Oszkar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a fost invitat la Digi 24explicand ca sustine si este optimist cu privirea obtinerii autonomiei maghiarilor din Romania, insa acest deziderat nu trebuie inteles drept parte a unui plan al Ungariei de a reanexa Ardealul.

Seful diplomatiei ungare la Bucuresti, Excelenta Sa Oszkar Fuzes, a comentat declaratia ministrului roman de Externe, Titus Corlatean, care a spus, in urma ultimei sale vizite in Ungaria, ca nu este de acord cu conceptul drepturilor colective, care genereaza alte idei de autonomii pe criterii etnice, pe care autoritatile romane le respinge.

"In persoana dansului, avem un prieten. Pe de alta, avem niste teme pe care nu putem sa fim de acord, iar asta este una dintre ele. Eu cred ca exista autonomie teritoriala si etnica in Europa, de ce nu poti face acest lucru in Romania, habar nu am. Dar eu sunt optimist, cred ca avem teren pentru discutie, avem timp pentru discutie si vom vedea".

Principalele declaratii ale ambasadorului Ungariei

  • Eu cred ca o autonomie normala si logica pentru maghiarii din Romania ar fi fost utila intregii Romanii, pentru ca daca Romania este mai linistita, mai democratica si maghiarii din Romania sunt in mai multa siguranta si au mai multe posibilitati, acest lucru ar fi fost si va fi foarte util si pentru Romania
  • Referitor la unele temeri din Romania, conform carora castigarea autonomiei ar fi primul pas din planul de secesiune si reanexare a Transilvaniei la Ungaria: "Nu, nu, bineinteles ca acest lucru ar fi fost absolut absurd si din punct de vedere demografic si politic. Din punctul de vedere al Tinutului Secuiesc, el este in centru, in inima tarii, niciun fel de secesionism nu ar fi fost...este absurd. Aceasta este o argumentatie care este folosita pentru scopuri care sunt absolut nelegate de maghiari, astea sunt scopuri politice sau mafioto-politice". Timpul pentru lucrurile astea (secesiune, reanexare - n.r.) a trecut, a trecut definitiv. Noi suntem aliati ai Romaniei, noi suntem prieteni ai Romaniei. Nu aveam niciun fel de pretentii teritoriale. Si in ceea ce priveste riscurile sau nu stiu ceva din partea romanilor, asta este, repet, este folosit de scopuri absolut nelegate nici cu maghiarii, nici cu autonomia, nici cu Ardealul. Asta este un joc politic cu care eu nu pot sa fac nimic", a continuat declaratiile diplomatul ungar.
  • In ceea ce priveste criteriile etnice, da, daca in Tinutul Secuiesc, in judetele Harghita, Mures si Covasna, exista o majoritate maghiara, de ce nu se face o autonomie nu numai teritoriala, nu numai administrative, ci si pe criterii etnice? N-ar fi niciun rau in acest lucru, niciun pericol pentru Romania
  • In plus, in calitate de observator la Congresul Partidului Popularilor Europeni, E. S. Oszkar Fuzes consider ca cea mai importanta concluzie a evenimentului politic desfasurat in 18 octombrie la Bucuresti este faptul ca "Romania este foarte importanta pentru intreaga Uniune Europeana si pentru vecinul sau cel mai bun, Ungaria".