Presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets a mai aratat ca statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari pe care le detine cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager.
Administratorul activelor FP a declarat ca Romania este atractiva pentru investitii datorita entuziasmului oamenilor si resurselor minerale si agricole, care pot sustine cresterea economica. Intrebat de ce Romania nu foloseste cu succes aceste resurse, Mark Mobius a precizat ca principalul motiv "are de-a face cu guvernul, cu birocratia".
Declaratii Mark Mobius:
- Structura guvernului roman la momentul de fata este oarecum demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii.
- La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii pentru plata impozitelor. Deja se intampla. Guvernul ia masuri in aceasta directie. Dupa cum stiti, FMI si UE au cerut guvernului sa implementeze aceste schimbari si guvernul raspunde acestor solicitari. Din pacate procesul este foarte lent. Este necesar sa fie accelerat.
- Exista coruptie in orice tara din lume. Intrebarea este "In ce grad?" [...] Nu putem permite coruptiei sa copleseasca progresul intr-o tara si, din nefericire, din multe puncte de vedere, in Romania aceasta este ceea ce se intampla. Coruptia, acum, copleseste, pur si simplu, progresul. Insa, trebuie sa va amintiti ca a fost facut progres [...] Facand lucrurile transparente poti incepe sa elimini coruptia, ii poti impiedica pe cei corupti sa profite.
- (dupa ce a aratat ca exista o "lipsa de vointa" a autoritatilor de reglementare si a instantelor de judecata in luare deciziilor, iar clasa politica evita sa ia unele decizii din cauza carora ar putea pierderi voturi la alegeri - n.r.) Este un mecanism al democratiei, tipic pentru sistemul democratic. Un bun exemplu este marele proiect minier propus de compania canadiana (investitia de la Rosia Montana a Gold Corporation, n.r.), este un aspect foarte sensibil pentru ca oamenii sunt preocupati de mediul inconjurator, insa este nevoie de cei din conducere, de leaderi care sa vina in fata si sa spuna ca proiectul este viabil, ca poate sa ajute tara si 'iata contractul, acestea sunt toate detaliile, haideti sa-l dezbatem deschis si transparent, de acest lucru avem nevoie.
Despre privatizarea Oltchim
- In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles.
- Asisti la astfel de intamplari peste tot in lume cand exista mari dezbateri care inconjoara vanzarea activelor de catre stat, te confrunti cu astfel de probleme absolut oriunde, fie ca esti in Brazilia, in Rusia sau in Vietnam. Este deopotriva amuzat si trist, este o combinatie a amandurora si este o nefericire, pentru ca am putea face atat de mult progres daca oamenii ar fi rezonabili si achizitioneaza aceste companii cand sunt capabili sa o faca si din punct de vedere al banilor si al managementului.
- Exista pericolul sa ajungi la o situatie unde vin cumparatori necalificati, incapabili sa plateasca pretul licitatiei si ajungi intr-o situatie mai rea decat la inceput. Privatizarea nu este o favoare, nu exista nicio garantie a succesului si de aceea procesul de privatizare trebuie facut intr-un mod sistematic pentru a avea de la bun inceput garantia sau pentru a asigura o probabilitate mai mare a succesului.
- (intrebat daca in aceasta perioada de criza statul ar trebui sa incerce sa privatizeze sau sa eficientizeze companiile pe care le controleaza -n.r.) Mai intai trebuie sa incerce sa restructureze companiile dinauntru, sa numeasca manageri buni, sa faca schimbari, astfel incat acestea sa devina profitabile. In acelasi timp, sa inceapa procesul de privatizare astfel incat controlul asupra acestor companii sa poata fi trecut catre sectorul privat, statul sa isi vanda participatiile. Nu este necesar ca Guvernul sa vanda tot, poate pastra o participatie minoritara, isi poate pastra un loc in consiliul de Administratie, insa este necesar ca pachetul majoritar, controlul, sa treaca in portofoliul unui grup care poate administra compania eficient.
- Este o parte necesara a economiei. Din nefericire, este un lucru cu care trebuie sa ne confruntam si cu care trebuie sa fim deschisi in a ne confrunta. Astazi in Europa, in Grecia, in Spania este o problema la ordinea zilei. De aceea vedem demonstratii pe strada. Oamenii nu vor sa isi piarda locurile de munca, insa, pentru a face o companie viabila, este necesara schimbarea.
- Problema este pe masa. Intrebarea tine de ritmul, de viteza cu care poate fi realizat acest proces. Nu are rost sa privatizam o intreprindere care nu este bine administrata si nu este profitabila pentru ca nu obtii un pret potrivit pentru ea. In masura in care profitabilitatea creste si pretul de vanzare al actiunilor creste. Este o alternativa viabila", a adaugat Mobius.
Franklin Templeton a preluat in septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care detine in prezent participatii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) si Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar si la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).
Guvernul si FMI au stabilit pentru sfarsitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz, Transgaz, CFR Calatori, CFR Infrastructura, Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica, in cazul acesteia din urma dupa iesirea din insolventa, relateaza Mediafax.
Ministerul Economiei a anuntat in iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".
Ce o sa scoata de acolo... o sa valoreze peste cativa an mult mai mult.
Si tin sa iti aduc aminte ca noi in 2 ani de zile ne'am imprumutat cu 30 de milarde. Aia e de aproape 7 ori mai mult.
Sunt mult mai multe lucruri bune de facut in Romania, inafara de a-i rasoli prin intestine, sa stii. Pacat ca nu te gandesti cu adevarat la lucruri bune si chiar avantajoase pentru Romania..
Lucrurile acestea cred ca trebuiesc sa fie spuse cu glas tare si prin persoane care se bucura de credibilitate si o buna reputatie. Mark Mobius a spus lucrurilor pe nume si de aceea am putea sa ii urmam recomandarile, daca le vom socoti utile. Personal ii apreciez sfaturile si modul deschis in care a a atacat aspectele curente din RO>
Se aude oare pana la guvern?
Este timpul sa uitam de DD si de altii asemeni lui!
Singura problema pe care o avem e ca suntem condusi de oamenii care trebuie schimbati si exact acestia trebuie sa implementeze propria lor schimbare .
Ia sa ne gandim ce motiv ar avea sa isi dea singuri un sut intre picioare... Aici e problema.
Romania are un guvern de hoti, care nu au nici un interes sa nu mai fure. Si se si apara intre ei.
Va las pe voi sa raspundeti ce poate inlocui o astfel de clasa politica.
Daca nu vom lupta pentru drepturile noastre de oameni, copii nostrii vor muri de FOAME!Jos cu HOTII !
Moarte vinzatorilor de tara!!!
Ti-am dat negativ pentru ca ai spus ca Ceasca a fost patriot. Si inainte sa te enervezi mai tare, trebuie sa te intrebi cine sunt vinovatii principali pentru situatia in care e tara acum.
Daca vezi pe cineva care ia bataie pe strada, astepti sa vina politia? Sau faci ceva? Poate tu esti exceptia insa marea majoritate a romanilor se fac ca nu vad si merg mai departe.
Pe urma, daca stim ca e un genocid, de ce cerem ajutor de afara? Ce ne trebuie sa facem curat in propria ograda? Ce poate face fiecare din noi sa prevenim astfel de acte pe viitor?
Astea sunt intrebarile la care doar noi, fiecare din noi putem raspunde.
E foarte usor sa versi cuvinte pe un forum. E mult mai greu sa faci ceva care sa sustina cuvintele.
In incheiere, nu mai uri, iubeste poporul asta amarat si cand vine vorba sa faci pe cineva sa inteleaga, fa tot ce poti ca ce s-a intamplat pana acum sa nu se repete.
Apune manageri priceputi unor structruri ce nu vor functiona niciodata e ca si cum ai pune cel mai bun pilot intr-un avion ce s eprabuseste sigur. Cu foarte mult noroc o sa fie o aterizare cu pierderi minime. Dar atit.
Culmea e ca nu trebuie sa schimbam mentalitatea numai a 15-20% din "popor"! Cam atit ne strica pe toti. Trebuie insa sa avem vointa si curajul sa o facem Bineinteles in unele momente probabil asta nu va mai semana cu democratia - dar pina acum din democratie am inteles ca nemernici au voie sa faca orice iar ceilalti au dreptul sa plateasca. Curat democratic!
Ca societate sintem exact in momentul in care facem bolile copilariei. Alte natiuni au trecut de mult prin asta. Trebuie sa fim constienti si sa acceptam chestia asta. Faptul ca in exista in Europa 14 universitati infiintate pina in 1300 (in comparatie cu istoria nostra mareata) ar trebui sa ne motiveze sa facem ceva nu sa ne umflam in pene aiurea. Dar si sa ne cunostem locul. Ar fi o dovada de bun-simt si realism. Si sa dorim sa ne depasim conditia fundamentat.
Da, am reusit sa supravietuim in orice conditii. Acum asta pare sa ne incurce asa cum adaptarea la unele conditii de mediu poate fi daunatoare in momentul cind acestea se modifica sau dispar.
Reusim impreuna. Sau vor scapa numai cei care ne vor vinde mai repede!