Presedintele interimar Crin Antonescu a afirmat, sambata seara, invitat la Antena 3, ca Romania risca sa inregistreze, in toamna, violente sociale mai grave decat cele de la inceputul anului, daca suspendarea lui Traian Basescu si referendumul de demitere nu ar fi avut loc in acest moment, relateaza Mediafax.

Sute de mii de oameni, in fiecare seara si aproape in fiecare localitate insemnata, in ianuarie-februarie, au dat aceste semne ca solutia era, atunci, alegeri anticipate si parlamentare si prezidentiale. Nu am fi ajuns aici. Acum, daca acest referendum nu avea loc, daca aceasta suspendare nu avea loc, din toamna riscam sa avem chiar violente sociale", a spus Antonescu in cadrul emisiunii Q&A,

Presedintele interimar s-a adresat celor care afirma ca devalorizarea leului ar fi cauzata de referendum, intrebandu-i care ar fi fost valoarea monedei nationale daca in toamna ar fi existat tensiuni sociale intense si violente.

"Si celor care azi pun in carca unui procedeu democratic - referendumul - devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului daca, Doamne fereste!, in toamna asistam la reizcbucnirea unor tensiuni sociale cu alta intensitate, cu alta violenta decat au fost ele in ianuarie?", a spus Antonescu.

  • Antonescu neaga ca ar fi discutat cu Ponta despre remanierea lui Rus

Intrebat de Alessandra Stoicescu despre necesitatea remanierii celor care s-au ocupat de referendum, respectiv a celor de la MAI, in speta a lui Ioan Rus, Antonescu a negat, el precizand ca o remaniere este strict o problema interna a Guvernului, arata agentia de presa.

"O remaniere este strict o problema interna a Gvernului. Am vorbit ani de zile despre faptul ca domnul fost presedinte (Traian Basescu - n.r.) isi aroga un rol excesiv, supraconstitutional, in poveste asta si nu am sa fac ce i-am reprosat dansului. Nu e treaba mea, ci a premierului, eventual a Guvernului in intregul sau daca doresc sa faca o remaniere" , a spus Antonescu, la Antena3.

Presedintele interimar Crin Antonescu s-a intalnit cu premierul Victor Ponta vineri, la sediul Guvernului, dupa videoconferinta pe tema referendumului organizata de Executiv.

Premirul Victor Ponta a declarat si el vineri seara, invitat la Realitatea TV ca nu a discutat cu preşedintele interimar Crin Antonescu despre o posibila remaniere guvernamentala, adaugand ca s-a discutat despre situatia actuala.

  • Crin Antonescu: Ministrul Justitiei poate propune noul procuror general, nu voi obstructiona numirea

"In ce-l priveste pe procurorul general, si pe seful DNA despre care s-a facut vorbire expresis verbis in comunicate internationale, inca o data as vrea sa precizez [...]: procurorul general e numit la propunerea ministrului Justitiei cu acordul cu eveluarea CSM si apoi, la capatul acestui circuit, numit sau nu de catre presedinte. Deci nu presedintele initiaza un asemenea proces, nu presedintele gaseste persoane, ca sa spun asa, presedintele are ultimul cuvant, doar asa, cum are si la promulgarea legilor, aici putand sa respinga propunerea respectiva", a afirmat Antonescu la Antena 3, citat de Mediafax.

"Eu cred ca, atunci cand vin scadentele - cum la DNA a venit, stam din amanare in amanare, amanare legala - si cum va veni undeva spre mijlocul lunii septembrie si la Parchetul General, eu cred ca ministrul Justitiei poate foarte bine sa se orienteze asupra unei personalitati din lumea Justitiei - ca e vorba de un procuror, dar nu e neaparat nevoie, poate sa fie un judecator, poate sa fie un magistrat cu o cariera solida in spate care sa fie, ca sa spun asa, de notorietate independent, fara vreo legatura clara cunoscuta cu vreun partid politic - si sa-l propuna mai departe", a mai afirmat Crin Antonescu.

Intrebat daca ar fi dispus sa analizeze propunerea minsitrului Justitiei si "sa-i dea drumul", daca acesat initiaza procedura acum, Antonescu a raspuns: "Categoric da. Sigur ca da. Eu am spus ca nu schimb eu pe cineva. Daca acest proces porneste de la ministerul Justitiei, evident ca nu-l voi obstructiona eu".