Dan Diaconescu a refuzat vineri seara, la Romania TV, sa spuna ce partener extern este implicat in preluarea Oltchim, dar a precizat ca va cere guvernului ca, dupa ce va plati pretul combinatului, sa vireze acesti bani, in forma unui imprumut, catre uzina.

Dan DiaconescuFoto: Captura RomaniaTV

El sustine ca are banii pentru achizitionarea uzinei: "Pentru finantarea companiei am atasat azi o scrisoare de garantie bancara, nu poate nimeni licita cu o suma pe care nu o are. Ca dl Ponta v-a mintit pe toti ca nu am banii e dezamagirea dansului ca nu a castigat PCC".

"O sa mai cheltui din banii familiei alti 44 de milioane" de euro pentru "salvarea economiei nationale", a subliniat el.

El s-a declarat contrariat de faptul ca apare aceasta intrebare legata de solvabilitatea sa: "Guvernul a cerut sa platesc banii in zece zile ... nu avem nicio hartie inca, nu am nicio dovada ca sunt proprietarul la Oltchim. Va dau si luni banii dar actiunile cand mi le dati? Stai asa, mai la sfantu' asteapta. Le dau banii prin virament bancar dar o sa cer guvernului sa se angajeze ca vor da acelasi transfer bancar catre Oltchim".

Dan Diaconescu a spus ca "privatizarea inca nu s-a incheiat" dar spera ca aceste tratative "sa tina doar cateva zile".

Chestionat despre asa-zisul sau partener strain, el a sustinut ca la "guvernul actual al USL a venit o delegatie cu o sarcina extrem de clara, au vrut sa ofere 10.000 locuri de munca, 2 miliarde de euro si au vrut Oltchim, OilTerminal si un CET din zona Valcea".

"A doua zi au schimbat caietul de sarcini iar oamenii aia au facut pareza", a spus el, in conditiile in care acestia solicitasera conversia datoriilor in actiuni.

Diaconescu spune ca acesti investitori l-au sunat si i-au spus: "Daca vei castiga, cheama-ne te rog unde vrei tu - nu vor la Bucuresti, la Paris, la Viena, sa ne intalnim, sa te ajutam daca ai nevoie de acest ajutor. Le-am spus ca niciodata nu voi vinde combinatul, dar sunt interesat de orice joint venture, de orice asociatie".

Dan Diaconescu sustine ca "nu exista posibilitatea" de a se retrage din licitatie in conditiile in care "guvernul isi cam poate lua din scrisoarea mea de bonitate banii necesari".

El a precizat ca cerut guvernului doua lucruri:

  • guvernul sa dea cei 45 de milioane muncitorilor de la Oltchim, in salarii si capital de lucru
  • sa-l sustina in cumpararea Arpechim, OilTerminal si a "macar" unui CET, "prin licitatie transparenta"

"Eu sper sa mi se dea actiunile mult mai repede decat e prevazut in lege, sper ca asa cum imi cer ei banii in zece zile sa-mi dea si ei actiunile in zece zile, daca nu o sa ma imprumut in nume personal", a adaugat el.

Diaconescu despre salarii:

  • Nu va pot plati salariile de maine fiindca eu nu sunt actionar inca. Sper sa devin cat mai curand. Nu se pune problema sa nu platim salariile insa fiindca toata lumea vrea sa cumpere marfa Oltchim.
  • In 10 zile voi trimite banii la guvern daca nu se intampla ceva din partea guvernului in aceasta perioada. Din pacate nu va pot trimite banii decat prin Guvern.