Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a afirmat miercuri seara, la RTV, ca recomandarea din raportul MCV pe justitie si angajamentul Romaniei pe plan extern a fost ca in perioada de interimat prezidential sa nu fie facute nominalizari pentru schimbari de magistrati.

"Niste angajamente externe care trebuie respectate. In situatia in care astfel de chestiuni sunt tratate exclusiv prin prisma unui interes politic partizan intern, care sunt consecintele externe legate de finantarea Romaniei? Nu este vorba de temeri, ci este vorba de luarea in considerare a unor interese superioare ale poporului roman. Cu asta e foarte greu sa te joci", a spus Titus Corlatean, potrivit Agerpres, intrebat fiind de ce nu a schimbat, ca ministru al Justitiei, din functie unii magistrati.

Corlatean: Interesul de stat este aflarea adevarului asupra rezultatului referendumului

Titus Corlatean a mai afirmat ca interesul de stat este aflarea adevarului, stabilirea in deplina libertate si independenta de catre Curtea Constitutionala a unei concluzii asupra rezultatului referendumului.

"Interesul meu este un interes de stat si nu este un interes personal, iar interesul de stat este aflarea adevarului, stabilirea in deplina libertate si independenta de catre Curtea Constitutionala a unei concluzii asupra rezultatului referendumului si luarea in considerare sau nu a vointei majoritare a cetatenilor romani. Acesta este interesul meu", a spus Corlatean, potrivit Agerpres.

El considera ca existenta unor amenintari impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale reprezinta "elemente de gravitate" si sunt "inadmisibile orice forme de presiuni" asupra judecatorilor Curtii.

"Nu intamplator premierul si eu am reactionat si informam partenerii externi, inclusiv oficialii Consiliului Europei, ai Comisiei de la Venetia ca respingem orice forme de intimidare sau de atac asupra judecatorilor Curtii Constitutionale. Daca exista si alte cazuri de amenintari, si asta am spus si in scrisoarea trimisa presedintelui CCR, asupra judecatorilor Curtii Constitutionale, ele nu trebuie discutate acolo in cerc restrans si trebuie comunicate autoritatilor competente care sa ia masuri, sa investigheze", a mai spus seful diplomatiei.

Corlatean a subliniat ca atat telefonic, cat si in scrisori detaliate, a informat oficiali europeni despre aceste aspecte.