Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a admis duminica, in cadrul emisiunii Talk B1 de pe B1 TV, ca introducerea coplatii in sistemul medical nu ar aduce bani la buget, singurul obiectiv al masurii fiind reglarea unor mecanisme de consum. Desi, prin legea in forma actuala, nu duce nici la realizarea acestor obiective, admite ministrul.

Vasile Cepoi la B1 TVFoto: captura B1 TV

"Eu ca tehnocrat, nu ca ministru, spun ca aceasta coplata, asa cum este legiferata la ora actuala, nu va aduce niciun beneficiu; dar eu, in calitate de ministru, sunt obligat sa aplic legea; de aceea, cautam o solutie cat mai buna pentru aplicarea acestei coplati", a spus Cepoi.

Potrivit ministrului, obiectivele coplatii sunt doua: de a reduce cererea nejustificata de servicii, oferind exemplu faptul ca 15% din internari nu sunt justificate medical, si acela de a rezolva suspiciunea care exista la ora actuala, uneori confirmata de controale, ca anumiti furnizori de servicii medicale ar raporta servicii pe care nu le-au efectuat.

Ministrul a explicat ca, in conditiile in care sunt foarte multe categorii de persoane scutite de coplata, raman doar vreo cinci milioane de platitori, respectiv persoanele active in campul muncii si care consuma doar 10-15% din serviciile medicale, obiectivele coplatii, in forma actuala, nu ar putea fi indeplinite si "cu atat mai putin e vorba sa se aduca vreun venit in sistemul de sanatate".

"Banii nu sunt platiti catre sistemul de sanatate, ci catre furnizorul de servicii. Bani raman la medicul de familie, la cabinetul medical, la laborator, la spital, numai ca sumele respective vor fi foarte mici, nereprezentative", a mai spus ministrul.

Sambata, ministrul Vasile Cepoi a anuntat ca masura coplatii va fi amanata pentru a fi negociata intre asociatiile de pacienti si minister.