picior de egalitate si cu intelegere.
 • Dar aceasta nu e numai prerogativa ambasadorilor, ci a conducatorilor politici. Insa, intentionez sa atrag atentia asupra faptului ca aici, in Romania, conducerea politica a statului adopta numai deciziile proprii, fara constrangere din afara si care nu sunt impuse de cineva. Bineinteles, aceste decizii solicita si o anumita responsabilitate.


Este Romania un teren interesant pentru capitalismul rusesc?
 • Ati fost vreodata la benzinarie cu masina? Este bineinteles un exemplu gratior, care contribuie la dezvoltarea pozitiva. Si nu numai la benzinarie, pentru ca investitii rusesti sunt si in sectorul siderurgic, investitii in domeniul producerii de tevi… Exista un anumit interes al unor mari firme rusesti sa-si desfasoare activitatea in domeniul energetic, al hidroenergiei, energiei nucleare, deci este vorba de domeniul unde firmele rusesti au anumite avantaje, dar si unde pot face concurenta altor firme importante recunoscute pe plan mondial.
 • De asemenea, potentialul afacerilor mici si mijlocii nu este exploatat suficient nici  in Rusia, nici in Romania. In acest context putem vorbi de probleme de cooperare regionala.
 • In principiu cred ca si oamenii de afaceri romani ar putea sa se intereseze de piata rusa care, intr-un fel sau altul, este pierduta pentru ei in momentul de fata.
 • Desi schimbul comercial in epoca sovietica nu era de foarte mare amploare, toata lumea de atunci stia de mobila din Romania. Sunt si acum cateva magazine in care se vinde mobila din Romania, dar sunt foarte putine. In schimb, mobila italiana se poate gasi aproape peste tot. Insa mi se spune ca, de fapt, este mobila romaneasca vanduta de o firma italiana.
 • Prietenilor mei le trimit vin romanesc. Si va intreb, oare oamenii de afaceri nu stiu sa transporte mai multe vinuri de aici, din Romania, in Rusia? Dar cred ca in contextul actual e vorba de o anumita inertie, daca o pot numi asa. Pentru ca, ori de cate ori se incearca deschiderea pietei, apar probleme, inclusiv de caracter financiar, iar climatul nu este cel mai favorabil, cateodata. De aceea cred ca, treptat, trebuie sa lucram ca sa punem lucrurile in miscare.
Alte declaratii:
 • Dupa primele 100 de zile petrecute la Bucuresti, pot sa spun ca in fiecare zi am avut parte de emotii pozitive. Va spun sincer ca imi face o mare placere sa lucrez aici. Tara, oamenii, orasul, totul e mult mai frumos decat stereotipurile existente in Rusia. Toti copiii mei isi asteapta acum vizele, pregatindu-se sa vina aici. Si vor sa vina pentru ca le-am spus ca trebuie sa vada neaparat ce este aici. Nici eu nu am vazut foarte multe lucruri, dar astept sa vina copiii ca sa ne plimbam impreuna prin tara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7095 vizualizari

 • +31 (33 voturi)    
  Da? (Vineri, 15 iunie 2012, 23:04)

  Luk [utilizator]

  Ce pacat! :))
  • -35 (47 voturi)    
   forumisti cu cas la gura (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:57)

   darie [anonim] i-a raspuns lui Luk

   Cand ii citesc pe vajnicii forumisti (care se cred "capitalisti sadea") de pe plaiul mioritic (proverb national: 'capul plecat sabia nu-l taie') cum se stropsesc la remarcile (de altfel, de bun simt) facute de ambasadorului rus, si cum se gudura sa pupe pulpana imperialistilor yankei, mi se face greata.
   Se bate apa in piua cu "tezaurul", cand numai jaful facut de americanii de la Bechtel (3 miliarde dolari) face de cinci ori mai mult decat parlitul ala de "tezaur". Unde mai pui ca incepand cu 6 august 2012 romanii trebuie sa plateasca la FMI (aka Amerika) 25 miliarde euro (din care 5 miliarde dobanzi) in contul imprumutul de 20 miliarde luat de Basecu in numele poporului roman in cardasie cu mormonul libidinos Jefrey Franks.
   Jaful inimaginabil la care este expusa biata (si fraiera) Romanie din partea sacalilor imperialisti in SUA si UE, face ca scancetele despre tezaur si vaicarelile despre "jugul" sovietic - parfum, comparativ cu ticalosia imperialista contemporana - sa apara total ridicole.
   • +30 (34 voturi)    
    darie-stahanovistu' (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 1:25)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui darie

    .........hai lasa-ne cu propaganda , ca ne-ati tocit la cap cu comunismul vostru umanoid de cand eram la gradinita.
    • +11 (13 voturi)    
     Vezi tu darie, (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 10:30)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     De aceia nu-i suportam pe rusi pentru-ca se comporta asa ca tine.Te fura,te nenoroceste si dupa aceia spune:ce-i cu asta?Nu avem nevoie de prietenia unora ca ei.Si nu inteleg ca din aceleasi cauze si alte tari occidentale nu au relatii,decat strict formale cu ei.Esti de plans ,darie.
     • -3 (3 voturi)    
      tov ambasador! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 11:55)

      ceferistul [anonim] i-a raspuns lui mircea

      matale nu ai aflat inca cine a venit la putere in romanica? problemele tale se vor rezolva in curand.
     • -6 (12 voturi)    
      românii = "buricul" ţărânei (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 13:35)

      spiridon [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Zici ca romanii nu-i suporta pe rusi, dar, de fapt, romanii nu suporta pe nimeni, si se mira ca sunt considerati o specie dubioasa oriunde calatoresc.
      1. Romanii i-au tradat pe sarbi (cand au acceptat ca bombardierele americane sa survoleze Romania ca sa-i loveasca miseleste in 1999, cu pagube materiale de 50 miliarde dolari).
      2. Romanii au relatii dusmanoase, de ura patimasa, cu ungurii
      3. Romanii "fac misto" de bulgari (zarzavagii, ceafa lata) considerandu-se smecheri si ne-mamaligari, cand de fapt Bulgaria da clasa Romaniei in multe domenii (hei, inclusiv la autostrazi!)
      4. Romanii au relatii incordate cu Ucraina, asa, pentru ca "dă bine", fara sa aiba habar ce se intampla in tara aia
      5. Romanii, cu perfidie, se prefac frati cu cei din Republica Moldova, cand in realitate se dispretuiesc reciproc "din toata inima"

      In schimb, romanii se prostitueaza - moral, financiar, cultural - in fata americanilor (care, in proportie de 99%, habar n-au unde vine Romania), fac sluj la Bruxelles (lasandu-se "reprezentati" de bizoni ca Becali, EBA, etc), accepta rolul de Frusina in cadrul NATO, si nu-i deranjeaza (din prostie) sa primeasca ordine si sa fie calariti de evrei.
      • 0 (0 voturi)    
       Ce zic ceilalti despre noi? (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 20:18)

       Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui spiridon

       Am inteles care-i parerea noastra despre vecini. Acum spune-ne si care este parerea lor despre noi. Nu de alta, dar sa intelegem cit de rautaciosi suntem noi si cit de cumsecade sunt cei pe care i-ai mentionat mai sus.
   • +26 (30 voturi)    
    Fiule (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 1:40)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui darie

    astia ne-au omorat caii, au facut SOVROM-uri si ne-au topit clopotele. Du-te pana la Moskova, ca eu am fost. Intoarce-te si spune ce-ai vazut, bine? Mi-e rusine pentru tine...
   • +7 (9 voturi)    
    mai refa calculele ! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:25)

    hk [anonim] i-a raspuns lui darie

    Tu esti Stalin ? Te-ai intors ?

    La calculul tau ai adaugat si dobanda scadenta si pretul aurului actualizat ?

    Eu am auzit alta suma... mult mai mare.

    Iti recomand Google daca tot te-ai intors.
    Ia vezi acolo ce au facut rusnacii cu acel tezaur.
    Tip: au facut spionaj si destabilizare politica impotriva Romaniei.

    Klar ? :-)

    Nu zic ca Vestul e numa miere... ca nu e.
    Dar totusi - intre crima si pret mai mare - prefer ultima.
   • -2 (6 voturi)    
    ai dreptate (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:44)

    Jekyll [utilizator] i-a raspuns lui darie

    Basescu e de vina pentru ca se imprumuta fara sa stie ce sa faca cu banii, sau se face ca nu stie si se bloceaza banii in cont la el. Oricum nu conteaza, atata timp cat un singur tembel care da lectii de cultura europeana si economie citind de pe o foaie ajunge sa fie liderul romanilor. Orice sistem ar fi omul va fi tot subjugat, sistemul fiind construit de efortul unei multimi de oameni numita popor. Liderul unei tari este rezultatul culturii unei tari, altfel Obama ar fi fost presedintele Romaniei si Basuscu daca se nastea in America era doar un sofer te autobuz.
   • +3 (5 voturi)    
    mai draga (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:57)

    tovarasul ilici [anonim] i-a raspuns lui darie

    s'au mai facut si greseli.
    nu ale noastre, desigur.
    din punctul meu de vedere, trebuia sa fim consecventi cu politica inceputa de fesene de deschidere si cooperare cu vecinii.
    cum spunea tovarasul mircea snegur, care a trecut pe la mine, trebuia sa continuam pe drumul unirii cu republica moldova, in csi.
    pentru asta aveam deja concursul larg al tov. ieltzin.

    dar, asa cum spune tov. amabasador, politica noastra deviat catre vest,
    ne va fi greu sa mai schimbam aceasta directie, dar, din punctul meu de vedere, nu imposibil.

    de aia am pus carlanii la treaba si am promovat in functia de ministru de ecsterne, un tovaras bun cunoscator al marxismului si al problemelor luptei de clasa, sa continuam drumul spre bunastare si progres, alatruri de tovarasii de la moskova.

    in contextul acesta mondial nefavorabil, ne va fi greu sa satisfacem cerintele poporului care ne'a cerut la conducere. fara un ajutor serios, un imprumut, nu'i asa, in conditii avantajoase, de la toavarasii rusi.

    sa fim si noi mai pragmatici, ca intotdeauna am avut numai de castigat din relatiile de buna vecinatate cu rusia, serbia si marea neagra.

    uniti, vom invinge !
   • +6 (8 voturi)    
    Tare propaganda! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 9:14)

    Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui darie

    Chiar PSD-ista as putea spune: Yankeii sunt mai rai, pe langa iepurasul sovietic.

    @darie, atata timp cat avem o conducere idioata care face un contract cu Bechtel(NASTASE!!!!), sigur ca tara respectiva profita de prostia noastra.

    Las-o cu imperialismul pentru ca a expirat de mult timp.
   • +7 (9 voturi)    
    de ce nu emigrezi tu in Rusia? (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 11:33)

    michela [utilizator] i-a raspuns lui darie

    Daca Rusia e o tara asa de buna si draguta cu romanii eu nu inteleg de ce nu se inregistreaza un val de emigrare catre rusi sau coreea de nord. De ce toti socialistii pleaca in Occident in loc sa-si traiasca visul la rusi. Cum e posibil asa ceva? Daca occidentul e nemernic de ce nu se mergeti toti sa-i ridicati osanale lui Putin la el acasa?
   • +5 (5 voturi)    
    hehe (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:17)

    maryus999 [utilizator] i-a raspuns lui darie

    stai sa vezi cat o sa ia ponta imprumut ... crezi ca la bugetari si la pensionari o sa le dea nasturi ??? daca base a luat 20 de miliarde ponta o sa ia 60 finca mai are de hranit si vreo 30ooo de revolutionari cu cate 2ooo de lei pe luna ...
    treaba aia cu revolutionarii mie imi suna a salarii grase pentru oamenii din partid date de la bugetul statului ... si ce partid mai da salariu asa gras membrilor simpli ??? sincer pare tentant si eu parca m-asi duce in psd pt 2ooo de lei pe luna :))
   • -1 (3 voturi)    
    daca jignesti,vei fi jignit... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 15:32)

    toma [anonim] i-a raspuns lui darie

    Poate ca am eu cas la gura,dar tu,in afara de basescu si politica lui nu stii! Te pui capra rusilor si ofensezi romanii prin expresia "parlitul"de tezaur . Brontozaure,tezaurul FURAT de rusi nu inseamna doar aur si bijuterii. Inseamna documente de arhiva din istoria Romaniei,de inestimabila valoare !(stii ce inseamna "inestimabil"?) Nu esti tu in masura sa analizezi "prestatia"lui Base,atat timp cat iti curg balele dupa Putin si Medvedev! Dupa micul tau neuron,ar trebui sa pupam pulpana criminalilor rusi si nu a "imperialistilor yankei" ! Gata,ca m-ai enervat !
  • +6 (8 voturi)    
   A fost izolata, ca si Cllujul? (o: (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 10:42)

   OA1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Sa inteleg ca de aici a invatat ponta cum sa santajeze si sa ameninte? Daca nu faceti cum vrem noi ramanti izolati... ((((o: Nu toata lumea e slaba de inger si reactioneaza cu supusenie la santaj si amenintare.
 • +37 (41 voturi)    
  urmeaza (Vineri, 15 iunie 2012, 23:07)

  Mr John [anonim]

  ca tonomatele sa ne explice avantajele uriase pe care le-am avea ca aiati ai Rusiei..
  • -21 (27 voturi)    
   100 de ani de raceala si va trece (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:37)

   Misu [anonim] i-a raspuns lui Mr John

   Ambasadorul are dreptate, ne trebuie cam 100 de ani pt. a ni se vindeca urmele razboiului, atat din partea rusa cat si din partea romana. Noua nune-a fost usor cu bolsevismul pe cap dar nici lor cand armata romana a ajuns pana la cotul Donului, unde evident nu mai era pamant romanesc, nici macar in vise.
   • +2 (6 voturi)    
    ha..ha...cotul donului... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:43)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Misu

    mai baiete acolo au ajuns si italieni si unguri, etc, nu pt, ca vroiau ei ci pt. ca au fost niste aranjamente politice, ca armata germana sa fie mai internationalizata, vezi ca se poarta si acum.......asa ca nu mai crede ca rusia se teme de cotropitori pt .ca au gasit niste fragmente de trupe, romanesti, italienesti, unguresti, ratacite prin stepa lor.
  • +7 (9 voturi)    
   hihihihi (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 8:50)

   aschie [anonim] i-a raspuns lui Mr John

   si Ponta a stat drepti degeaba in poza la ambasada? Hihihih. Ponta isi ia gasca si fuge de acasa in bratele iubitei Rusia...si cand colo, asta nu-i deschide usa. Cine i-o fi soptit lui la ureche ca ea ii va jura dragoste pe veci si il va sustine ca ea este fata bogata si are multi veri batausi care il vor speria pe Basescu?
 • +39 (43 voturi)    
  Fain! (Vineri, 15 iunie 2012, 23:15)

  dami365 [utilizator]

  Doamne-ti multam ca ne-or lasat pe dinafara! Sa speram ca o sa ramana tot asa ! Am avut destul parte de atentia lor prioritara timp de 45 de ani.Ne-o fost destul pe veci!
  • +7 (11 voturi)    
   Super Fain ! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 5:15)

   jk [anonim] i-a raspuns lui dami365

   am platit cu varf si indesat acea atentie !

   in :
   - uraniu
   - petrol
   - gaz
   - intelectuali ucisi in inchisori comuniste si la canal
   - lobotomizare sociala prin uciderea intelectualilor romani (de aia in prezent suntem doar o populatie si nu un popor... ca ne lipseste capul - a fost lichidat)
   - armament
   - politici de-a-ndoaselea
   - vexari si pervertiri morale
   - analfabetism (da ! - s-au creat umbre intelectuale fara productivitate si creativitate)
   - scoala rusa - memorizare si destructurarea creativiatii (si se vede ca nu ne prea descurcam in capitalism - ne lipseste acea adaptabilitate)
   - nu vorbim prea multa germana si franceza si engleza... nu ca rusa am fi invatat - nici de aia nu stim desi nu ne-ar strica in prezent (dar asta tot pt ca intelectualitatea rasata a fost casapita doctrinar sau la Canal sau in inchisori de re-educare)

   ce am invatat cu maxim succes de rusi:
   - davai ceas
   - davai nevasta

   ca atata stiau si ei - si au fost generosi in a impartasi ...

   si acuma ultimul cadou rusnac: Pontacritatea.
   cauza de conflict rusofon si iliescian (nepedepsit pt crimele impotriva democratiei, statului de drept etc)

   bun.
   cred ca am acoperit tot.

   acuma - sa nu ma intelegeti gresit: Rusia face afaceri. si banii in prezent nu au miros.
   deci daca s-au mai spalat sub bratz, nu mai au chef de viol militar sau nkvd-istic ... atunci de ce nu ?
   dar totusi... Ponta ? asta e bratul Rusiei in Romania ? doar pe asta l-ati gasit mai baieti ? pai inseamna ca nu ati evoluat nici voi mah !
   DELOC !!!

   deci multumim, dar nu... nu ne trebe !
  • +3 (5 voturi)    
   nu te bucura prematur (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 11:28)

   michela [utilizator] i-a raspuns lui dami365

   Nu te bucura degeaba, rusii tocmai ne ameninta cu incalzirea relatiilor!
 • +20 (26 voturi)    
  ei (Vineri, 15 iunie 2012, 23:17)

  lenin [anonim]

  regrete eterne..sunteti in plina descompunere..cititi-va istoria si o sa trageti aceasta concluzie..
 • +36 (42 voturi)    
  Rusia (Vineri, 15 iunie 2012, 23:18)

  unu [anonim]

  Domnule ambasador, romanii sunt foarte bucurosi stiind ca Romania ramas in afara prioritatilor politicii externe a Rusiei, prin alierea cu SUA.

  O rugaminte am avea, sa ii luati in Rusia pe toti cei care nu se bucura !
 • +23 (27 voturi)    
  dragii tovarasi (Vineri, 15 iunie 2012, 23:33)

  rosu imparat [anonim]

  stalin si poporul rus bunastare ne-a adus!
  Scade pretul petrolului...
 • +12 (16 voturi)    
  Ei lasa ca asa este mai bine (Vineri, 15 iunie 2012, 23:38)

  Vlad-I [utilizator]

  Elita rusa sa invete sa nu mai fie gica contra, rusii sunt anti-americani de placere. nu ar avea motive.
 • +18 (26 voturi)    
  Primul Pas in incalzirea relatiilor ar fi Tezaurul (Vineri, 15 iunie 2012, 23:38)

  Daniel [anonim]

  iar al doilea sa se demaste si sa se retraga din viata publica toti agentii vostri de influenta din toata scena politica romaneasca si din presa...

  Apoi, discutam de relatii si colaborare...
 • -17 (27 voturi)    
  Opinia unui Diplomat! (Vineri, 15 iunie 2012, 23:40)

  Grigore Gafencu [anonim]

  In sfarsit domnule ambasador, asteptam o astfel de declaratie de peste 50 de ani.Romania a fost cea mai nefericita in istoria sa actuala, atata timp cat a fost intre optiunile politice prioritare ale rusilor!! Slava domnului ca am scapat de acest cosmar ingrozitor si sper ca niciodata atata timp cat Romania va exista ca stat sa nu se mai intersecteze cu interesle politice ale Rusiei. In plus, acum Romania se afla sub umbrela protectoare a NATO, pentru o perioada nedefinita de timp! Iar apartenenta la UE ne confera perspective de dezvoltare si prosperitate de care Rusia nu va avea parte niciodata. Si asta se va intampla cu siguranta de indata ce vom scapa de Basescu, omul care face, in fapt, politica Rusiei si nu serveste interesele Romaniei , prin deteriorarea relatiilor cu ,practic, toate tarile membre UE..
  • +20 (22 voturi)    
   pacat......... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 1:32)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Grigore Gafencu

   ai comentat pertinent pana spre final, ti-am dat un plus, dar sincer daca puteam iti dadeam si un minus pt. stereotipia cu " basescu vinovat"....................de ce? ca a impus un program de austaritate...............acum eram ca grecia, stimabile diplomat.
   • -7 (7 voturi)    
    apropo ... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 9:08)

    cosmin [anonim] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    diferenta intre noi si grecia este ca acolo poporul traieste mai bine ca noi ... acolo statul este sarac nu oamenii ! deci as vrea sa fiu GREC ... ma doare undeva ca n o sa aiba Base bani de avion pentru Bruxelles ... sa se duca cu bicicleta ... sa porneasca cu 2 saptamani inainte ...si poate ajunge ! Pa !
    • +5 (5 voturi)    
     nu-i nimic..... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:46)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui cosmin

     trec si ei la comunism si ...................ne vor ajunge din urma.
  • +20 (22 voturi)    
   Iliescu (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 1:48)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui Grigore Gafencu

   Am inteles PSD cu Iliescu este dusmanul Rusiei si Basescu prietenul?
   Te rog elibereaza neuronul
 • +20 (22 voturi)    
  Mda (Vineri, 15 iunie 2012, 23:53)

  Kalman [anonim]

  ahahahahahahahaha ahahahahahaha ahahahahahaha ahahahahahahaha, cat umor, dom'le, cat umor!!!! Uraaaaa, am ramas in afara prioritatilor de politica externa a Rusiei! ahahahahaha ahahahahaha
 • +19 (23 voturi)    
  bufnitele nu sunt ceea ce par (Vineri, 15 iunie 2012, 23:59)

  ciuche [anonim]

  Un nou colonel kgb venit sa ,,viziteze" Romania cu aia mici.Fac pariu ca cel mai mult o sa le placa in tufe la Deveselu...
 • +16 (18 voturi)    
  tezaurul (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:00)

  Rasputin [anonim]

  sa le spuna la copii sa aduca si tezaurul Romaniei daca tot vin...
  • +12 (14 voturi)    
   TEzaurul (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 1:47)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui Rasputin

   Daca vor lua toti agentii si uneltele lor din Romania, le-as lasa cadou tezaurul.
   Astia ne costa de peste 100 de ori valoarea tezaurului
 • +10 (16 voturi)    
  Serios? (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:02)

  nano2k [utilizator]

  O veste buna se pare...
  Dar cum e posibil asa ceva, tocmai cand tara a votat rosu?
 • +13 (17 voturi)    
  Amabasadorul Rusiei, ca si ministrul lui Ponta (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:04)

  judex [anonim]

  ..ambii au zis una, dar au vrut sa zica exact pe dos. Maine va interveni Putin sa-l corecteze, cum ca ambasadorul a vrurt sa zica altceva, dar nuni-a iesit NU-ul. Eu am sa-l cred pe Putin.
 • +25 (29 voturi)    
  Dati-ne inapoi... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:09)

  John M. [utilizator]

  cei 50 de ani de istorie pierduta cu tampenia voastra de comunism care in Romania s-a tradus cu "Davai ceas, davai palton", plus vreo 3000 de miliarde de $ in jaful care a urmat, dati-ne inapoi tezaurul, Basarabia si constiinta nationala pe care ne-ati vioalat-o si dupa vreo mie de ani de gandire din partea noastra, si vreo mie de ani de penitenta din partea vostra, POATE, POATE, vom discuta de reconciliere.
  • +1 (1 vot)    
   Cei care (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 17:47)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   au dat minus la comentariul tău, John M, este ANTI ROMÂN!
 • +26 (30 voturi)    
  Buna ziua, d-le Oleg! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:13)

  Bancherul [anonim]

  Draga domnule Oleg Malginov,
  Mai intai salutari de bine.
  Din modul in care raspundeti sunteti o persoana culta, inteligenta si rafinata. Din faptul ca dumneavoastra ati fost trimis aici in Romania si nu altcineva inteleg ca Rusia e interesata de dezvoltarea relatiilor.
  Ca simplu cetatean, asa cum vad eu si inteleg eu lucrurile (un om simplu, nu un diplomat) eu consider ca relatia Romania-Rusia ar putea sa se dezvolte mult mai mult si pe niste baze puternice asa cum nu au fost niciodata in momentul in care Rusia va putea discuta de la egal la egal cu o tara mai mica si cu o populatie mai mica decat marea Rusie: Romania.
  Si aceasta discutie va pleca pe baze sincere doar in momentul in care vor fi inchise niste rani ale relatiei Romania-Rusia dintre care amintesc:
  1. recunoasterea oficiala a deportarilor romanilor in Siberia in perioada de dupa 1944 din provinciile romanesti: Bucovina, Basarabia, sudul actualei Ucraine.
  2. recunoasterea oficiala a existentei istoricului politicii de stat a Rusiei de subminare a romanilor si romanismului incepand cu 1944
  3. returnarea neconditionata a Tezaurului romanesc confiscat de Rusia (incluzand artefacte din aur masiv, bijuteriile Reginei, odoarele bisericesti, cartile bisericesti vechi, etc....)
  4. stingerea conflictului inghetat din zona Transnistria - Basarabia prin retragerea Armatei a 14-a si retragerea piedicilor puse in calea unirii Basarabiei cu Romania.
  Aceste rani mai vechi daca sunt inchise prin rezolvarea lor - este un bun start pentru o noua relatie Romania - Rusia, relatie dezvoltata pe alte fundamente decat pana acum.Am mai zis: eu sunt un simplu cetatean. Nu un diplomat. Dar daca un simplu cetatean - nu politician, sau istoric sau diplomat - poate realiza cat rau a facut neamul tau neamului meu, eu cred ca macar acest mesaj sa fie daca nu un mic punct de plecare al dezvoltarilor relatiilor, macar un semnal de alarma al necesitatii dezvoltarii unor relatii normale.
  • 0 (4 voturi)    
   Zici bine ce zici (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 4:02)

   George [anonim] i-a raspuns lui Bancherul

   Starea de ura nu duce la nimic bun si o vindecare ar fi benefica. Rusii au avut agenda lor tot timpul si o vor avea, nu trebuie sa ne facem iluzii, dar faptul ca inteleg si iau in calcul interesele noastre e un pas spre inainte. Ma intreb daca noi am fi pregatiti sa admitem jaful si chinul ce lam pus pe populatia rusa si evreiasca atunci cand i-am invadat. Eu personal nu am nimic cu cetatenii rusi, chiar consider ca avem cate ceva in comun (influentze vechi) dar statul rus ma sperie tot timpul si sper sa nu ne mai intilnim cu tancurile lor curand.
  • 0 (2 voturi)    
   Corect, dar... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:13)

   rcb [anonim] i-a raspuns lui Bancherul

   Ca sa fim cinstiti, ar trebui sa cam ne cerem si noi scuze si pentru Odessa, si pentru cotul Donului, si pentru faptul ca aparam "pamantul stramosesc" omorand rusi pe malurile Volgai, unde, parafrazand un banc arhicunoscut, mana romanului n-a pus niciodata piciorul :)

   Relatia intre noi si ei va fi intotdeauna complexa, si a fost asa - pe alocuri prietenoasa, pe alocuri dusmanoasa, de cand ne-am cunoscut ca popoare.
  • +1 (1 vot)    
   Relatiile cu Rusia (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 13:03)

   Miha [anonim] i-a raspuns lui Bancherul

   In complectare la interventia catre d-l ambasador Oleg Malginov
   Cu tot respectul va sugerez sa cititi scrierile lui Karl Marx intitulate Insemnari despre romani.
   Printre altele, privind evenimentele istorice din perioada 1800 - 1900, autorul descrie atitudinea Rusiei fata de Moldova referindu-se la impunerea unor plati imense precum si la distrugerile de vieti, jafurile infaptuite de salbaticii soldati rusi precum si la hotiile ofiterilor.
   Toate acestea nu pot fi uitate dar pot fi iertate cu conditia ca marea Rusie sa dea dovada de bunavointa in relatiile cu Romania. Prin acesta inteleg restituirea tezaurului romanesc sau daca nu mai exista acordarea de despagubiri Romaniei in echivalent, problema Basarabiei si altele.
 • +15 (17 voturi)    
  Asa si trebuie... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:13)

  Robert [anonim]

  ... ca tot nu vor sa ne returneze tezaurul; cat despre gazele lui Putin, sa si le tina... Dar si reciproca sa fie adevarata, chiar daca suntem o tara mica! Ne-au tras-o destul!
 • +18 (22 voturi)    
  Buna ziua, domnule Oleg! -2 (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:25)

  Bancherul [anonim]

  Inca ceva D-le Ambasador Oleg , la mesajul deja scris aici si care sper ca va fi publicat:

  Unele neamuri au crescut mai puternice , mai mari, alte neamuri au crecut mai plapande , pe un teritoriu mai putin intins.
  Asumand ca exista un Dumnezeu deasupra tuturor, ce credeti ca vor raspunde rusii cand in fata Lui, El ii va intreba : " Voi rusilor, v-am dat atata pamant si atatia oameni si atate putere doar voua... ce ati facut cu ea in istorie? ce ati cautat sa ii chinuiti pe polonezi , ce ati cautat cu tancurile prin cehoslovacia, ce ati cautat sa rupeti pamant romanesc ? Eu v-am dat putere sa ii inteleptiti pe oameni si sa-i cresteti, nu sa-i chinuiti si sa-i calcati in picioare aruncandu-i si omorandu-i prin Siberia."

  Ce veti raspunde atunci ? ...ca pe niste polonezi sau romani ii mai calci in picioare si ii mai fugaresti cu tancurile, asta e ...dar in fata lui Dumnezeu ce veti mai raspunde atunci ? ...

  Vreti echilibru in relatie si prietenie sincera si reciproca?

  Inchideti toate ranile relatiei romano-ruse Domnule Oleg caci prietenia si respectul nu apar in urma amenintarilor , a rachetelor din zona Kaliningrad sau a scutului anti-racheta roman ci in urma bunelor intentii si a prieteniei sincere.

  Acest lucru e valabil si intre indivizi si intre popoare.
  Si nu e valabil de ieri, de azi .... ci dintotdeauna.

  Va multumesc.
 • +18 (18 voturi)    
  Sper ca relatiile sa ramana asa (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:30)

  cir [anonim]

  Sper ca relatiile sa ramana asa cum sunt astazi pentru ca stiu ca din fiecare "apropiere" de Rusia (URSS) Romania a pierdut din teritoriu. Putem discuta despre dezghetarea relatiilor doar dupa ce Basarabia intra in UE si are aceeasi conducere cu Romania si dupa ce Rusia recunoaste cinstit ca a tratat Romania ca pe o colonie de sclavi, distrugand statul, exterminand elitele si prabusind prin furt sistemul economic. Domnilor sublocotenenti de infanterie (rezerva) de la "Detasamentul Paulis", in 1996, la ceremonia de absolvire am facut o promisiune ! Sa ne tinem de ea !
 • +13 (15 voturi)    
  daca..... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:31)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  sincer,vor relatii bune cu romania, atunci sa declare public si chiar sa sustina in fata occidentalilor, ca invazia din 1940, a fost o samavolnicie, iar pacea incheiata dupa razboi a fost nedreapta, pt. ca ei si prietena lor ucraina au si acum in stapanire pamant romanesc-BASARABIA , BUCOVINA SI INS. SERPILOR.
 • +6 (8 voturi)    
  schimburi comerciale (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:34)

  aresul [utilizator]

  bah, rusnacilor, mie sa-mi lasati vinul in pace! Stiu ca va face cu ochiul.
  Totusi, in virtutea bunelor relatii, cred ca se poate aranja ceva, in schimbul unei votkulite de calitate, fara aroma politico-ideologica.
 • +19 (21 voturi)    
  cea mai tare replica (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:35)

  ws [anonim]

  e

  "Moscova nu se supara. Moscova propune un dialog"

  parca-i replica din film.

  intelegem din asta ca georgiei i-a fost propus un dialog atunci cand a inceput razboiul, nu? ce tare!

  excelenta, la cat mai putine propuneri de dialog!

  ws
 • +12 (14 voturi)    
  Am IMENSE suspiciuni... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:37)

  john bilco [anonim]

  Privind aceasta tara de mafioti, Rusia fost Comunista nr 1 a lumii !! Pe acest "ambasador" l-as fi intrebat in prima intrebare : cite scoli de KGB a terminat ? Cite cursuri de subversiune si propaganda indeologica a absolvit ?! Dece ? este in Romania, altfel decit pentru spionaj si diversiune..Acum ca deveselistii au scutul, Rusia va avea ochii indreptati spre Romanica si o vor supraveghea si incerca sa o diversioneze cu divesre metode in care sint cei mai inalti specialisti ai omenirii !!? Altfel tara nui intereseaza este saraca si storcita de Rusi incepind cu 1945 cind au GOLIT tara de tot ce avea (petrol, paduri, etc) si au subminato din cauza idiotului de ceauseascu !!
  Nu vad rostul ca acesti tortionari rusi sa mai fie invitati de cineva in R !!
  Si acum ca Romanica saraca a ajuns ROSIE !!?? din nou Ilici la putere ii va linge in c..r pe rusi sal primeasca in Piata Rosie unde se lafaia cu grade mari in anii petrecuti in URSS !! jb
 • +16 (16 voturi)    
  de ce n-ati intrebat nimic de Moldova? (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 0:41)

  schmoukiz [utilizator]

  Ar fi trebuit intrebat si cand au de gand sa isi incheie ocupatia in Republica Moldova si politica de rusificare, pentru a lasa istoria sa isi urmeze cursul, si granita de la Prut sa fie cel putin la fel de insesizabila ca granita de la Tisa.
  Cat despre vestea ca ne abandoneaza, cine ar putea crede ca renunta la planurile lor, de a ajunge la marile calde, pe care le au de pe vremea tarilor? Eu ma multumesc cu cartile scriitorilor rusi, ca politicienilor rusi n-o sa le duca nimeni dorul.
 • -7 (9 voturi)    
  adica se gandesc sa fure de la altii (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 1:31)

  a [anonim]

  adica se gandesc sa fure de la altii ca la noi nu au loc de americani. astea fac cu schimbul 50 de ani rusii 50 de ani occidentalii
 • +8 (10 voturi)    
  no bine tu Rusia (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 2:15)

  ion [anonim]

  bine ca nu te mai interesam amu' ca ne-ai luat tat auru' ma! ma! da', gazu'..., gazu' ma, cat ii gazu'?!
 • +9 (13 voturi)    
  nu i-a iesit NU-ul (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 2:27)

  radu [anonim]

  corectati titlul va rog:
  rusia a ramas in afara prioritatilor romanesti, in ultimii 8 ani.. dar nu invers, rusia nu a renuntat niciodata la interese in romania, ca dovada, s-a intors USL-ul rosu..
  • 0 (4 voturi)    
   Sa inteleg ca... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 9:20)

   Robert [anonim] i-a raspuns lui radu

   ...masurile dezastroase (care au adus USL-ul)luate de PDL-UNPR-UDMR in ultimii ani au legatura cu Rusia?
 • 0 (0 voturi)    
  super mofo (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 5:43)

  mofo [anonim]

  singurul mesaj pertinent in spatele tuturor aberatiilor acestui trimis al Moscovei:

  - o sa facem din nou afaceri cu voi !!!!

  p.s. ca vreti sa nu - dar o sa facem !!!!
 • 0 (2 voturi)    
  Pentru Malginov (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 6:54)

  Occidentalu' [anonim]

  Tovarasu' Malginov

  Tezaurul Romaniei cand ni-l dati inapoi?
  Cand iti termini mandatul sa-i iei cu tine in Rusia si pe toti agentii KGB !
  Ca sa nu nai existe "atentie politica " din partea voastra.
  Apropo. din Transnistria nu mai plecati? Ca romanii de acolo s-au saturat de voi.
 • -1 (1 vot)    
  Problema bilaterala (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:31)

  Politrucul [anonim]

  Ce trist! Am lacrimat un pic. Un vecin atat de mic... Daca tot suntem asa de suparati pe viata grea pe care ne-o fac americanii, eu zic sa cedeze si ambasada lor din Bucuresti - o fortareata cu garduri electrificate - pentru a fi muzeul ororii totalitariste. Cred ca e mai drept asa, daca tot nu avem nici un fel de relatii. Penibilul ne pandeste de peste tot. Deci relatiile reci cu rusia se datoreaza relatiilor calde cu americanii. Dar relatiile reci cu americanii de unde isi trag seva?! Ca rusii au renuntat la comunism si beau enorm de multa vodca. Teoretic, tanjesc si ei dupa un pic de caldura. Problema lor e la nivelul conducerii unde actioneaza aceeasi baieti de demult, un fel de "baieti de Dorobanti" ai politicii. Te doare mintea...
 • -1 (3 voturi)    
  EXISTA SANSA (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:41)

  Trident [utilizator]

  D-le ambasador, aveti o mare sansa sa va impliniti misiunea reala pe care o aveti in Romania.
  USL, daca va castiga alegerile generale va inlesni foarte tare demersurile pe care tara d-stra le face intr-un mod deocamndata ocult de a recastiga un vechi ,,prieten" pe care Moscova l-a calcat in picioare si de care a profitat din plin vreo 50 de ani.
  Eu, ca simplu cetatean al acestei tari stiu ce larga reprezentare are Rusia in structurile de stat -si nu numai-din Romania stiu de asemenea ca tara d-stra nu a renuntat niciodata sa-si exercite influenta asupra Romaniei si mai stiu ca multe neajunsuri pe care le-am intampinat in anii de dupa 1990 se datoreaza ,,grijii" deosebite pe care ,,prietenul" de la rasarit ne-o poarta.
  Putem insa fi cu adevarat prieteni doar atunci cand tara d-stra va indrepta raul facut Romaniei, doar atunci cand isi va retrage agentii de la Bucuresti si din provincie, doar atunci cand ne veti da tezaurul inapoi, doar atunci cand Moldova va avea posibilitatea reala de a alege sa se reuneasca sau nu cu Romania, doar atunci cand tara d-stra va recunoaste international agresiunile indreptate asupra poporului meu.
  In ceea ce ma priveste sincer, as prefera sa fim prieteni, dar niste prieteni care se respecta reciproc si care se trateaza de la egal la egal.
  Un om de 150 km plin de muschi are aceleasi necesitati vitale ca unul de 80 de kg si mai putin muschiulos.
  Nu am nimic impotriva poporului rus care stiu ca sufera, in tacere, politicile - consider eu gresite - ale Moscovei, in mare majoritate. Si ei sunt oameni si asa cum am spus in marea lor majoritate niste oameni necajiti.
  Problema fundamentala a Rusiei este insa minoritatea ei conducatoare. La fel ca si la noi.Daca stau si ma gandesc bine sunt multe similitudini la acest nivel existente intre statele noastre.
  Dumnezeu sa binecuvanteze cele doua tari sa le lumineze si sa le dea gandul cel bun.
 • +1 (3 voturi)    
  In sfarsit o veste buna (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:44)

  Florea Daniel [anonim]

  Ma bucur nespus ca nu mai suntem o prioritate pe agenda Rusiei. N-ar fi rau nici daca Moldova ar iesi de pe agenda si poate n-ar mai avea rost Armata 14.
 • +2 (4 voturi)    
  parerea mea (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 7:57)

  anonaim [anonim]

  Romania in afara prioritatilor Rusesti?

  Foarte bine!


  Prietenia rusilor e un fel de prietenie cu pumnul in gura, nu ne trebuie prieteni din astia, defapt astia nu sunt prieteni.
 • +1 (3 voturi)    
  Relatia cu Rusia (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 8:37)

  Sabin [anonim]

  Sa avem iertare, dar nu putem avea o relatie "normala" cu Rusia avand in vedere experienta traita pana in prezent. Nu putem avea o relatie normala cu un stat care ne-a ciuntit teritoriul si ne-a schimbat cu forta destinul pe care noi ni-l alesesem, alungandu-l pe rege si transformandu-ne in republica comunista. Nu putem avea o relatie normala cu un stat care ne-a distrus in mod sistematic elitele si valorile.

  Regimul impus de ei a facut mai mult rau poporului roman decat raptul teritorial si decat furtul tezaurului pentru ca a distrus spiritul si cultura acestui popor. Ne-a dat la propriu cu 100 de ani inapoi. Cei aproape 50 de ani de comunism sunt responsabili pentru mentalitatea de asistat social pe care o vedem la majoritatea covarsitoare a populatiei: vor sa le dea statul casa, loc de munca, nu vor sa depuna nici un efort ca sa le aiba, il pizmuiesc pe cel care munceste ca sa o duca mai bine, sunt convinsi ca nimic nu se face fara pile cunostinte si relatii, etc.

  Rusia este dusmanul natural al Romaniei si situatia nu da semne ca se va schimba prea curand.
 • +2 (4 voturi)    
  Draga dnle Oleg Malginov (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 9:14)

  sorind [anonim]

  davai ceas inapoi?
 • 0 (2 voturi)    
  COMUNISMUL ROMANESC A LA ILIESCU (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 9:49)

  Daniel G [utilizator]

  Nu uitati cu a interpretat Iliescu comunismul in forma autohtona.

  Respectati memoria celor ucisi in 13-15 iunie 1990.

  Priveste mineriada lui Iliescu


  http://www.youtube.com/watch?v=Cbe3VSlAOTI
 • +2 (4 voturi)    
  Mai bine sarac...decat activist (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 10:52)

  Radu [anonim]

  Eu unul salut aceasta declartie din care am inteles ca trebuie inceput cu relatiile economice. De aceea propun PSD si PNL care au in interior cei mai bogati oameni ai Romaniei la care il adaug si pe Felix sa inceapa ei aceste investitii in Rusia. Se iubesc la nivel de partide, Marga adoarme cu gandul la Putin, Ponta invata ruseste deci ce-i opreste? Scutul? Nu, ii opreste ideea ca se vor intaorce in 4 scanduri sau cu banii pierduti. Nu inteleg idee ca daca romanii au fost beti si au votat rosu, acum toti sa fim obligati de politic sa cantam kazacioc? In plus ambasadorul puncteaza o "neconcordanta" adica Romania trebuie sa aleaga intre NATO+UE unde are niste obligatii si Rusia. Adica ori-ori! Eu unul multumesc de invitatie si vorba lui Iliescu "mai bine sarac dar nerusificat".
 • -1 (1 vot)    
  pai da... (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 11:19)

  NL [anonim]

  "•Inainte de 1989, relatia Romaniei cu Rusia era una destul de buna din punct de vedere economic"

  Pai cum sa nu fie destul de buna daca in cadrul CAER trimiteam chiar mincare in regim de urgenta? Se primea telefon de la Moscova: trimiteti imediat N tone de carne de pui la Budapesta!
 • +2 (4 voturi)    
  Excelent ! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 11:54)

  Nicolae Ionescu [anonim]

  Suntem cumva in afara prioritatilor politici externe rusesti ? FOARTE BINE !!! Nici ca se putea mai bine ! Asa trebuie sa ramanem, cat mai in afara politicii externe a Rusiei ! Sa uite de noi, daca se poate !!!
 • +1 (1 vot)    
  demagogie (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:09)

  val [anonim]

  vulpea (lisa) cind nu ajunge la struguri ...schimba tactica
  (proverb rusesc)
 • +1 (1 vot)    
  dialogul rusilor! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:25)

  gavarit moskva! [anonim]

  Dupa razboi pina la Don
  davai ceas davai palton!
  amu ca e de bon ton
  ziceti davai escadron!
  iar ne mai dati un ocol
  ramanem in ....gol!!!

  Au interes in terenuri, cladiri, sare, gaze,aurul din Apuseni.....ca celelalte le-au luat deja, nu-i masa domnu patriciu??!
 • -1 (3 voturi)    
  Da? (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 12:48)

  Ovi [anonim]

  No bine :) ... Si yankeii nu prea umbla cu sutane ^_^ in cel mai bun caz umbla cu "sutane" de dolari in buzunar. Cand or sa ne zica rusii si care-i binele pe care Ei il ofera atunci poate c- om incepe sa-i regretam. Pana atunci sa umble la alta masa.
 • +3 (5 voturi)    
  ce gluma buna...dati-ne Basarabia si Bucovina (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 13:32)

  Radu [anonim]

  tavarisci.
  Si tezaurul. Si cereti-va scuze pentru milioanele de romani morti din cauza comunismului. si pentru kolhozurile si jaful Romaniei de dupa razboi.
  Apoi o sa incep sa va cred.
  cica investitorii rusi si-au pierdut interesul.....
  mor de ris
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 13:58)

  Xorciser [utilizator]

  Si Rusia a ramas in afara preocuparilor Romaniei, printr-o politica interna corupta si nedemocratica si printr-o politica externa agresiva si superioara. Cum sa fie un model de care sa ne apropiem?

  Pacaliciul asta mai bine s-ar uita in ograda proprie decat sa ne dea lectii cu "Moscova face", "Moscova drege", "Moscova nu se supara"...

  PS: Mechel care are 5 uzine siderurgice in Romania e la un pas de insolventa si asta vorbeste de investitiile rusesti? Nostim...
 • 0 (2 voturi)    
  asta-i o veste buna ! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 16:33)

  cutarica [anonim]

  Nici nu ne dorim atentia unei tari in care democratia este exceptie. Ce exemplu ne pot da?! Nu respecta nici macar drepturile propriilor cetateni. Nici la noi nu functioneaza justitia normal, dar la rusi e aservita in totalitate regimului politic aflat la putere, regim ce are grija sa suprime orice alternativa politica.
 • -1 (1 vot)    
  Pentru noi e mai bine sa ne ignorati (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 16:57)

  mitic [anonim]

  Am avut curiozitatea sa citesc "Rusia lui Putin". Nimic nu s-a schimbat. M-am ingrozit! Bineinteles ca ziarista a fost asasinata...
  Comunismul (dictatura proletariatului) a sosit pe tancurile rusesti si a distrus in primul rand intelectualitatea. Acest factor de progres nu putea fi pacalit usor si era atat de periculos pentru ca gandea.
  Relatiile noastre politice, economice, cu ei au fost de subordonare. Pana si ceasca a priceput acest lucru si de aici i s-a tras.
  Intotdeauna rusii una au spus si cu totul altceva au facut. "Tatuca stalin" este cel mai reprezentativ exponent al lor.
  Declaratiea ambasadorului nu-mi suna bine mai ales acum cand avem numai rosu in jurul nostru pentru ca e bineinteles invers. Si nu-mi doresc!
  Copilotul se incadreaza foarte bine in tipologia activistului de partid comunist.
  Promite cate in luna si stele, sustine ca ADN-ul lui nu-l lasa sa incalce legea dar isi bate joc de Constitutie, limiteaza competentele unor entitati democratice (CC, CSM), promoveaza semianalfabeti, oameni certati cu legea, nu guverneaza ci este interesat doar de restauratie. Atentie :"Somnul ratiunii naste monstrii!"
 • 0 (0 voturi)    
  !!! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 17:40)

  CMD [utilizator]

  Pentru a detensiona relatiile bilaterale va rugam sa ne dati TEZAURUL si sa luati la voi pe ilici,pontacul si pe toti care va regreta;v-am fi recunoscatori si daca veti vrea va vom ridica si o statuie ...;daca veti vrea sa investiti la noi ,vom deschide un canal pt voi;

  P.S. asteptati sa va chem eu!!
 • 0 (0 voturi)    
  !!!! (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 17:44)

  CMD [utilizator]

  ADEVARATA POLITICA A URSS!!!

  http://www.riscograma.ro/4193/iata-adevarata-constitutie-a-romaniei-directivele-nkvd/
 • -1 (1 vot)    
  altii au crezut si ... s-au fript (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 18:38)

  Technicus [utilizator]

  Am putea cita cazul Bielorusiei cu un dictator mai sovietic decat Putin si care a fost lasat in faliment de Rusia.
  Ucraina e in curs de rusificare fortata.

  Cica o prostituata vietnameza a fost intrebata pe la sfarsitul anilor '70 care e diferenta intre americani si rusi. Raspunsul a fost ceva de genul:
  "Americanii si rusii sunt cam la fel. Doar ca americanii platesc in dolari si rusii deloc"
 • 0 (0 voturi)    
  Tot nu ne-a explicat nimeni, (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 19:26)

  madame [utilizator]

  pentru ce ii preocupa atat de important, acel scut antiracheta?
  A declarat ca a avut multe sentimente pozitive, la noi. Mi-ar placea sa putem spune si noi despre Rusia, la fel! Insa eu percep foarte sentimente negative, dinspre ei, prin intermediul politicienilor romani.
 • 0 (0 voturi)    
  avem antidot la noi in tara (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 19:33)

  anaerobik [anonim]

  Ne punem sperante in ministrul Marga ca va domoli marginalizarea impusa de diplomatia sovietica...scuze...ruseasca.
 • 0 (0 voturi)    
  din asa prietenie am avut numai de pierdut (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 20:40)

  Ioan [anonim]

  In Romania sunt inca multi beneficiari ai comunismului adus de prietenul rus. Pe astia se bazeaza prietenul nostru ca sa mai ciuguleasca putin din sangele nostru. Pontacul este unul din urmasii celor care au fost in mare prietenie cu tovarasii de la rasarit. Ajutorul rusesc a fost dat numai cozilor de topor si imi permit sa-i numesc pe Gheorghiu-Dej, Ceausescu iar acum Iliescu, cozi de topor care au permis spolierea avutiilor poporului roman. Ce sa mai caute rusii la noi? Sa restituie tot ce au furat si numai dupa un asemenea gest, putem incerca o relatie omeneasca. Pana atunci noi oftam dupa teritoriile ocupate, bogatiile furate si mai cu seama dupa vietile sacrificate. Mai intai sa-si ceara scuze pentru raul care ne-a fost facut, sa-si restructureze constiintele la nivel de conducatori si sa gandeasca si sa se exprime sincer. Smecheria ruseasca nu mai tine, chiar daca acum la putere s-a instalat un guvern vopsit in rosu. Noi l-am instalat si tot noi o sa-l alungam daca nu-si face datoria sfanta fata de acest popor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by