Constitutia actuala va trebui sa fie modificata, inclusiv in ceea ce priveste rolul si atributiile presedintelui, acest lucru putand sa se intample in cel mult doi ani, a afirmat luni seara presedintele interimar Crin Antonescu, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Constitutia, fara niciun fel de indoiala, dupa toate experientele prin care am trecut, la acest capitol si la altele, va trebui modificata. Va trebui modificata suficient de repede, dupa parerea mea in toamna lui 2013 cel mai devreme, poate chiar mijlocul lui 2014. (...) Suficient de repede, dar suficient de temeinic, cu o dezbatere publica serioasa', a declarat Antonescu citat de Agerpres.

El a adaugat insa ca institutia prezidentiala, daca sunt respectate anumite principii, poate functiona normal si in limitele actualei Constitutii, dand ca exemplu mandatul lui Emil Constantinescu si al doilea mandat al lui Ion Iliescu.

'Eu cred ca presedintele poate functiona si a functionat suficient de bine chiar pe actuala Constitutie, cu conditia sa-i inteleaga intr-un anumit fel spiritul. Dar lucrul esential mi se pare ca presedintele sa aiba capacitatea de a intelege ca, odata intrat pe poarta Palatului Cotroceni, ca presedinte ales, (...) s-a despartit definitiv de partidul sau de fortele politice care l-au promovat', a explicat Crin Antonescu.

In opinia sa, este esential ca presedintele sa inteleaga ca rolul sau nu este acela de 'sef', ci de reprezentant al cetatenilor.

'Presedintele nu e sef, presedintele este reprezentant, presedintele este, pe cat posibil, unificator, presedintele ii reprezinta pe toti, presedintele cel mult coordoneaza niste eforturi, dar trebuie sa inteleaga foarte clar ca pe pupitrul lui sau pe telefonul lui nu sunt niste butoane, pe asta scrie SRI, pe asta scrie Guvern, pe asta Curte Constitutionala', a spus presedintele interimar Crin Antonescu.

Presedintele interimar Crin Antonescu a vorbit la Digi24 despre politica externa a Romaniei si despre modul in care apreciaza mandatul lui Andrei Marga la conducerea Ministerului de Externe.

"Daca vorbim de pro - Atlantismul Romaniei, apartenenta ca membru determinant si hotarat al NATO acest lucru nu se pune sub semnul indoielii. Si eu, personal, si partidul suntem Atlantisti mai vechi decat Basescu. Vorbim despre americani, despre NATO. Incepem cu Atlantismul pentru ca, strategic, chiar si acest element din perioada lui Traian Basescu pentru mine este un element de continuitate. In sensul acesta daca e vorba de o optiune de nuanta cred ca Traian Basescu a facut alegerea corecta - America first - ceea ce nu inseamna ceva in detrimentul UE. Noi avem o politica de securitate unde nu avem alternativa. Sunt un om foarte atasat de valorile europene. Cand am vorbit de America am vorbit despre o politica privitoare in primul rand la securitate si la aparare, dar din punct de vedere cultural sunt un pro european", a declarat Crin Antonescu.

"Romania nu a creat nicio mare problema Europei. Problemele din zona euro nu sunt create de Romania. Romania a fost asimilata la un moment dat cu necazurile miscarii unor grupuri de populatie prin Europa, dar Romania a dat cu multa onestitate ce a putut da Europei. Poate da mult mai mult din punct de vedere al rolului pe care Romania il are de jucat. Ar trebui sa avem mai mult curaj. Nu vorbesc de tensiune cu Bruxelles. Romania avea carti de jucat, dar nu le-a jucat", potrivit presedintelui interimar.