Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni seara, la Antena 3, ca este posibil sa fie depusa, saptamana aceasta, o cerere de suspendare a lui Traian Basescu care ar putea fi si votata daca s-ar rezolva in timp util problema componentei Curtii Constitutionale dar si alte conditii, precum votul din Parlament. Antonescu a precizat ca este o saptamana importanta din punct de vedere politic si ca le-a dat juristilor USL un termen de cateva zile pentru a gasi solutii pentru modificarea componentei Curtii, miscare ce ar deschide drumul catre o eventuala demarare a procedurilor de suspendare a presedintelui.

Crin Antonescu, invitat in emisiunea Danei Grecu la Antena 3:

Crin Antonescu: Cred ca noi, inainte de a intra in vacanta parlamentara, trebuie sa dam raspuns urmatoarei intrebari: Lasam Guvernul captiv in toata povestea asta cu plagiatul, cu manifestarile, cu horele astea la ora fixa la care cheama dl Cezar Preda si plecam in vacanta si lasam pe Ponta si pe cei din Guvern sa fie calcati in picioare seara de seara pe timpul propriei lor dictaturi, sau pur si simplu Parlamentul care a investit acest Guvern, in fata caruia acest Guvern raspunde, le spune tututror chiar si CCR, chiar si altora, "Stop, vedeti-va de treaba voastra. Aici e treaba noastra si a Guvernului. Guverneaza bine, prost, sa respecte legea si hotarasc oamenii, nu hotarati voi."

Dana Grecu: Dumneavoastra inca mai puneti intrebari parlamentarilor USL daca sa accepte sa tina Guvernul captiv sau sa il lase sa lucreze?

C. Antonescu: Eu nu i-am intrebat nimic, le-am expus o dilema. Suntem intelectuali doamna si noi, nu numai ei.

[...]

C. Antonescu: Le-am spus (parlamentarilor USL - n.r.) "Domnilor suntem aici, hai sa vedem ce putem face ca Parlament in sprijinul Guvernului nostru si in sprijinul proiectelor", sa stie oamenii de ce i-am chemat in sesiune extraordinara si vom vedea cu totii cat de extraordinara, daca imi permiteti aceasta joaca cu cuvintele, este aceasta sesiune.

D. Grecu: Saptamana asta se joaca politic miscari importante....

C. Antonescu: Asa ar trebui.

D. Grecu: Care ar putea insemna de fapt daca Guvernul Ponta poate sa lucreze sau nu.

C. Antonescu: Cel putin....

[...]

C. Antonescu: Care ar putea inclusiv insemna daca Basescu mai e sau nu mai e presedinte al Romaniei. Ar putea insemna si asta....

D. Grecu: Modificarea componentei Curtii...

C. Antonescu: Mai multe.

D. Grecu: Dati-mi inca doua exemple, va rog. Ce ar mai insemna de fapt ca sa se ajunga la suspendarea presedintelui?

C. Antonescu: Trebuie un vot in Parlament, trebuie respectate anumite conditii.

D. Grecu: Depuneti cerere de suspendare a presedintelui Traian Basescu saptamana aceasta?

C. Antonescu: Da. Eu cred chiar ca putem sa si votam saptamana asta, daca avem o Curte Constitutionala careia, conform normelor in vigoare ,ii solicitam ca intr-un anumit termen, ca noi putem sa facem o solicitare de suspendare, e dreptul nostru, si CCR, dl Zegrean zice, suntem obositi, plecam vreo 3 luni in concediu si, prin noiembrie sau decembrie, va dam raspunsul, avizul ala obligatoriu, conform sau consultativ... Poate sa faca orice CCR, ca, nu-i asa, e independenta, este expresia varfului de independenta juridica.

D. Grecu: Incerc sa ma luminez chiar si pe mine.

C. Antonescu: Ce sa va luminati, doamna? Cand dl Zegrean a fost pus de catre Basescu presedinte al CCR, nici unul dintre oamenii care-i cheama azi la manifestatii pentru statul de drept nu a zis "dom'le, da' ce-l puneti pe asta? Ca asta e un om de casa a lui Ioan Oltean, un politruc mediu din PDL. De ce nu puneti o personalitate recunoscuta a lumii dreptului in Romania?". Liniste si pace [...] Azi e un scandal monstru ca se politizeaza ingrozitor. Dl Cristoiu nu mai poate dormi, dl colonel Turcescu, ce sa mai vorbesc. Asta e realitatea, ce sa mai vorbim?

D. Grecu: Ati dat un termen limita pentru ca juristii dumneavoastra sa vina cu o solutie pentru modificarea componentei Curtii?

C. Antonescu: Da. Nu este public. Cat mai repede. Incercam sa rezolvam in termenul acesta de 3-4 zile cat am putea sa facem o sesiune extraordinara aceste probleme. Daca putem, daca nu, plecam in vacanta.