Dan Voiculescu a declarat luni seara, in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" (Antena 3), ca presedintele Traian Basescu trebuie sa fie din nou suspendat, "de asa maniera incat atunci cand mergem la vot pe 9 decembrie pentru alegerile parlamentare sa avem si referendumul" de demitere. Potrivit lui Voiculescu, presedintele trebuie din nou suspendat pentru ca, dupa alegeri, exista "pericolul" ca Traian Basescu sa nu-l numeasca pe Victor Ponta premier si sa nominalizeze un alt membru USL "care nu va fi decat unealta lui pentru distrugerea USL-ului".

Dan Voiculescu la "Sinteza Zilei"Foto: Captura Antena 3

"Dupa opinia mea, Traian Basescu trebuie sa fie din nou suspendat. Trebuie sa fie suspendat de asa maniera incat atunci cand mergem la vot pe 9 decembrie pentru votul parlamentar sa avem si referendumul. Data de 10 decembrie sa fie ziua in care Traian Basescu nu mai e presedintele Romaniei. Sigur ca acest lucru nu depinde numai de mine. Cum in 2007 a depins de romani, cum in 2012 a depins de Europa si de interesele straine Romaniei, eu cred ca 9 decembrie poate fi ziua in care romanii, mergand la vot sa-si aleaga parlamentarii, sa poata sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu", a declarat presedintele de onoare al Partidului Conservator la emisiunea lui Mihai Gadea.

Voiculescu a subliniat ca aceasta este opinia sa personala, si nu a USL, iar "din pacate, factorul politic este cel care hotaraste". "Spun din pacate pentru ca eu cred ca modul in care el a fost suspendat anul acesta, interventia externa in Romania - si ma refer la faptul ca oameni care practic nu au un cuvant de spus in vointa poporului roman au intervenit brutal si au schimbat vointa a 7,5 milioane de romani, lucru dureros", a spus el.

"Eu cand spun ca trebuie (suspendat din nou presedintele, n.r.) ma refer la pericolul pe care eu il vad ca dupa alegerile parlamentare USL sa aiba 58-62% din voturi, iar Traian Basescu sa nu-l nominalizeze pe Victor Ponta ca prim-ministru. Mai vad, din pacate, oportunismul politicienilor romani, care se va manifesta. Haideti sa ne inchipuim ca suntem in data de 10 decembrie. Castiga USL cu circa 60%, iar, conform Constitutiei, presedintele are dreptul, dupa consultari cu partidele, sa numeasca premier de la partidul sau alianta politica care a castigat alegerile. Si el, din cate il cunosc, va nominaliza un membru USL care nu va fi decat unealta lui pentru distrugerea USL-ului", a aratat Voiculescu.

Intrebat daca exista astfel de oameni in USL, Voiculescu a raspuns ca "Da, exista. Din pacate, in politica romaneasca exista foarte multi oportunisti".

In acest sens, Voiculescu a dezvoltat scenariul care, in opinia sa, s-ar derula dupa alegeri in cazul in care presedintele Basescu va desemna un alt membru USL pentru functia de premier in locul lui Victor Ponta:

"Acest om va primi mandatul de premier nominalizat, in 24 de ore il va convoca pe presedintele PSD Victor Ponta ca sa faca Guvernul, Ponta va refuza sa participe la negocieri. Si va asigur ca va fi un PSD-ist care va merge la negocieri, in numele partidului. Premierul desemnat il va convoca pe presedintele PNL Crin Antonescu sa mearga la negocieri, Antonescu - asa cum il cunosc - va refuza, dar se va gasi cineva din PNL sa mearga la negocieri... Eu sunt convins ca Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constatin nu vor merge la negocieri cu premierul desemnat, dar premierul desemnat va gasi fisura in fiecare partid sa-i cheme la negocieri, le va oferi - si aici apare oportunismul romanului - functii de ministri, secretari de stat, directori si ii va ruga sa mearga inapoi in Parlament sa-i convinga pe membrii partidelor lor sa voteze noul Guvern. Si in 48 de ore vom avea un Guvern condus de un premier care va fi omul lui Traian Basescu si care va reusi, din cauza oportunismului, sa-i formeze Guvernul, sa treaca prin Parlament, si vom avea din nou un guvern, chiar daca nu se cheama "Boc", care sa raspunda la butoanele lui Traian Basescu".