Liderul PNL Crin Antonescu a declarat marti seara, in cadrul emisiunii Sinteza Zilei de pe Antena 3, ca "in ciuda faptului ca Traian Basescu va avea acte sa se intoarca la Cotroceni, el nu mai este un presedinte legitim, iar presiunea publica il poate determina sa demisioneze".

Crin Antonescu la Sinteza ZileiFoto: Captura Antena 3

"Mergem pana la capat. Capatul inseamna momentul in care, in Romania, toate institutiile statului vor functiona pe baze democratice si transparente, vor reprezenta interesele cetatenilor si vor da socoteala in fata cetatenilor, ceea ce astazi nu se intampla. Un este recunoasterea deciziei CCR, desi nedrepte, ba chiar revoltatoare, incalcand clar legi, nu avem ce face, trebuie sa o recunoastem, nu putem genera haos institutional si anarhie. Dar asta este una si nu trebuie sa se confunde cu ideea ca lucrurile raman asa, ca cei peste 8 milioane de romani pot fi luati peste picior, trimisi acasa￯ Nu, asta nu ramane asa", a spus Antonescu.

"Eu cred, si am facut un apel public si il mai fac o data, ca este nevoie in acest moment de presiune publica asupra lui Traian Basescu pentru a demisiona, pentru ca, in ciuda hotararii CCR si a faptului ca Traian Basescu va avea acte sa se intoarca la Palatul Cotroceni, el nu mai este un presedinte legitim al Romaniei, iar presiunea publica il poate determina sa demisioneze", a continuat Antonescu.

Potrivit lui Antonescu, "presiune publica nu inseamna in niciun fel sa se depaseasca vreun cadrul legal, exista diferite forme a presiunii publice, diferite forme de protest". "Cred ca acesta este momentul in care toti acei oameni care au votat si toti care inteleg ca nu putem batjocori semnificatia unui vot sa adopte o pozitie publica, fie ca e vorba de manifestatie, ca e un protest public, de declaratii publice ale unor organizatii ale societatii publice, oricum, oamenii au dreptul sa se organizeze si sa se manifeste", a spus el.

"Asta trebuie facut pentru ca toata lumea din tara si din afara sa inteleaga ca aici nu a fost jocul a catorva politicieni, ca nu a fost si nu poate fi vorba de coabitarea unui prim-ministru si ai unor presedinti de partid cu presedintele tarii, ci este vorba de imposibilitatea de a coabita prin sfidare - Traian Basescu din nou presedinte fata de cei opt milioane de oameni", a mai spus Antonescu.

Antonescu: USL trebuie sa rezolve de urgenta chestiunea ministrului Justitiei, a functionarii Parchetului General si a CSM, sa ceara anchete pentru devalizarile facute la marile companii

  • USL in primul rand, prin Guvernul si majoritatea parlamentara pe care inca le are, trebuie sa faca o serie de lucruri. Trebuie sa facem o serie de lucruri.
  • De urgenta rezolvata chestiunea ministrului Justitiei si de urgenta rezolvate chestiunea functionarii unor institutii importante ale statului roman: Parchetul General, CSM, alte institutii, care trebuie aduse la normalitate, prin mijloacele pe care le are Guvernul
  • In cel mai scurt timp, s-au facut deja niste pasi, si premierul si ministrii au vorbit despre hotii, de devalizarea economiei romanesti, de jaful asupra bugetului, in diverse locuri, de la Hidroelectrica pana la Ministerul Dezvoltarii. Toate aceste lucruri trebuie formulate urgent in plangeri penale si in solicitari publice de deschidere de anchete
  • Datoria Guvernului, in primul rand prin ANAF si celelalte institutii, este sa descopere foarte foarte repede si foarte foarte clar sursa de alimentare, daca ea este direct sau indirect de la bugetul public, a propagandei desantate a lui Traian Basescu
  • Aceste lucruri trebuie facute imediat si am convingerea ca USL, instantele guvernamentale o vor face fara niciun fel de ezitare sau pas inapoi in fata presiunii pe care Traian Basescu, venit la Cotroceni, o va face, in fata nebuniei propagandistice pe care oamenii lui o vor face

Antonescu: Merkel sa-i dea lui Basescu o bucatica de pamant in Germania sa se joace de-a presedintele

Crin Antonescu a mai declarat, marti seara, la Antena 3, ca Romania nu este obligata sa fie "rezervatia in care se poate intampla orice", afirmand ca Angela Merkel ar trebui sa-i dea lui Traian Basescu o bucatica de pamant in Germania pentru a se "juca" acolo de-a presedintele, citeaza Agerpres.

"Nu are nicio obligatie Romania sa fie rezervatia in care se poate intampla orice pentru ca asa le convine unora care nu traiesc in Romania, care nu platesc impozite in Romania, care nu sufera abuzurile pe care romanii le sufera, incepand cu batjocorirea acestui vot. Sa il ia in Germania doamna Merkel, Germania este o tara mare, prospera, sa ii dea o bucatica de pamant acolo lui Basescu si PDL-ului sa se joace acolo de-a Basescu, in Romania, nu", a spus el.

El s-a aratat convins ca listele electorale vor fi actualizate pana la alegerile din toamna, precizand ca refuzul primarilor PDL in acest sens nu poate fi tolerat.

"Este o obligatie ca listele electorale sa fie actualizate. Daca Guvernul si institutiile care aplica legea vor dori sa ia in serios si guvernarea prin aplicarea legii, orice primar PDL-ist si orice lider al PDL vor declara ca refuza sa actualizeze aceste date, atunci acesti oameni vor trebui sa mearga pe mana justitiei. (...) Crescatoria aceasta de paraziti pe langa Parchet, de viermisori in aceste zile au aratat cum dicteaza in tara asta impotriva legii, a milioane de oameni. A iesit dl. Blaga, marele legist, care ne-a explicat cum se poate ordona primarilor: 'Noi refuzam sa dam niste date, era obligatia lor, refuzam, boicotam, inchidem usa, nu dam niciodata la MAI'. Asa ceva nu mai poate fi tolerat si asa ceva nimeni nu tolereaza, nici dl. Barosso in dreptul UE, nici doamna Merkel in Germania", a subliniat Antonescu.

Antonescu: USL nu putea sa nu accepte cvorumul la referendum

Crin Antonescu a declarat ca USL nu putea sa nu accepte cvorumul de 50%+1 din populatia cu drept de vot la referendum intrucat nu a incalcat "niciodata regulile elementare" ale statului de drept.

"Noi am respectat intotdeauna regulile. Intr-un stat de drept cand guvernezi nu iti poti permite niciun centimetru daca vrei democratie, stat de drept, sa te abati nicio secunda. Noi nu puteam impune o lege impotriva avizului CCR", a afirmat Antonescu.

El a declarat ca nu a fost vorba de presiunea internationala, insa a admis ca aceasta a fost "exagerata".

"Nu este vorba de presiune internationala, la randul ei foarte reala si prea putin justificata, nepotrivita, exagerata, o imixtiune exagerata in legislatia unui stat membru al UE. CE, comisarul Barroso, comisarul Reding, Ambasada SUA au cerut Romaniei ceva care nu exista nicaieri in UE. Nu de asta s-a cedat. ci pentru ca in Parlamentul Romaniei exista un proiect de lege facut chiar de colegii din majoritate care au tinut cont de conditia pusa de CCR tinand de acest prag", a sustinut presedintele liberal.