Diplomatul rus care a lovit cu masina o tanara pe trecerea de pietoni este seful spionajului rus in Romania, sustine postul de televiziune Romania TV, care mai anunta ca acesta a parasit Romania, miercuri seara, aflandu-se la bordul aeronavei cu destinatia Kiev care a fost oprita pe aeroportul Henri Coanda in urma unei alerte cu bomba.

Potrivit RTV, angajatul din cadrul Ambasadei ruse care a accidentat tanara, Alexandr Evsyukov, conducea cea mai mare retea de spionaj din Romania.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii SRI au refuzat orice comentariu pe aceasta tema.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a declarat joi ca misiunea diplomatica a luat decizia de a-i incheia mandatul diplomatului rus implicat in accidentul rutier care a avut loc duminica in Bucuresti, mentionand ca acesta a parasit Romania. "Consideram imposibila ridicarea imunitatii diplomatului care a savarsit acest accident. In aceste conditii, partea rusa a luat decizia de a termina imediat mandatul lui. Ieri, Alexandr Evsyukov a parasit Romania", a spus ambasadorul, intr-o conferinta de presa, un eveniment rar pentru diplomatia rusa.

Intrebat de ce diplomatul a plecat atat de repede din tara, Oleg Maghinov a sustinut ca, in conditiile in care s-a luat decizia de incheiere a mandatului, acesta nu mai figura pe statul de plata al Ambasadei si "trebuie sa raporteze la Moscova ministerului azi (joi. n.r.)".

Acesta a precizat ca Rusia apreciaza "fidelitatea autoritatilor romane fata de respectarea principiilor dreptului international" care garnateaza dreptul la libera circulatiei a diplomatilor si nepolitizarea cazului, subliniind ca si Moscova "va folosi aceeasi abordare nepolitizata in investigarea accidentului".

Malghinov a precizat ca Ambasada "va colabora cu organele romane pentru clarificarea circumstantelor accidentului" si a tinut sa multumeasca presei "pentru abordarea corecta a acestui subiect", adaugand: "nu incercam sa inchidem usile, suntem deschisi fata de presa".

Ambasadorul Rusiei si-a exprimat speranta ca "acest accident rutier nu va dauna relatiilor ruso-romane care au inceput sa aiba o dinamica pozitiva".

Miercuri dupa-amiaza, o cursa de pasageri care urma sa decoleze spre Kiev (Ucraina) a fost oprita pe aeroportul Otopeni dupa ce conducerea aeroportului a primit un apel telefonic care anunta ca la bordul aeronavei ar fi o bomba. Purtatorul de cuvant al aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache, a confirmat pentru HotNews.ro amenintarea cu bomba, precizand ca nu este autorizat sa ofere alte informatii. In urma verificarilor s-a dovedit ca a fost vorba despre o amenintare falsa, avionul decoland spre Kiev la ora 19:00.