Premierul Victor Ponta a vorbit la RTV despre referendum si despre scandalul legat de Vila Dante: "La Casa Dante i-am stricat o mare placere. Aceasta vila a fost renovata in perioada 2010-2011 pentru Basescu iar costurile de reamenajare au costat 1,2 milioane de euro". A continuat mentionand: "SPP mi-a spus ca este a presedintelui, ca a venit, si-a ales parchetul".

Victor Ponta la RTVFoto: Captura RomaniaTV

Despre vila de protocol "Dante":

  • La Casa Dante i-am stricat o mare placere. Aceasta vila a fost renovata in perioada 2010-2011 pentru Basescu iar costurile de reamenajare au costat 1,2 milioane de euro.
  • Este stirea anului pentru ca aceasta vila superba a fost amenajata pentru Traian Basescu in 2010-2011, cel care anunta la televizor ca taiem pensii si salarii, ca nu putea sa doarma noaptea, probabil pentru ca nu putea dormi in vila.
  • SPP mi-a spus ca este a presedintelui, ca a venit, si-a ales parchetul.
  • Traian Basescu foloseste piscina de la vila. Am avut o intalnire cu ambasadorii UE si am vrut sa o facem acolo, iar SGG-ul mi-a spus ca nu a putut sa intre acolo pentru ca nu l-a lasat SPP-ul. Am vorbit eu cu ei. "Sa inteleg ca nu ma lasati pe mine, primul-ministru, sa intru acolo?" Ei au spus: "Avem ordine de la presedinte, nu intra nimeni". Dupa suspendare, Crin Antonescu a sunat la SPP si a zis sa-l lase pe primul-ministru sa intre in vila.
  • El si-a ales parchetul, mobila absolut tot. E normal ca un fost presedinte sa aiba o locuinta, dar nu e normal atunci cand in Romania erau taieri salariale sa bagi 1 milion de euro.
  • Am mers acolo pentru ca toata lumea imi spunea de ce si-a facut Basescu acolo. Asta e cea mai luxoasa casa a unui demnitar pe care am vazut-o vreodata.

Presedintele interimar, Crin Antonescu aminteste ca, potrivit documentelor furnizate de RA-APPS, in vremea in care Basescu anunta de la Cotroceni taieri de salarii, pensii si inchiderea unor spitale, la Vila Dante se efectuau lucrari de renovare din bani publici de peste un milion euro: "Marea nerusinare a lui Traian Basescu este ca, atunci cand decidea taierea salariilor,(...) sa inchida spitalele, facea teorii ultraliberale cu grasul, cu slabul, (...) el era cel mai costisitor parazist de stat din Romania. Acest om era slab sau gras?

Despre referendum:

  • Nu e timp pentru referedum in 2 zile, asta trebuia sa decida Parlamentul si nu mai vreau sa aud de schimbarea regulilor in timpul jocului. Cred ca va fi cvorum pentru validarea referendumului. Oamenii pot vota oriunde se afla. Eu de exemplu nu o sa votez in Gorj. La Mamaia sunt 17 sectii de votare.
  • Ce va spune Curtea Constitutionala luni aia vom respecta.

Despre Hidroelectrica:

  • 1,4 miliarde de dolari au fost pierderile din momentul in care domnul Videanu a prelungit contractul. Au fost tot felul de presiuni. Era o decizie strategica pentru Romania. Ne-a fost ceruta tot timpul si de Fondul Monetar International si de Comisia Europeana. Prin deciziile luate acum, decizii grele, decizii complicate, cred ca am facut un lucru extrem de bun pentru sanatatea Romaniei.. Am taiat sase contracte si exista la DIICOT dosarele "baietilor destepti".
  • Sigur ca lucrurile se misca greu cand presedintele da mesaje publice: Nu va atingeti de Blejnar, nu va atingeti de Videanu. Sigur, justitia sa se pronunte si poate recuperam si niste bani.

Despre plagiat:

  • Dupa 30 iulie, voi trebui sa actionez intr-un fel sau altul. Voi putea discuta despre acest subiect fara sa mai existe presiunea politica a referendumului.

Alte declaratii ale premierului Victor Ponta

  • Foarte multi oameni spun: "Eu nu tin cu USL dar noi vrem sa-l suspendam pe Traian Basescu si de asta o sa mergem la vot".
  • Vasile Blaga si-a pierdut in ultimele zile bunul simt cand cirtica lui s-a indreptat impotriva sotiei si copiilor mei.
  • E grav pentru Romania ce se intampla in Spania, Italia, Grecia. In aceste conditii se vorbeste de o Europa impartita in doua: cei performanti si cei mai putin performanti.
  • Doamna Reding este cea care-i informata de Monica Macovei si a crezut ca am arestat 7 judeatori la CCR, doamna Reding nu are habar, e in campanie electorala pentru PDL. Romania ca si alte tari din estul Europei trebuie puse la colt.
  • Daca vin peste 5,2 milioane am castigat din punct de vedere politic.
  • Chiar daca auditurile sunt rele cei de la Bruxelles ne-au anuntat ca nu vom avea fondurile europene taiate.