Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni seara, ca Parlamentul nu-i va "impune" presedintelui Traian Basescu un mandat pentru Consiliul European, ci ii va "recomanda" unul, el intrebandu-se daca presedintele va tine cont de acest punct de vedere, care va fi publicat in MO, potrivit Mediafax.

Zgonea a sustinut ca "nu este vorba de impunerea unui mandat" presedintelui Traian Basescu.

"Aceasta este obligatia noastra, avem o lege cu privire la raporturile dintre Guvern si Parlament, au fost cateva articole declarate neconstitutionale, dar este obligatia noastra", a precizat presedintele Camerei.

Intrebat cum va putea Parlamentul sa-l determine pe seful statului sa respecte o rezolutie pe aceasta tema, Zgonea a raspuns: "Eu cred ca ar trebui sa-l intrebati pe presedintele Romaniei daca domnia sa va putea sa nu ia in considerare o hotarare sau o rezolutie a Parlamentului in plenul sau reunit cu privire la un mandat pe care i-l recomanda domniei sale in momentul in care discutam intr-un Consiliu European extraordinar resursele financiare alocate Romaniei in perioada 2014-2020".

Presedintele Camerei Deputatilor a mai precizat ca punctul de vedere al Parlamentului va fi publicat in Monitorul Oficial, astfel incat presedintele Traian Basescu il va putea cunoaste.

Intrebat daca dupa Consiliul European exista posibilitatea de a-l convoca pe Traian Basescu in Parlament, Zgonea a raspuns: "Din pacate singurul stat din Europa care nu poate sa faca acest lucru este Romania. Daca domnia sa va dori sa vina, eu sunt o gazda primitoare si numai domnia sa stie. Daca nu va dori sa vina si va pastra pentru domnia sa informatiile cu privire la deciziile pe care le vom lua, asa cum a fost in ultimii cinci ani de zile, eu nu am ce sa fac decat sa iau act, ca si dumneavoastra".

Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au decis, luni seara, convocarea sedintei de plen reunit, marti, la ora 13 pentru mesajul adresat de prim-ministrul Victor Ponta pe tema pozitiei Romaniei in privinta bugetului UE 2014-2020, iar deputatii vor dezbate in plen cazul Trasculescu la ora 12.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, ca sedinta de plen reunit pentru mesajul premierului a fost convocata pentru marti, de la ora 13.00, urmand ca dupa prezentarea pozitiei Guvernului sa aiba loc dezbateri cu privire la mandatul de negociere la Consiliul European.