Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, la Antena 3, ca Uniunea Social Liberala a acceptat pragul prezentei de 50 la suta din electorat la referendumul din 29 iulie a.c. pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, pentru ca au existat 'presiuni extraordinare' din afara tarii, potrivit Agepres.

'Da, au fost niste presiuni externe pentru acceptarea pragului, dar care insemnau pentru Romania un foarte mare pericol. Pentru mine, prima mea grija este sa stiu ca luna viitoare pot sa platesc salariile, pensiile, datoriile Guvernului Romaniei. Au existat presiuni extraordinare', a detaliat presedintele PSD.

El a adaugat ca a existat si un al doilea motiv pentru care USL a acceptat pragul electoral impus de Curtea Constitutionala. 'Al doilea lucru: exista decizia CCR. Chiar daca ne asumam mari probleme pe plan extern, ne asumam in conditiile in care oricum CCR nu ar fi validat referendumul decat cu 50 la suta', a subliniat Ponta.

Pe de alta parte, acesta a reafirmat ca liderul liberal Crin Antonescu va fi candidatul USL la presedintia Romaniei si nu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, 'asa cum mai spun voci izolate'.

'Fara sa fie usor, PSD a luat decizia de a forma USL, a inteles ca este singura sansa de a-l invinge pe dl Basescu. (...) Si doi, PNL si Crin Antonescu au fost foarte corecti cu noi. Pe 7 mai am ajuns prim-ministru, eram un simplu deputat', a argumentat premierul citat de Agerpres.

Intrebat daca va candida la presedintie, acesta a raspuns ca da, dar dupa 60 de ani. 'Sunt prea tanar pentru functia de presedinte, intai sa dovedesc ca sunt bun pentru functia de prim-ministru. Daca voi fi un prim-ministru bun, oamenii se vor gandi sa ma voteze presedinte, daca nu, la pensie', a mentionat liderul USL.

V. Ponta despre o noua suspendare a presedintelui: Acum NU. Sunt convins ca exista o cale constitutionala pentru o rezolvare a situatiei actuale

'Acum nu. Nu azi. Daca ma intrebati, pe de alta parte, sunt absolut convins ca merita folosita o cale constitutionala pentru ca situatia actuala sa-si gaseasca o rezolvare. Ar fi extraordinar daca am avea aceasta', a spus presedintele PSD.

Liderul USL si-a exprimat totodata convingerea ca presedintele Traian Basescu va pleca inainte de 2014 si a adaugat ca Romania are o problema de structura si de sistem constitutional privind in special blocarea institutionala dar si concentrarea puterii 'intr-o singura mana'.