Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la TVR, ca dupa votul din data de 29 iulie moneda nationala se va intari, in conditiile in care acum caderea accentuata a leului este provocata de criza politica din tara si de comunicarea din exterior.

"Sunt doua elemente. In primul rand, perceptia este mai importanta chiar si decat realitatea. Si atunci o criza politica, pentru ca e o criza politica pe care pe 29 poporul roman prin votul sau o va finaliza, si o comunicare in exterior: cei care sunt la Londra, la New York si aud din Romania spus de catre lideri politici romani ca e o lovitura de stat, ca cine stie ce se intampla aici, ca e un fel de Siria, sigur ca aceste turbulente apar. Sunt foarte convins ca dupa votul din 29, cand criza politica intr-un fel sau altul se inchide prin votul populatiei, si dupa ce in saptamana imediat urmatoare in Romania va fi prezenta delegatia Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, iar rezultatele noastre, rezultate economice, angajamentele de reforma structurala, vor fi certificate de cele trei institutii internationale - deci avem pe de o parte criza politica inchisa, pe de alta parte aceasta concluzie a partenerilor nostri internationali, situatia se va normaliza si chiar leul se va intari intr-o anumita masura. (...) Sunt absolut convins ca saptamana viitoare lucrurile vor reveni spre normal", a explicat Ponta, potrivit Agerpres.

De asemenea, premierul a subliniat faptul ca agentiile de rating au pastrat acelasi rating pentru Romania, in timp ce tari cu economie mai importanta au retrogradat.

"Cele trei agentii de ratig care sperie de fapt toata lumea in acest moment, Moody's, Fitch si Standard & Poor's, au pastrat pentru Romania acelasi rating, in timp ce pentru o tara ca Italia, spre exemplu, cu o economie mult mai mare, au retrogradat", a afirmat primul ministru.

TVA diferentiat la alimente si energie subventionata pentru irigatii

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, ca toata energia pentru irigatii va fi subventionata de Guvern. "Maine o sa anuntam de la Ministerul Agriculturii un program special prin care toata energia pentru irigatii va fi subventionata", a explicat primul-ministru la TVR, potrivit Agerpres.

Ponta a spus ca, de la 1 ianuarie 2013, se va aplica TVA diferentiat pentru produsele agricole, astfel incat producatorii romani sa fie stimulati, iar vanzarea marfurilor la negru sa fie stopata.

"Ne plangem cu totii ca romanii produc, dar in toate supermarketurile sunt numai alimente din import. Si am venit si am spus haideti sa incercam, si o vom face de la 1 ianuarie 2013, sa avem TVA-ul diferentiat, cum de altfel au toate tarile din Uniunea Europeana, cu exceptia uneia singure din 26, Danemarca. (...) Nu sa facem pur si simplu TVA mai mic, ci sa facem acea schema in care TVA ramane 24%, dar daca prezinti factura 15% din TVA ti-l dau tie inapoi producatorului, deci il si oblig pe producator sa nu mai vanda la negru (...) si in acelasi timp te ajut pentru ca daca ai doar 9% TVA esti mai competitiv decat produsele din import si atunci si marile supermarketuri o sa primeasca marfuri romanesti", a declarat Victor Ponta.