USL va castiga alegerile parlamentare din decembrie "cu majoritate absoluta" si va forma noul Guvern, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, premierul Victor Ponta. Ponta a adaugat ca el este candidatul USL la functia de prim-ministru, iar in conditiile unei majoritati absolute, seful statului nu poate refuza numirea sa ca premier: "Nimeni nu va sprijini o criza politica. (...) Ma bazez pe niste lucruri pe care le stiu si nu le pot spune la televizor." Ponta a comentat si zvonurile privind o eventuala rupere a USL, subliniind ca Uniunea nu se va rupe in niciun caz si cu atat mai putin inainte de alegeri: "Discutia asta ca se rupe USL-ul, ca Ponta se cearta cu Antonescu, cu Dragnea... e identica cu discutiile din cazemata din Berlin, cand Hitler si ai lui spuneau ca se cearta aliatii si scapa Germania. "Victor Ponta a mai afirmat ca "Cea mai mare provocare a sfarsitului de an este deblocarea POSDRU."

  • Victor Ponta despre Raed Arafat:

Eu mi l-am dorit pe domnul Arafat ca ministru al Sanatatii inca de la formarea Guvernului. Pe domnul Cepoi l-am propus dupa ce am discutat cu domnul Arafat. Dupa ce au expirat cele 45 de zile de interimat m-am bucurat ca domnul Arafat a acceptat functia de ministru.

Arafat este primul membru al Romaniei care nu este membru al religiei majoritare. Faptul ca nimeni nu s-a opus ideii ca un profesionist de alta religie poate sa ocupe un loc in Guvernul Romaniei e un semn.

Nu am avut niciun fel de negociere sau opozitie formala din partea presedintelui in timpul discutiilor de astazi. I-am spus "domnule presedinte, vreau sa va propune un ministru." Eu eram maimutica, copilotul, si totusi Traian Basescu m-a desemnat prim-ministru cand realitatea politica i-a impus acest lucru. Domnul Basescu cred ca are si alte momente de acest fel de background ca om politic.

  • Victor Ponta despre Traian Basescu si despre acordul cu FMI:

Niciunul dintre noi nu are dreptul sa respinga raportul constitutional si institutional.

Discutia de astazi a fost o discutie axata pe ce avem de negociat si ce vom face in 2013 cu FMI si CE, cum facem sa deblocam fondurile europene. Am discutat si despre bugetul pe 2013.

Inca o data, am discutat despre problema absolut capitala - ce fonduri europene vor fi alocate Romaniei dupa 2013.

(Intrebat daca Romania mai are nevoie de incheierea unui nou acord cu FMI - n.red.): Da. Dar din fericire, Romania nu mai are nevoie sa imprumute de bani de la FMI. Acordul cu FMI, in niste termeni in care imi explica mie domnul Florin Georgescu, sa inteleg, in termeni medicali, este medicul care spune: da, Romania este sanatoasa, este cu toate analizele la zi si atunci cei de pe piata financiara privata ne imprumuta.

Sunt convins ca acordul cu FMI este medicul de care tin cont cei de pe piata financiara, care ne imprumuta si care, iata, saptamana trecuta, ne-au imprumutat cu cea mai mica dobanda din istoria Romaniei - 5%. Este bine sa avem certificatul, ca sa ne imprumutam mai ieftin de la creditorii privati.

Discutia cu Traian Basescu a decurs anormal de normal. Nu sunt atat de naiv incat sa cred intr-o coabitare, dar din punctul meu de vedere nu voi cauta un nou conflict institutional.

Romania a intrat pe o directie buna dupa luni si ani de zile.

Eu cred ca USL va castiga alegerile parlamentare cu majoritate absoluta si va forma Guvernul.

Domnul Lazaroiu nu e proorocul acela care a spus ca nu voi fi niciodata numit prim-ministru? Sunt de acord cu colegul dumneavoastra Ciuvica care a spus ca Lazaroiu are nevoie de un specialist.

  • Victor Ponta despre formarea noului Guvern dupa alegerile parlamentare si zvonurile privind ruperea USL:

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare. Opinia unanima este urmatoarea: daca vointa electoratului roman va fi majoritate absoluta pentru USL, nimeni nu va sprijini o criza politica.

Eu personal sunt convins ca in fata unei majoritati presedintele nu are ce face, vom forma Guvernul.

Ma bazez pe niste lucruri pe care le stiu si nu le pot spune la televizor.

Discutia asta ca se rupe USL-ul, ca Ponta se cearta cu Antonescu, cu Dragnea... e identica cu discutiile din cazemata din Berlin, cand Hitler si ai lui spuneau ca se cearta aliatii si scapa Germania. Nu se cearta aliatii, sau nu se cearta inainte de victoria finala. Cred ca de doi ani, de cand e USL, ati tot auzit de la Lazaroiu ca se rupe USL, ca nu ajunge in toamna. Exact ca in filmul fantastic despre ultimele zile ale lui Hitler.

Povestea asta cu Rus prim-ministru... nici nu va accepta chiar daca va fi propus.

Eu merg la dezbaterea cu Videanu (pe teme economice - n.red.) cu neplacerea cu care un procuror merge la intalnirea cu clientul sau.

Formatiunile care alcatuiesc USL au decis ca eu sunt candidatul Uniunii la functia de prim-ministru.

Eu nu ma intalnesc cu Videanu de la borduri. Ma intalnesc cu el daca va fi desemnat oficial, statutar, candidat la functia de prim-ministru. Domnul Videanu e un om de pe strada care se baga si el in seama ca paduchele in frunte.

  • Victor Ponta despre ARD:

Scaderea cotei unice anul viitor de la 16% la 12% - eu i-am luat in serios pe cei de la ARD. Ar insemna o lipsa la buget de 11 miliarde lei. Cei de la ARD ar putea sa ia acesti bani din alta parte, dar nu ne-au explicat de unde. Cresterea salariului minim la 8,5 milioane lei vechi (propunere ARD - n.red) inseamna o depasire a anvelopei salariale convenite cu FMI.

Aceste lucruri sunt minciuni. Eu nu cred ca cineva ii mai crede si ii mai ia in serios. O sa vedem asta la sondaje si in alegeri.

De unde au gasit in 6 luni niste comori de unde sa faca lucrurile astea, de cand nu mai sunt la putere?

Premise pentru insanatosire exista, dar eu nu pot sa zic ca in 2013 vor fi bani asa...

  • Ponta despre programul de guvernare al USL:

Noi vom discuta TVA-ul diferentiat la alimente, reducerea cotelor la CAS. Avem o cota unica de 16%, una dintre cele mai mici din tarile europene, dar o supraimpozitare a muncii.

In aceasta perioada imi fac lectiile pentru guvernarea 2012-2016.

Aceasta echipa pe care am format-o cu Victor Ponta nu va pierde batalia, nici macar la masa verde cum s-a mai intamplat.

Cea mai mare provocare a sfarsitului de an este deblocarea POSDRU.