Ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de la ProTV, ca reprezentantii ambasadei nu s-au intalnit cu cetateanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic si ca, in prezent, nu detine informatii despre cine este, unde lucreaza si ce facea in Romania, infomeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Va voi spune sincer: in calitate de ambasador nu detin foarte multe informatii oficiale. Am inceput si noi sa extragem informatii despre acest caz din ziare si de pe site-urile diverselor organizatii din Romania", a declarat Malghinov precizand ca, potrivit demersurilor efectuate de Ambasada pe langa MAE roman, urmeaza sa fie organizata o intalnire a reprezentantilor consulari rusi.

Intrebat daca pana in prezent nu s-a intalnit cu el, ambasadorul a precizat ca nu stie cine este. "Nici nu stim cine este. Nu stim de unde este, unde lucreaza, ce facea in Romania. Asteptam un raspuns din partea MAE, cred ca ne vor raspunde si ne vor ajuta sa ne intalnim cu el [...] Vom astepta intalnirea, speram ca aceasta va avea loc in scurt timp si atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se intampla cu adevarat", a precizat ambasadorul Federatiei Ruse.

Intrebat daca in calitate de ambasador nu ar fi trebuit sa fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus ca este o intrebare "ipotetica" si ca in presa romana s-au scris multe lucruri de domeniul "romanelor politiste", precizand ca el se ocupa de activitatea diplomatica.

Malghinov a mai spus ca nu a primit la Ambasada informatii despre companii rusesti interesate sa investeasca in extractia de minereuri din Romania. "Da, ni s-au adresat anumiti investitori interesati de procesul de privatizare, de posibilitatile de participare, de conditii. Ei ni se adreseaza direct. Dar interesul lor nu era legat de minereuri. Da, stiti ca pe piata din Romania este prezenta compania petroliera Lukoil, care isi desfasoara activitatea in cateva sectoare. Si alte companii isi planifica venirea in Romania, dar pana acum aceasta a fost pentru mine prima informatie extrem de neasteptata, aparuta in ziare", a spus Malghinov.

El a explicat ca in Rusia exista suficiente minereuri, iar interesul este de a aduce investitori pentru a explora propriile zacaminte, precum si pentru prelucrarea acestora.

Malghinov a mai spus ca a fost intrebat de oameni de afaceri rusi interesati de Romania si care au aflat de acest caz daca mai este cazul sa mai vina pe piata romaneasca. "Va spun cu sinceritate, mi s-au adresat oameni de afaceri, care m-au intrebat, daca este vorba despre investigatii de natura economica, daca are rost sa mai vina in Romania dupa cele intamplate. Le-am spus sa mai astepte, sa vedem ce se intampla", a mai spus el.