Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la Romania TV, ca era important ca Guvernul si Parlamentul sa aiba o pozitie oficiala fata de bugetul UE 2014-2020, discutat zilele acestea la Consiliul Europei de la Bruxelles. "Mai departe, daca presedintele tine sau nu cont de pozitia Guvernului, de pozitia Parlamentului, este propria sa raspundere politica. [...] Daca vine cu 47 de miliarde de euro, asa cum e in propunerea Comisiei Europene, o sa il laudam, daca vine cu mai putin o sa il criticam, e normal", a declarat Ponta.

Seful Executivului a explicat ca mandatul Guvernului pentru Consiliul European, acordat presedintelui in timp ce acesta era in drum spre Bruxelles, este un document de lucru care reflecta pozitia oficiala a Guvernului.

Intrebat daca presedintele are limite de negociere si daca aceste limite sunt redate in mandatuul inmanat, Ponta a declarat ca "acestea nu sunt lucruri pe care poti sa le pui pe o foaie de hartie sau chiar intr-un text constitutional. Pana la urma, presedintele raspunde politic pentru modul in care isi exercita atributiile de presedinte, daca ma intrebati - ca am vazut ca asta era speculatia- 'dom'le, face altceva decat ce scrie in memorandumul Guvernului, il suspendam', nu, nu e o interpretare exagerata in sensul acesta".

"Guvernul trebuia sa aiba o pozitie si pozitia aceasta am prezentat-o in fata Parlamentului care a adoptat o rezolutie. [...] Presedintele sigur o sa faca ce crede domnia sa ca e mai bine, insa era important ca Guvernul si Parlamentul sa aiba o pozitie oficiala, dupa aceea presedintele putea sa spuna 'Dom'le, nu mi-a zis nimeni ce parere are, nu ma criticati, sau nu ma laudati'. Daca vine cu 47 de miliarde de euro, asa cum e in propunerea Comisiei Europene o sa il laudam, daca vine cu mai putin, o sa il criticam, e normal", a declarat Ponta.

Intrebat cati bani poate Romania sa absoarba din aceste fonduri UE pe care spera sa le obtina prin bugetul multianual 2014-2020, Ponta a raspuns "toti".