Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, la TVR 1, ca presedintele Traian Basescu l-a sunat a doua zi dupa alegerile locale si i-a transmis "agresiv" ca, incepand cu acea data, "va iesi la lupta impotriva Guvernului si a USL".

Victor Ponta la TVRFoto: Captura TVR1

"Hai sa va destainui un lucru. Imi amintesc perfect. Pe 10 iunie au fost alegerile locale. Pana in data de 10 iunie, intr-adevar, presedintele Basescu a fost foarte retras, asa cum trebuie sa fie un presedinte in mod normal. Pe 10 iunie, USL a obtinut o victorie neasteptata chiar si pentru noi, au fost zone in care nu credeam ca o sa castigam... Pe 11 iunie, luni, presedintele Basescu m-a sunat - pana atunci mai vorbisem la telefon - si, pe un ton foarte agresiv, mi-a spus "Gata, s-a incheiat, de azi ies la lupta cu Guvernul si cu USL-ul". Asa ca, sa stiti, nu noi l-am ridicat din liniste, ci rezultatul de pe 10 iunie, victoria uriasa a USL si probabil rezultatul foarte slab al PDL, l-a facut pe Basescu sa-mi spuna asta si, practic, de a doua sau a treia zi a inceput batalia", a povestit Victor Ponta.

Alte declaratii ale lui Victor Ponta:

  • O coabitare este posibila in conditiile enuntate. Eu nu voi ridica primul sabia.
  • In schimb, voi reactiona atunci cand sunt atacat si, mai ales, nu cand vorbim de atacuri personale, ci de atacuri institutionale.
  • Nu voi impiedica in niciun fel indeplinirea atributiilor presedintelui, iar convocarea CSAT-ul e dreptul sau.
  • In mod clar, razboiul, cel putin din punct de vedere al exprimarii, a ajuns dincolo de limita bunului-simt. Declaratiile sunt comparabile, motiv pentru care pot sa fac un pas nu catre Traian Basescu, ci un pas catre mine si catre cei care ne-au votat sa spun ca, din punctul meu de vedere, trebuie sa revenim la un gen de discurs politic in limitele normale. Nu o sa fie versuri, dar in ceea ce ma priveste o sa evit pe cat posibil orice fel de termen dincolo de limita normala
  • Nu voi recomanda sub nicio forma parlamentarilor PSD sa nu asiste la citirea deiciziei CCR. Cred ca ar fi o greseala. Nu cred ca va fi vreun tertip de a amana aplicarea deciziei din motiv de lipsa de cvorum. E o perioada de vacante si poate ca nu vor fi atat de multi parlamentari, in primul rand ar trebui sa vina cei de la PDL, dar noi nu vom ridica aceasta formula, e o formalitate citirea.
  • Maine, CSM trebuie sa ia cunostiinta de demisia Monei Pivniceru. Sper ca CSM sa nu faca jocuri politice si sa plece membri de acolo ca sa nu aiba cvorum sau mai stiu eu ce.
  • Tin foarte mult sa numim repede ministrul Justitiei pentru ca avem rectificare bugetara si e nevoie ca ministrul "sa se bata" pentru buget.