Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata seara la Antena 3 ca are rezerve fata de serviciile de informatii si fata de sefii acestora, pentru ca nu au fost spulberate inca anumite indoieli acumulate la adresa lor.

"Cat am fost presedinte interimar nu mi-am putut forma o idee, daca serviciile sunt sau nu obediente presedintelui, numai ca e foarte clar ca in Romania, de 20 de ani, nu a existat suficienta vointa din partea politicienilor, din partea celor care au condus, de a sti mereu si de a controla mereu democratic ce fac serviciile acestea si pe de alta parte ca in aceste conditii ele au jucat si joaca un rol din ce in ce mai puternic, hipertrofiat, politic si economic. Am rezerve fata de servicii, cu sefi cu tot", a afirmat Antonescu, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca nu este multumit de prestatia celor doi sefi de servicii de informatii (SRI si SIE), pentru ca acestia nu au dorit sau nu au putut sa spulbere toate indoielile care s-au adunat in jurul serviciilor.

"Acesti oameni trebuie sa spuna 'noi ne ocupam cu asta si numai cu asta, toate suspiciunile sunt neintemeiate', si aici trebuie sa vina cu argumente, lucru care ar face sa nu mai avem noi problema cine controleaza pe cine', a spus Antonescu.

El a adaugat ca atunci cand va fi modificata Constitutia trebuie analizat si aspectul controlului parlamentar fata de serviciile de informatii.

"Nu uitam ca si acum, din punct de vedere formal si legal, serviciile speciale, de informatii, sunt sub control parlamentar, sunt niste comisii speciale, exista niste rapoarte anuale pe care trebuie sa le dea in fata plenului Parlamentului aceste servicii. Cat este realitate si cat este forma fara fond, aici cred ca stim cu totii, s-a ajuns chiar la formula anecdotica ca serviciile supravegheaza Parlamentul, si nu acele comisii serviciile. Pana la urma, indiferent cui ar fi subordonate serviciile, esenta sta tot in rolul pe care Parlamentul il joaca sau nu-l joaca. Adica noi vom avea cu adevarat democratie in Romania nu in functie de cine va fi mai puternic, presedintele sau premierul, ci daca Parlamentul va fi sediul ultim al puterii", a subliniat liderul PNL.