Mircea Cartarescu se afla, pentru al doilea an consecutiv, printre favoritii la Premiul Nobel pentru Literatura. La casa de pariuri Ladbrokes, scriitorul roman apare in prima treime a clasamentului artistilor care ar putea obtine, maine, unul dintre cele mai ravnite premii din lume. Cartarescu a spus la Digi 24 ca "nu vreau sa se astepte nimeni sa iau premiul anul acesta sau in urmatorii cativa ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de varsta a celor 100 de scriitori de pe lista este de peste 70 de ani".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am fost uluit cand am vazut ca sunt din nou pe aceasta lista Ladbrokes. Anul trecut parca nu am fost atat de mirat, desi eram pentru prima data, dar anul acesta am fost de-a dreptul uluit, pentru ca se intampla foarte rar ca un scriitor sa fie nominalizat doi ani la rand", a mai spus Mircea Cartarescu.

Scriitorul a marturisit si ce inseamna pentru el sa fie peste Ian McEwan sau Salman Rushdie in aceasta lista. "Ar fi stupid din partea mea sa ma compar cu ei si sa ma consider pe acelasi nivel. Ei sunt idolii mei, oameni pe care ii citesc din adolescenta si pe care ii iubesc extraordinar de tare. Este o onoare formidabila sa ma aflu printre ei. Inca nu-mi vine sa cred si sunt foarte miscat ca exista oameni care ma considera demn de acest premiu", a afirmat Cartarescu in studioul Digimatinalui, emisiune difuzata de luni pana vineri la Digi24.

"Sa speri la Nobel este ca si cum ai avea ambitia sa castigi in fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arata naivitate si o constiinta exagerata a propriei valori. Un scriitor care stie despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Stiind modul in care se acorda, stiind ca exista un milion de scriitori in lume, stiind ca dintre acestia 3.000 sunt indreptatiti sa spere la acest premiu, e ca si cum ai avea ambitia monstruoasa de a castiga la 6 din 49 in fiecare an", este de parere Mircea Cartarescu.

Mircea Cartarescu a facut si o dezvaluire, i-a marturisit lui Marius Pancu faptul ca in acest moment scrie o alta carte: "Dupa trilogia Orbitor, nu am mai scris carti mari, insa acum scriu o carte grea si importanta. Sunt la sfertul ei. Subiectul este, ca intotdeauna, Mircea Cartarescu. Eu nu am alte subiect, sunt un cartarescolog, un explorator al subteranelor mintii mele".