Rolul presedintelui este sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine, nu sa se preocupe de alte lucruri, a declarat, marti seara, la Antena 3, Hannes Swoboda, liderul grupului socialistilor si democratilor (S&D) din Parlamentul European. In context el a subliniat ca intr-o democratie este nevoie de un echilibru care sa uneasca tara si a spus ca la noi acest rol ii revine presedintelui.

''Eu tot ce aud si ascult in jur, totul duce in aceasta directie - presedintele divizeaza. Nu vreau sa vorbesc in aceasta directie. Vorbesc si cu oameni din partidul liberal, al d-lui Ponta, si cu alti colegi din PC, din Parlamentul European. Eu nu vad astfel de actiuni din partea presedintelui - de a uni oamenii si aceasta dezbinare a tarii nu este buna. Intr-o democratie trebuie sa avem guvern si opozitie. Este foarte bine sa avem politicieni puternici in opozitie insa din Guvern daca presedintele este dintr-un alt partid, daca in Parlament in cele doua camere avem reprezentanti din alt partid trebuie sa avem un echilibru care sa uneasca tara. Alegatorii dau raspunsul, spun ceea ce vor. Ei vor ca social-democratii si liberalii sa lucreze impreuna, sa vina la conducere, la putere. Le-au dat o sansa si vom vedea acest lucru si in toamna, daca alegatorii vor vota in acelasi sens si pentru parlament. Avem si in Europa astfel de probleme, probleme economice, cu somajul, trebuie sa luam decizii importante. Acestea sunt chestiunile esentiale si nu chestiunea daca medicul a actionat corect sau politistul a actionat corect in cazul d-lui Nastase. In orice tara normala, civilizata pozitia presedintelui nu s-ar folosi pentru a critica astfel de lucruri'', a punctat liderul grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European citat de Agerpres.

In alta ordine de idei, referindu-se la activitatea primului ministru el a spus ca acesta trebuie sa actioneze cu atentie, cu prudenta in ''chestiunea Nastase'' si intr-un mod decent.