E nevoie sa restabilim canalele de comunicare, daca exista disponibilitate la Cotroceni, pentru a servi de o maniera comuna interesele Romaniei - este declaratia facuta de ministrul de externe, Titus Corlatean la Digi24. In emisiunea realizata de Luca Niculescu, seful diplomatiei Romane a declarat ca "Formulele acestea pe care Traian Basescu le foloseste, care conduc la teza unei lovituri de stat, nu au acoperire constitutionala legala. Obiectivele majore de politica externa sunt lucruri care ar trebui sa uneasca fortele politice. A fost un test al capacitatii presedintelui cu privire la atat de invocata coabitare. Acest test nu a fost trecut din punctul meu de vedere, cel putin dupa prima parte a interventiei." a concluzionat Titus Corlatean. Ministrul de externe a declarat la DIGI24 ca este convins ca declaratiile facute de Traian Basescu astazi la intalnirea cu ambasadorii vor genera o imagine negativa in exterior.

"Mesajul transmis azi de Presedinte merge impotriva asteptarilor. A fost extrem de clar ca dupa atatia ani pentru prima oara a fost o lipsa de reactie a corpului ambasadorilor. Cred ca ambasadorii au procedat corect si n-au vrut sa intre intr-un razboi politic. A pastra in afara razboiului pol ambasadorii e singura cale. Avem niste reguli, acest lucru implica cooperare si dialog politic, mesajul pe care l-am primit azi a fost unul care a iesit din logica necesarului dialog interinstitutional", a mai spus Titus Corlatean. Seful Diplomatiei Romane a mai precizat ca nu exista prerogative legale pentru doua sisteme de legatura cu ambasadele.

"Ar fi un lucru fara precedent. Nu exista asa ceva, nimic nu impiedica Presedintele sa aiba o legatura cu un ambasador. A stabili o linie de comunicare separata de canalul diplomatic, lucrurile astea nu pt fi tratate a la lejer, nu sunt de acord cu posibilitatea unui canal paralel decat cel consacrat.

Nu exista motive de a crea canale paralele intre Presedinte si ambasadorii romani, ei sunt ambasadori ai Romaniei nu ai unei persoane. Raspunsul Guvernului aici va fi in mod clar nu".