"Victor Ponta NU a plagiat", informeaza Romania TV care sustine ca acesta este verdictul Consiliului National de Etica, ai caror membri au concluzionat ca lucrarea este originala si ca nu este vorba de un plagiat. Decizia CNE a fost luata in urma cu o zi, dar nu a fost anuntata oficial pentru ca, potrivit regulamentului, ea trebuie avizata de directia juridica a Ministerului Educatiei. Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata in intregime in iunie de fostul ministru Liviu Pop, chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang. Amintim ca, pe 29 iunie, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ca "Victor Ponta a plagiat", insa in aceeasi zi institutia a fost reorganizata.

  • Universitatea din Bucuresti va anunta public maine concluzia propriei analize asupra tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta

Consiliul National de Etica se afla in subordinea Ministerului Educatiei, iar membrii sai s-au reunit miercuri, 18 iulie, intr-o sedinta de 9 ore la finalul careia au anuntat ca au luat o decizie in cazul Ponta, dar ca aceasta nu va fi facuta public pana nu va fi avizata de Directia juridica a Ministerului Educatiei. In cadrul acestei sedinte a fost discutat si raportul unei Comisii Tehnice a Consiliului National de Etica, ce a intocmit un raport care arata ca, dupa regulile din 2003, Victor Ponta nu a plagiat.

Comisie Tehnica a Consiliului National de Etica: Conform legislatiei din 2003, Ponta NU a plagiat

Raportul Comisiei Tehnice din cadrul Consiliului National de Etica concluziona ca "teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada".

"Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocuparilor academice ale doctorandului si conducatorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent", a anuntat aceasta Comisie Tehnica. "Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii", se mai arata in analiza.

Comisia Tehnica a concluzionat, de asemenea, ca "sunt unele deficiente in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor, insa nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale originale".

Consiliul National de Atestare a Diplomelor Universitare, pe 29 iunie: Victor Ponta a plagiat

Amintim ca, pe 29 iunie, Consiliul general al CNATDCU a anuntat in urma unei sedinte ca analiza documentelor arata caVictor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste. "85 de pagini din cele 307 cat cuprinde partea propriu-zisa a tezei de doctorat, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Marius Andruh, presedintele Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Potrivit acestuia, "din lista de 39 de referinte cuprinse in aceasta teza de doctorat lipsea cartea profesorului Cretu din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini fara a fi mentionata in niciun fel sursa".

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - organismul care a propus Ministrului Educatiei acordarea titlului de doctor - este institutia abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul tezelor de doctorat. Cu doar o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, Ministerul Educatiei a dat un ordin prin care a schimbat componenta Consiliului General al CNATDCU. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial la o ora dupa ce Consiliul general al CNATDCU s-a intrunit in sedinta anuntata cu cel putin doua saptamani inainte.

Academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului general al CNATDCU, a anuntat dupa sedinta ca a propus retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

Universitatea din Bucuresti - al treilea for asteptat sa se pronunte vineri in cazul Victor Ponta

Universitatea din Bucuresti a analizat si ea, in cadrul Comisiei sale de Etica, teza de doctorat a lui Victor Ponta. Intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro, UB a informat ca maine, 20 iulie 2012, va transmite in cadrul unei conferinte "punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti in cazul autosesizarii privind suspiciunea de plagiat in teza de doctorat a domnului Victor Ponta".

Concluziile CNE vin dupa un schimb de replici intre Universitatea din Bucuresti si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Miercuri, pe 11 iulie, Universitatea Bucuresti a anuntat ca analizeaza in cadrul Comisiei sale de Etica teza de doctorat a prim-ministrului Ponta si ca "urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare".

La numai o zi dupa anuntul Universitatii din Bucuresti, joi pe 12 iulie, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a venit cu un comunicat de presa in care anunta ca, "potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (din subordinea sa - n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc".

Vineri, 13 iulie, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu anunta ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat. Insa potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Acest for a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor. "Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei", a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Dupa tot acest sir de anunturi, luni 16 iulie Universitatea din Bucuresti a anuntat printr-un comunicat de presa ca nu renunta la analiza tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta si a explicat care sunt prevederile pe care se bazeaza aceasta analiza.

Citeste si: