Primul-ministru Victor Ponta a declarat, marti seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca Dan Diaconescu nu putea fi oprit sa participe la privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, citeaza Agerpres.

'Nu. Si vorbesc pentru oamenii seriosi. (...) Din acest motiv am prezentat azi, la Ministerul Economiei, data la care s-a semnat contractul de consultanta - 8.12.2011 - de catre guvernul Boc, faptul ca prin acordul cu FMI privatizarea Oltchim trebuia sa aiba loc in luna aprilie, Guvernul Mihai-Razvan Ungureanu nu a indeplinit aceasta obligatie si, in conformitate cu Acordul dintre Guvernul Romaniei, indiferent de cine este condus, si FMI, o obligatie pe care nu ti-ai indeplinit-o in aprilie devine pentru urmatorul board, cel din septembrie, actiune prioritara, asa incat pe baza contractului de consultanta incheiat in decembrie 2011 de guvernul Boc si a faptului ca in aprilie guvernul Ungureanu nu si-a indeplinit obligatia de a scoate la privatizare Oltchimul nu exista in luna septembrie nicio posibilitate de a amana sau de a schimba datele licitatiei. Puteam sa facem lucrul asta, dar atunci nu intra scrisoarea de intentie. (...) Nu, pentru ca atunci cand consultantul desemnat in decembrie 2011 a intocmit procedura de participare a fost o procedura deschisa, orice procedura inchisa, adica numai pe baza experientei in domeniu, ar fi dus practic in 21 septembrie la o licitatie cu un singur participant, actionarul minoritar PCC, ceea ce in mod sigur ar fi fost considerat din partea Guvernului ca un sprijin indreptat direct catre o singura companie. Daca nu am fi indeplinit procedura, vineri, in boardul FMI, nu ar fi fost pe ordinea de zi scrisoarea de intentie a Guvernului Romaniei cu toate consecintele pe care sunt convins ca le cunoasteti', a afirmat Victor Ponta.

Intrebat cum comenteaza faptul ca fostul ministru democrat-liberal al Economiei Adriean Videanu a anuntat ca, in cazul in care Victor Ponta nu va prezenta in termen de 48 de ore argumentele care au stat la baza memorandumului privind privatizarea Oltchim va sesiza Parchetul General pentru 'tentativa de subminare a economiei nationale', premierul a spus ca este obisnuit.

'Domnul Videanu, o data la trei luni imi face o plangere penala si o data la trei luni eu primesc o neincepere a urmaririi penale. Dincolo de aceasta obsesie a dlui Videanu pentru persoana mea, aici vorbim de faptul ca, dupa ziua de luni, cand va expira termenul de zece zile si cand vom sti exact daca se incheie sau nu contractul de privatizare, trebuie sa existe o strategie foarte clara pentru combinat si asta am vrut sa prezint azi', a spus primul-ministru.

El a precizat ca nu a vorbit cu presedintele Traian Basescu despre situatia de la Oltchim Ramnicu Valcea. 'Nu, nu am vorbit', a spus Ponta citatd e Agerpres.

Premierul a reiterat ca, in ultima perioada, 'si cei de la Corpul de control al ministrului Economiei, si cei de la ANAF au reusit sa aiba acces la o parte din documente' si ca toate concluziile lor 'vor merge catre DNA'.

'Nu pot sa imi doresc decat sa se faca un pic de lumina la Oltchim', a mai spus premierul.

Victor Ponta a sustinut ca 'a existat, pana la momentul iesirii ministrilor PSD din Guvern, o opozitie din partea mai multor ministri fata de propunerile dlui Videanu'. 'Dupa ce noi am iesit din Guvern, in acea scurta perioada in care au ramas doar ministri PDL, din cate stiu, s-au aprobat anumite masuri si documente pentru conducerea Oltchim', a afirmat Ponta.

De asemenea, intrebat daca are indicii ca 'Dan Diaconescu este pe mana cu Adriean Videanu', premierul a spus: 'Da. Toate aceste indicii si intalnirile avute cu dl Roibu si discutiile din aceasta perioada. Parchetul, DNA-ul are dreptul legal sa le probeze'.