Presedintele interimar Crin Antonescu a discutat la Antena 3 despre situatia politica a tarii si despre remanierile din Guvern: "Ioan Rus a mintit si a procedat incorect cand m-a acuzat ca am facut presiuni asupra domniei sale. Are ceva de ascuns si a facut foarte bine ca a plecat". Crin Antonescu, extrem de iritat, a mai spus ca "Guvernul nu trebuie sa se lase intimidat si trebuie sa faca exact ce i-a cerut CCR in sedinta din 2 august. Pe de alta parte Guvernul trebuie sa ia toate masurile ca toate institutiile sale sa fie aparate impotriva intimidariilor".

Crin AntonescuFoto: captura Antena 3

Principalele declaratii ale presedintelui interimar

  • Situatia din Romania: de o parte exista opt milioane de oameni care si-au exprimat o opinie, din care peste 80 la suta au votat pentru demitere. Pe de alta parte exista Traian Basescu si toate mijloacele lui de intimidare.
  • Suntem intr-un stat de drept si trebuie sa respectam deciziile CCR, indiferent de ce verdict va da.
  • Institutile din Romania incep sa prinda curaj si sa scape de sub presiunile lui Traian Basescu.
  • Guvernul nu trebuie sa se lase intimidat si trebuie sa faca exact ce i-a cerut CCR in sedinta din 2 august. Pe de alta parte Guvernul trebuie sa ia toate masurile ca toate institutiile sale sa fie aparate impotriva intimidariilor.
  • Traian Basescu are complici in aceasta atitudine. Complicii fiind chiar unele institutii ale statului. Oricat ar intimida si ar ataca Traian Basescu este momentul ca toti oamenii care respecta legea sa nu dea bir cu fugitii. Eu, Crin Antonescu anunt primul ca nu imi este frica de Traian Basescu, nu permit ca legea sa fie incalcata.
  • Eforturile de propaganda, de comunicare si de actiune, subterana, ilegala, ilegitima, ale lui Traian Basescu, de intimidare a institutiilor din stat, a CCR, incep sa fie din ce in ce mai curajoase, din ce in ce mai pline de tupeu. As putea spune ca ultimele zile ne-au oferit, tuturor, din pacate, imaginea unui Traian Basescu din ce in ce mai plin de tupeu, din ce in ce mai fara perdea, dand ordine Parchetului General din Romania, amenintand oameni, institutii din Guvernul Romaniei, din adminstratia Romaniei, prescriind CCR ce trebuie sa faca, inclusiv rastalmaciri ale unor decizii pe care aceasta Curtea le-a luat.
  • In momentul in care Ioan Rus a vorbit public despre presiuni pe care le-am facut eu asupra domniei sale sau asupra insitutiei pe care a condus-o si m-a pus pe aceeasi treapta cu Traian Basescu, cel care l-a amenintat public cu puscaria, domnul Rus a mintit si a procedat gresit. Are ceva de ascuns si a facut foarte bine ca a plecat... Daca a plecat.
  • Eu nu fac acuzatii. Eu am respins o acuzatie aberanta, o calomnie a dlui Rus - l-as putea da si in judecata, dar am alta treaba acum - privitoare la vreo presiune de vreun fel pe care eu as fi facut-o asupra domniei sale. Ce stiu foarte clar si de ce am spus ca era normal sa plece si ca avea motive sa demisioneze este ca problema numarului autentic actual al electoratului Romaniei s-a pus inca de la alegerile locale in dezbaterea publica
  • Motivul pentru care Ioan Rus trebuia sa plece este ca in momentul in care s-a pus problema referendumului Victor Ponta a spus ca trebuie sa actualizeze listele electorale. Insa Ministrul spune ca nu este nevoie, numarul este de 18 milioane si listele nu mai trebuie actualizate.
  • Noi dispunem si de la INS si Guvernul are posibilitatea prin acte oficiale interne si internationale sa stabileasca foarte clar ce i-a cerut Curtea, nu este nevoie de un mini sau un para-recensamant organizat de Guvern pentru ca am acest recensamant, nu este nevoie de nimic altceva. Este nevoie de documente clare, de actiuni hotarate ale Guvernului, in spiritul legii si a ceea ce i-a cerut Curtea
  • Domnul presedinte Zegrean emite un act extrem de ciudat si-l trimite presedintelui Comisiei de la Venetia si altor persoane extrem de importante prin care acuza presiunile publice exercitate asupra CCR. Poate acesta vrea sa vorbeasca serios, poate chiar a primit presiuni si amenintari, dar in nici un caz din partea mea.
  • Domnul Victor Ponta nu a facut si nici nu va face presiuni asupra CCR.
  • Si Guvernul trebuie sa se adreseze Comisiei de la Venetia si sa aduca la cunostinta de unde vin presiunile catre CCR.
  • Nu se poate ca un cetatean care nu are nici o calitate oficiala sa iasa in fiecare seara sa ameninte cu puscaria, sa spune ce trebuie sa faca CCR, Parlamentul si restul institutiilor.
  • Astazi am semnat decretul de numire al domnului Ponta ca ministru Interimar al Justitiei, iar acum asteptam sa vedem cum se rezolva problema doamnei Pivniceru. Nu inteleg de ce lumea nu si-ar dori ca un astfel de om sa conduca acest minister, cu toate ca si-a dat demisia din CSM.
  • Sunt semne clare ca Traian Basescu si complicii sai fac presiuni asupra CCR-ului.
  • Eu m-am gandit ca dupa rezultatul referendumului Traian Basescu va demisiona.
  • Increderea intre mine si Victor Ponta este mult mai puternica decat acum 3 luni sau acum 2 ani.
  • Nu am niciun indiciu ca SRI, SIE sau cine mai vreti dvs, STS, ca a fost vorba, conspira in momentul acesta impotriva procesului normal de finalizare a referendumului sau democratiei.
  • Nu vad de ce corpul magistratilor din Romania, lumea instantelor judiciare nu ar dori ca ministru al Justitiei sa fie un asemenea om care nu primeste ordine de la nimeni, nici de la domnul cu tricou albastru, nici de la mine, nici de la domnul Ponta, de la nimeni. Cred ca nici de la doamna Viviane Reding (comisarul european pentru Justitie - n.r.). Este ministrul Justitiei
  • E nevoie ca institutiile sa nu se lase intimidate, si aici ma refer in primul rand la Guvern, care a dat senzatia - trebuie sa o spun - unor anumite timiditati si anumitor ezitari (...) Guvernul trebuie sa ia toate masurile pentru ca propriile sale institutii sa nu se lase intimidate si pentru ca toti cetatenii acestei tari sa fie aparati in fata amenintarilor si intimidarilor la care Traian Basescu, situat practic in afara legii si in afara raspunderii ca oficialitate, recurge. Asta cred ca trebuie sa faca Guvernul.
  • Victor Ponta nu l-a amenintat, nu l-a intimdat pe Zegrean. Victor Ponta insusi pare domnia sa destul de amenintat si intimidat in aceste zile, nu a facut niciun fel de declaratie, niciun fel de actiune si niciun fel de gest impotriva sau asupra Curtii