VIDEO Corneliu Dobritoiu: Riscam sa ramanem cu spatiul aerian descoperit daca nu revitalizam cateva avioane MIG 21/ Exista riscul sa pierdem contractul pentru F16 in favoarea Bulgariei

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 12 octombrie 2012, 21:56 Revista Presei | Radio TV


Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat vineri seara la B1Tv ca in conditiile in care achizitionarea si punerea in uz a aeronavelor F16 va dura aproximativ 3 ani, exita riscut ca Romania sa ramana cu spatiul aerian descoperit  in cazul in care autoritatile nu identifica "resurse pentru revitalizarea unui numar rational, redus de avioane MIG 21 Lancer, caz in care vom asigura doar jumatate din serviciul de politie aeriana - doar in partea de est. Pentru partea de vest va trebui sa apelam la un stat aliat sa ne acopere aceste nevoi, categoric contra cost."

Ministrul Dobritoiu a mai abordat si tema inzestrarii militare aratand ca decizia de a achizitiona aeronave F16 la mana a doua, mai degraba decat aeronave Gripen, spre exemplu, are la baza un obiectiv strategic si anume achizitionarea unor aparate de generatie a V-a, avioanele F16 permitand ulterior tranzitia la F35. Totodata, ministrul a aratat ca nu ne permitem avioane noi.

Potrivit ministrului, negocierile pentru acghizitionare nu au inceput inca, fiind asteptat acordul Guvernului pentru echipa de negociere urmand ulterior sa fie trimisa o scrisoare de intentie guvernului portughez. Dobritoiu a atras atentia ca suntem in competitie cu Bulgaria pentru avioanele portugheze, vecinii de la sud de Dunare care sunt avansati in negocieri si ca exista riscul sa pierdem contractul in favoarea Bulgariei.

Corneliu Dobritoiu despre inzestrarea Armatei prin achizitionarea aeronavelor F16:
 • Temperatura mediului international este in continua crestere.
 • Mig 21 Lancer va iesi treptat, dar agresiv, din exercitiu.
 • Avioanele MIG 21 Lancer, procurate tot la mana a doua, se apropie de 50 de ani. Putem spune ca pot indeplini misiuni de politie aeriana in format de 4 avioane, dar nu numarul acesta trebuie sa ne genereze incertitudini ci faptul ca reprezinta doar varful de lance, altele fiind in reparatie sau in asteptare.
 • intrebat cat timp vor mai putea indeplini aeronavele MIG 21 Lancer misiuni de politie aeriana: La dimensiunea spatiului aerian, pentru un an de zile.
 • intrebat ce costuri sunt necesare pentru revitalizare: Nu sunt spectaculoase iar pentru piese canibalizam alte aparate.
 • despre existenta riscului ca Romania sa nu isi mai poata asigura serviciul de politie aeriana: Exista pentru ca, la ora actuala, suntem in competitie pentru un pachet cu 12 aparate cu vecinii si prietenii nostri de la sud de Dunare. Bulgarii sunt avansati in procesul de negociere cu portughezii. Noi urmeaza sa incepem procesul de negociere dupa ce saptamana viitoare Guvernul va agrea echipa de negociere si apoi sa trimitem scrisoarea de intentie. Odata cu trimiterea scrisorii de intentie incepe procesul.
 • intrebat daca exista riscul sa pierdem contractul pentru F16 in favoarea autoritatilor de la Sofia: Exista si acest risc.
 • Bani ar fi (pentru achizitia de avioane F16), datorita faptului ca noi am solicitat o crestere a bugetului in transe anuale marginale de 0,3% din PIB. Aceasta crestere este generata de situatia actuala a bugetului situatie care prezinta un dezechilibru major intre cheltuielile cu personalul si cheltuielile de operare si mentenanta. Pe dimensiunea inzestrarii, asteptarile sunt minimale in limitele acestui buget. O crestere de 0,3% din PIB ar acoperi nevoia de achizitie.
 • Anul acesta ne apropiem, in urma ultimei transe a intregirii salariilor, de 86%-87% din buget pe cheltuieli cu personalul incluzand pensiile. Anul acesta nu avem resurse asigurate  prin buget pentru startarea procesului de achizitiei.
 • intrebat daca exista o promisiune ca anul viitor sa fie crescut bugetul Armatei: Absolut.
 • Va dura aproximativ 3 ani pana la introducerea avioanelor F16: pentru antrenarea pilotilor si revitalizarea produselor pe care le vom cumpara.
 • intrebat daca exista riscul ca Romania sa ramana cu spatiul aerian descoperit: Exista acest risc daca nu identificam resurse pentru revitalizarea unui numar rational, redus de avioane MIG 21 Lancer, caz in care vom asigura doar jumatate din serviciul de politie aeriana - doar in partea de est. Pentru partea de vest va trebui sa apelam la un stat aliat sa ne acopere aceste nevoi, categoric contra cost.
 • Niciun stat membru NATO nu isi poate permite luxul de a nu isi putea asigura aceste misiuni.
 • intrebat de ce optam pentru F16 si nu achizitionam avioane Gripen din Suedia: Vorbim de o decizie a CSAT-ului decizie luata in urma unor analize facute de experti.
 • Nu le luam pentru ca nu ni le putem permite deocamdata.
 • Si noi vom beneficia de offset-uri in urma achizitiei acestor aparate.
 • Romania, fiind o tara mica, la granita de este a Aliantei, si-a propus un obiectiv strategic, achizitionarea unor aparate de generatia a 5-a.
 • O asemenea tranzitie, prin F16 la F35, este o decizie politica ce priveste un obiectiv de minim 50 de ani.
 • Aparatele acestea au durata de viata de app. 4000- 4500 de ore. Asta ne asigura o perioada de tranizitie de minim 20 de ani la avionul de generatia a 5-a.
 • despre notificariile primite de la UE: In aceasta viziune ne situam in limitele directivelor UE. Directivele spun ca, in situatia in care se achizitioneaza armament care se afla in uz sau in stocuri la nivel interguvernamental in spatiu european, nu e nevoie sa organizezi licitatii.
 • intrebat de ce nu mai luam de la americani, daca a expirat oferta: Absolut. Ei au si pierdut. Au pierdut in jur de 300 de mii de dolari.
 • Acest contract va presupune un anumit angajament de offset care va echivala la un moment dat sumele pe care le cheltuim.
 • Ne-am fi dorit avioane noi, realitatile economice nu ne permit.
 • Mi-am dorit un avion nou bimotor, care e mai scump la pret, la mentenanta, dar e mai puternic. Insa obiectivul nostru nu este sa inghetam la generatia a 4-a ci sa ne ducem la generatia a 5-a.

Dobritoiu, despre candidatura in alegerile din noiembrie:

 • Este o propunere care pe mine ma onoreaza si ca soldat al partitudului voi merge acolo unde ma cheama. Sper ca voi candica in Sectorul 6.
 • intrebat daca e de acord cu candidatura lui Gigi Becale pe un loc PNL: Traim intr-o tara libera sunt sigur ca nu vor fi adusi candidati USL in competitie, sa candideze pe aceleasi locuri.

Minsitrul Apararii despre lista rezervistilor

 • Cred ca la sfarsitul acestei saptamani vom reusi sa acoperim perioada pana in 2010 si vom publica pe site-ul ministerului datele urmand ca verificarile sa continue pana la Traian si Decebal.
 • Sunt din toate partile, o sa ii stiti acum. Sunt din tot spectrul politic.
 • Acesta este un joc politic periculos, trebuie sa lasam armata, valorile ei si sa nu impartim cu darnicie politica valori institutionale.
 • Toate gradele care s-au acordat la limita legii sau in afara legii, avansare va fi lovita de nulitate.
 • intrebat ce o sa se intample cu cei care au acordat gradele respective: A sa vedem la momentul respectiv dupa ce vom face o analiza.
 • intrebat cate nume sunt pe lista care acopera perioada pana in 2010: Sunt de ordinul sutelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2013 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  Cumparam gunoi aruncat de altii (Vineri, 12 octombrie 2012, 22:28)

  dumitrica [utilizator]

  Afacerea F-16 are legatura cu sustinerea pe care presedintele CE, portughezul Manuel Barosso, i-o acorda lui Traian Basescu in lupta sa impotriva USL

  Cumpararea cu 600 mil. dolari a 12 reactoare F-16 vechi este o frauda de proportii atita timp cit avionul nou nu depaseste 25 mil. dolari iar Romania nu poseda facilitati pentru intretinerea acestor aparate care nici semnificativ superioare Migurilor 21 nu sunt.
  Migurile 21 si motoarele lor sunt intretinute la Aerostar Bacau cu rezultate bune si la costuri mici. Pentru cele 12 bucati F-16 tara va trebui sa apeleze la straini cind vine vorba de mentenanta si cum avioanele nu sunt noi reparatiile vor fi frecvente si scumpe, lucru care se va traduce in tinerea aparatelor de zbor mai mult la sol.

  Romania risipeste o importanta suma doar pentru intarirea politica a pozitiei lui Traian Basescu si vad ca persoane din USL, cum ar fi ministrul apararii nationale, par a-l sustine pe actualul presedinte in demersurile sale de a cheltui banii statului in scopuri personale.

  Constat ca avioanele F-16 urmeaza sa ne fie livrate incepind cu 2016, dupa terminarea procesului de instruire a pilotilor, dar plata in rate pentru ele porneste cu 2013 cind vor fi dati primii 70 mil. dolari, fara ca Romania sa obtina practic nimic.

  Aproape sigur, in urma acestei afaceri oneroase, tara se va alege doar cu piloti antrenati pe vreo 200 mil. dolari si atit. Avioane F-16 utilizabile nu vom primi din Portugalia.

  Preturi luate de pe pagina de wikipedia a avionului F-16:
  Unit cost:
  F-16A/B: US$14.6 million (1998 dollars)
  F-16C/D: US$18.8 million (1998 dollars)
  • +2 (4 voturi)    
   Credeam . . . (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 8:00)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   . . . . ca doar boii sunt consecventi. Vad ca m-am inselat!
 • -1 (1 vot)    
  Zburdalnicul! (Vineri, 12 octombrie 2012, 22:28)

  justy [utilizator]

  Pai nuuuu, tu ai fi vrut sa dai pt 23 August! Dar n-a fost sa fie...
 • -3 (5 voturi)    
  interesant... (Vineri, 12 octombrie 2012, 22:35)

  hot news [utilizator]

  Dobritoiu pare unul dintre putinii (daca nu singurul) ministru competent din acest guvern
 • +7 (7 voturi)    
  Corneliu Dobritoiu a luat bani puternin pt. lobby (Vineri, 12 octombrie 2012, 22:45)

  dumitrica [utilizator]

  Este mai mult decit evident ca acest Dobritoiu a luat bani puternic pentru a face lobby celor 12 F-16 vechi. Numai un om care este platit poate face reclama unei afaceri asa paguboase pentru Romania

  Putem cumpara 12 Mig 21 noi cu doar 60 mil. dolari, si asta chiar acum.
  Avem piloti pentru ele. Reparatiile se pot face in Romania.
  De ce sa aruncam 600 milioane pe 12 F-16 vechi cumparate deja la mina a doua acum 15 ani de portughezi. De ce sa dam peste o jumatate de miliard pe niste hirburi care au participat la primul razboi din Irak.
  Niste gunoaie de care Portugalia vrea sa scape ne sunt vindute noua la preturi duble fata de costul celui mai scump F-16 nou.
 • +6 (6 voturi)    
  Nu inteleg si pace... (Vineri, 12 octombrie 2012, 23:23)

  Anjo [utilizator]

  "intrebat cat timp vor mai putea indeplini aeronavele MIG 21 Lancer misiuni de politie aeriana: La dimensiunea spatiului aerian, pentru un an de zile."
  "Va dura aproximativ 3 ani pana la introducerea avioanelor F16: pentru antrenarea pilotilor si revitalizarea produselor pe care le vom cumpara."

  Cu alte cuvinte intr-un an ramanem fara MiG-21 si abia peste 3 ani vom lua avioanele F-16 de la portughezi. In intervalul acesta cu ce vom zbura? Cu elicopterele lui Zgonea?
  Si inca o intrebare. Cum adica revitalizarea? Sa inteleg ca avioanele sunt bagate in vaselina? Si daca nu le cumpara nimeni vor fi folosite ca piese de schimb? Sau la ce se refera? Si de ce nu spune nimic domnul ministru legat de avertismentul primit de la CE legat de achizitionarea avioanelor multirol?
  • +5 (5 voturi)    
   Prostie (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 1:11)

   maxi lopez [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

   Dobritoiu ii sfideaza pe europeni de parca noi suntem pe cai mari in UE, cand de fapt noi suntem pe marginea prapastiei si riscam sa ni se taie fondurile si sa ni se impuna vize.

   UE zice luati ce avioane vreti, dar faceti o achizitie corecta, transparenta si pana la urma buna si pentru voi.

   Europa merge spre o piata interna unificata, iar romanii tot incearca sa le dea tzepe.

   Ulciorul nu va mai merge la apa de multe ori, pana la urma vom plati cu totii toate prostiile facute de guvernanti.
 • +5 (5 voturi)    
  licitatie (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 0:44)

  maxi lopez [utilizator]

  o fi sau nu o fi obligatoriu sa tinem o licitatie, eu nu inteleg de ce fug guvernantii romani de transparenta ca dracu' de tamaie.

  sa se spuna care sunt criteriile - avioane, finantare, offset, ce trebuie sa faca avioanele alea si care e bugetul:

  12 avioane din 1983 portugheze costa 670 milioane euro. ele vin sau nu vin cu offset si finantare (putin probabil data fiind situatia Portugaliei de faliment)

  12 Gripen noi costa X. Vin cu offset, cu finantare.

  12 eurofighter SH costa Y. cat offset si ce finantare se ofera?

  Pe urma ne facem o idee. Deocamdata nu inteleg ce tot vorbeste ala de generatia a 5-a cand el vrea sa cumpere niste antichitati de muzeu. Imi aduce aminte de un citat din Cristi Borcea "Lasati-ne sa ne antrenam pentru Liga Campionilor" - cand ei aveau o echipa numai buna de divizia C.

  Asa si asta, resapeaza Mig-uri, F-16 vehituri, dupa care anunta ca vrem F-35 si alte chestii pe care cu exceptia Norvegiei nu prea si le mai permite nimeni in Europa.
  • +2 (4 voturi)    
   Vrabia malai viseaza (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 11:37)

   Anjo [utilizator] i-a raspuns lui maxi lopez

   Asta e asa de prost ca nici cu ajutor nu isi da seama. Tot canta el placa cu avioane de generatia 5. pai asta e incompetent rau daca considera ca vom primi noi F-35 repejor. Poata prin 2050 vom primi si noi aceste avioane. F-22 a aparut de ceva vreme si uite ca nu prea reusesc americanii sa isi doteze aviatia lor. Si asta nu doar din cauza costurilor ridicate. Ci din cauza ca necesita un numar urias de ore pentru a fi construit. Dar domnul ministru e obisnuit cu celebrul plan cincinal care era terminat in 3 ani jumate. Trimiteti-l cvareva la un control psihiatric ca e caz grav pentru sanatatea finainciara a Romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
   Ok (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 21:36)

   twi [utilizator] i-a raspuns lui maxi lopez

   Ok, sa fie licitatie. Licitatia sa o organizeze Dragnea si sa fie castigata de o firma de-a lui Marian Oprisan din Insulele Virgine, care sa cumpere avioanele cu 600 de milioane si sa le vanda statului roman cu 1,2 miliarde aplicand un comision corect.
 • +1 (1 vot)    
  Presiune publica (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 11:32)

  Zummm [utilizator]

  INCONTINUUU Doar doar poate asa o sa renunte la "marele" contract. O sa planga ei dupa spaga grasa pierduta dar o sa si-o ia inapoi prin alte metode :))
 • +2 (2 voturi)    
  foarte corect (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 11:36)

  Jack37 [utilizator]

  \
  pot sa fie si de generatia a 14-a. daca ai doar 12 bucati e tot un drac.

  transparenta? ce-sti copil?
 • 0 (0 voturi)    
  Global Bonanza ... (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 18:23)

  utug [utilizator]

  Pentru producatorii si furnizorii de armament Rozboiul contra Terorii este o colosala mina de aur ... [The so-called War on Terror has created a global bonanza for the world of commercial military suppliers, ... ].Pentru noi singura solutiear fi fost ... o noua navalire a barbarilor ?....
  In: Waiting for the barbarians
  http://www.redpepper.org.uk/waiting-for-the-barbarians/
  http://www.youtube.com/watch?v=Ajy55VtGbzY&feature=related
  http://users.hol.gr/~barbanis/cavafy/barbarians.html
 • +1 (1 vot)    
  Sa speram... (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 19:40)

  Sar Castic [utilizator]

  ... sa speram ca bulgarii obtin avioanele si Romania trebuie sa se 'multumeasca' cu oferta Gripen...

  Nu mai am o indoiala ca Romania e condusa de cretini. Ce avione de generatia 5? Romania nu va avea bani pentru ele nici in 50, nici in 100 de ani... Olanda, Danemarca si chiar Canada au indoieli din cauza pretului excesiv actual...

  Ce pozitie are armata in aceasta decizie? Ei le vor folosi pina la urma... Sau nu. Ca dupa citiva ani vor decora un aerport undeva...
 • +1 (1 vot)    
  Buna decizie (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 21:31)

  twi [utilizator]

  Cu banii cu care luam fier vechi american putem cumpara avioane noi, de alta generatie Eurofighter sau Grippen, europene.
  Noi insa planuim sa depindem in viitor de americani, nu conteaza pretul asa ca preferam fier vechi nu avioane noi.
  Admiratia asta legata de USA frizeaza deja penibilul, ridicolul si clinicul.
  Ne comportam ca un stat al SUA nu ca membru UE.
 • +1 (1 vot)    
  F16 vs Mig 21 (Sâmbătă, 13 octombrie 2012, 21:42)

  twi [utilizator]

  F16 cam e echivalentul de generatie a lui Mig 21. Sunt cam la fel de proaste. Ca si cum am schimba daciile romanesti cu vreo rapciuga de Volksvagen Golf din 1970.

  Daca Grippen sau Eurofighter costa la fel ca fierul vechi, cat de tampit sau excroc poti sa fii si sa preferi fierul vechi?

  Daca e Dobritoiu nostalgic si vrea avioane "de epoca", n-are decat sa le cumpere pe banii lui. Pana una alta avioanele se vor cumpara si pe banii mei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by