Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi invitata la Digi24 a vorbit despre raportul dur la Comisiei Europene in domeniul justitiei: "Mereu am facut referiri la partea tehinica a raportului. Raportul pe justitie al CE surprinde realitatea obiectiva a situatiei." A mai discutat si despre situatia Procurorului general al DNA, Daniel Morar: "Dumnealui este delegat, daca nu este numit nimeni in functie legea prevede ca poate sa fie delegat in continuare. Dupa pararea mea in primul rand trebuie sa numim un Procuror general si apoi un sef la DNA".

HotNews.roFoto: Hotnews

DespreProcurorului general al DNA, Daniel Morar:

"Dumnealui este delegat. Daca nu apare niciun fel de propunere sau nu este numita o alta persoana, legea prevede ca el este delegat pe o perioada de sase luni. Din luna octombrie functia de Procuror general va fi vacanta. Dupa pararea mea in primul rand trebuie sa numim un Procuror general si apoi un sef la DNA. Mi se pare normal ca Procurorul general care vine sa beneficieze de aceasi situatie de care am beneficiat si eu si anume sa poata sa-si formeze o echipa. Din acest motiv eu nu am facut nicio o propunere pana acum pentru ocuparea acestei functii.

Despre averile nejustificate:

"Avem o lege noua, una extinsa. Trebuie sa aduci probe cu privire la averea pe care a dobandit-o si apoi se trece la confiscarea averii nejustitificate. Nu invers".

Despre acuzatia de plagiat:

"Cei care au facut aceste acuzatii defaimatoare nu au verificat doua chestiuni simple: prima ca am publicat foarte mult inainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru ca eram necasatorita si a doua - toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate si care apar in teza de doctorat sunt publicate in revista "Dreptul", care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se sustine ca le-am plagiat de la persoane care le-au scris in 2008 sau 2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat inca din anul 2002. Persoanele despre care se spune ca le-am plagiat si am copiat din cartea lor m-au citat pe mine in cartea lor cu articole publicate anterior. Consiliul National de Etica verifica aceste lucruri. Am sa fac public verdictul".

Despre declaratia premierului Ponta care a cerut publicarea convorbirilor de catre DNA:

"Nu comentez ce zice premierul sau un alt om politic. Vorbim de o proba de la dosar. Un premier nu poate dicta unui procuror sa faca public ceva de la un dosar".

Principalele declaratii ale Procurorului general Laura Kovesi

  • Mereu am facut referiri la partea tehinica a raportului. Raportul pe justitie al CE surprinde realitatea obiectiva a situatiei.
    Procurorul general s-a declarat de acord cu ceea ce s-a scris in raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania "in sensul ca trebuie sa fie numiri transparente, proceduri transparente, pe criterii riguroase, ca aceste numiri trebuie sa se faca in perioada in care exista o legitimitate institutionala".
  • Cred ca procurorii sunt constienti de independenta pe care o au si nu au cum sa primeasca ordine. Sper doar sa fie lasati sa-si exercite functia. Presiunile sunt enorme: nu numai din partea unor anumite persoane sau institutii dar si din partea presei.
  • Intrebata despre cum suporta procurorii presiunile venite din partea presei: "Procurorii din structurile specializate in special DNA si DIICOT s-au obisnuit cu astfel de lucruri. Sunt obisnuiti cu scurgerile de informatii din presa. Foarte multe masuri nu poti sa iei pentru a preveni aceste lucruri.
  • Din punctul de vedere al structurii pe care il conduc mereu in raporturile MCV am iesit din ce in ce mai bine. Dar mereu apar si lucruri noi. 
  • In anul 2011 au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie dublul numarului persoanelor din 2007. Avem un numar mai mare de condamnari, ceea ce inseamna ca procurorii si-au facut mai bine treaba.
  • Masurile cu privire la mica coruptie (cele care nu intra in competenta DNA) au fost apreciate in fiecare an de si rapoartele MCV ne sunt favorabile in acest sens. Noi avem o retea de procurori care sunt desemnati sa lucreze in acest sens si sunt evaluati la fiecare sase luni.
  • Sunt pasaje din convorbiri nu stenograme. Nu putem sa avem un control asupra stenogramelor, asa cum le spuneti dumneavoastra, care ajung in presa.
  • Numarul persoanelor care se prezinta la DNA si depun o sesizare este de la an la an din ce in ce mai mare.