Cristian Sima, fostul presedinte al Consiliului de Administratie si director general al bursei din Sibiu a acordat un interviu postului de televiziune B1TV in care isi sustine in continuare nevinovatia, afirmand ca totul a fost o conspiratie: "Nu ma consider un escroc, nu am plecat cu niciun ban. A fost o intreaga conspiratie. Cine a organizat-o nu o stiu nici in ziua de azi. A participat si lumea politica, a participat si CNVM, mai ales CNVM, mi-au luat si 30% din voturi, m-au declarat concertat (pentru ca avea actiuni in alta societate n.r.)", a relatat brokerul Cristian Sima in interviul prezentat miercuri seara la B1 TV.

Declaratiile lui Cristian Sima:

  • Tot ceea ce am spus, declarat in emisiuni televizate sau scrisori, din momentul in care am plecat din tara, a fost adevarul. Adevarul este un sistem care persista si in Romania si in cea mai mare parte a tarilor din Europa, un sistem prin care lumea politica controleaza orice fel de afaceri mai importante care se desfasoara pe teritoriul unei tari. Si nu e numai cazul nostru. Dar la noi s-a ajuns la un nivel in care politicienii sunt extrem de aroganti. Politicienilor nu le mai e frica de nimic. Daca totusi in alte tari unii politicieni mai ajung sa fie prinsi sau chiar la inchisoare, la noi in foarte putine cazuri s-a incheiat cu o ancheta serioasa.
  • Eu nu ma consider un escroc. Sunt oameni care ma considera acum altfel decat ma considerau cu sase luni in urma, declaratiile lor trebuie combatute, dar ca sa le combat e foarte simplu: nu am efectiv niciun fel de ban, nu am plecat cu niciun ban. Nu am niciun fel de rezerve in afara de proprietatile pe care le-aveam si le am de ani de zile, nu am plecat cu vreun ban al vreunui client. Dimpotriva, am facut tot posibilul sa salvez situatia pana in ultima clipa.
  • Tot posibilul se poate dovedi foarte simplu: am luat o casa, am pus-o gaj si am luat ultima suta de mii, am imprumutat-o de la banca, de la Veneto Banca. Este singura data cand eu am facut un credit in Romania. Creditul de la Veneto Banca l-am luat cu o saptamana, zece zile inainte sa plec din Romania.
  • Si cu banii aia am platit niste clienti. De asemenea, mai sunt unii clienti care au fost platiti, care si-au primit banii exact cand eu zburam deasupra Atlanticului. 
  • Nu, nu ma astept (ca in Romania oamenii sa-mi planga de mila). Sunt realist. Timpul va cerne foarte bine si imaginea care va ramane nu putem s-o controlam. Desi, stim foarte bine, daca media vrea sa te faca escroc, te va face escroc.
  • (Unde sunt banii clientilor?) Clientii aveau conturi deschise la WBS Romania si conturi deschise la WBS Holding, doua companii separate. Eu controlam WBS Holding, de la WBS Romania mi-am dat demisia in 2011, mi-am vandut actiunile, nici nu as fi putut altfel sa devin presedintele Sibex. WBS Romania era de fapt stalpul Sibex, pentru ca asigura activitatea de market maker. Si ceea ce facea WBS Romania era sa joace contra tuturor celor care investeau la bursa la Sibex. Oricine vindea futures, produse derivate pe Dow Jones, pe aur, pe euro-dolari i le vindea WBS Romania sau clientilor ei. Deci, el in orice secunda avea un pret la cumparare si un pret la vanzare, iar diferenta dintre cele doua preturi era foarte mica, aproape nimic nu se baga intre ele. De ce? Ideea era urmatoarea: marea majoritate a pierzatorilor sunt mult mai numerosi decat castigatorii. Cei care pierd sunt mai multi decat cei care castiga intr-o zi bursiera. Si asta am studiat-o eu inca de pe vremea cand eram la WBS Romania, eu am pus sistemul la punct, eu am pus softul la punct, motorasul... pentru ca asta o facea un calculator, care lua preturile de la Chicago si le arunca la Sibiu, cumparare si vanzare in acelasi moment.
  • Toata lumea stia aceasta metoda, de aia veneau. La sfarsitul zilei ori cumparam mai mult ori vindeam mai mult, nu puteam sa raman peste noapte cu pozitiile deschise pentru ca as fi riscat a doua zi ca bursa s-o ia contra mea si sa pierd foarte mult. Si-atunci, la WBS Holding inchideam aceste pozitii, respectiv luam pozitii contrare. Dar eu, clientul, sa zicem Daianu, cumpara o mie de uncii de aur la Sibiu si vindea echivalentul lor la Chicago. Si astfel, la sfarsitul zilei, pe cele doua conturi avea pozitii long si short.
  • In momentul in care foarte multi din acesti clienti s-au unit si mi-au blocat miscarile de conturi de la Sibiu dincolo - pentru ca pozitiile se dezechilibrau si la un moment dat castigai mult intr-o parte si pierdeai in partea cealalta. Diferenta pe care o castigai zi de zi o incasai abia la trei luni, cand ajungeam la scadenta. Diferenta care era substantiala, pentru ca, v-am spus, in timpul zilei nu inchideam imediat pozitiile, jucam contra intregii piete si faceam socoteala la sfarsit. (...) In timpul zilei pretul creste.
  • In situatia asta se afla toata lumea care era client. Daca in momentul in care se dezechilibra aceasta situatie - respectiv aveai mai multi bani la Sibiu si mai putin bani la Chicago, sau invers - trebuia sa transferi plus-valoarea intr-o parte in cealalta pentru ca altfel nu-ti lichida contul.
  • Si cand mi-au blocat tot contul, e suficient sa nu ai posibilitatea de a-ti plimba banii 3-4-5 zile... si aici a fost o intreaga conspiratie, cine a organizat-o efectiv nu stiu nici in ziua de azi, dar a participat si lumea politica, a participat si CNVM, mai ales CNVM, mi-au luat si 30% din voturi, m-au declarat concertat - ca si cum dvs aveti actiuni la Sibiu, eu am actiuni la Sibiu, si intrucat ne cunoastem si am baut si trei cafele impreuna, ne declaram concertati.
  • In momentul in care m-au declarat concertat, CNVM-ul a declarat ca "toate aceste persoane sunt concertate pentru ca au si in alta parte actiuni". Ca si cum noi am actionat concertat intr-o afacere pentru ca si eu si tu avem telefon Apple, cam asta a fost motivul. Moment in care si eu am concertat toate SIF-urile, eu eram atunci presedintele Consiliului de Administratie, pe acelasi motiv. Si in toata nebunia aia, in partea cealalta m-au lichidat. In momentul in care m-au lichidat, eu am pierdut tot in partea cealalta. Dincoace inca aveam bani. Dar banii de-aici, bursa a intors-o si a luat-o in jos. Si-atunci am vrut sa salvez situatia si am bagat lichiditatile de care dispuneam, de care dispunea firma, tot ce puteam baga cu speranta ca puteam sa ma redresez. Si am pierdut. Era o intreaga conspiratie ca sa ajung in faliment.

Despre declaratiile lui Viorel Hrebenciuc ("N-am avut nicio relatie cu Sima, este o nebunie, fabuleaza, mi-a propus sa cumpar HotNews, i-am spus ca nu sunt interesat, chiar si daca as avea bani". "Am mai avut discutii la o cafea despre bursa. La Clubul Francez, el (Sima) era cu Predoiu, am dat mana cu el si am stat de vorba, discutia a fost pur intamplatoare". "Cand am discutat cu Sima mi-am dat seama ca este vicios de bursa, vorbea numai de bursa". "Aparitia numelui meu in acest caz tine de faptul ca se apropia campania electorala")

  • Pai hai sa ne uitam la SMS-urile de la Hrebenciuc. I-am trimis mesaj dupa ce l-am intalnit prima oara: 18 septembrie 2012.
  • M-am intalnit din nou cu Hrebenciuc in sediu la WBS, sunt toti angajatii care au vazut. Si de acolo suna la Dorina Mihailescu la Frankfurt si ii spune "Amana AGA", suna la Gabriela Anghelache sii ii spune "Amana AGA la Sibiu", ceea ce s-a si intamplat. Dupa AGA, imi da un nou mesaj.
  • Dupa care, la sase zile eu am fost amenintat sa vand tot si sa plec din tara. Nu zic ca dansul mi-a facut-o, doamne, nici nu cred ca are vreun amestec aici si sunt convins ca nu. 

Despre amenintari:

  • (Cine v-a amenintat sa vindeti tot si din cauza cui a trebuit sa plecati din tara?) Radu Dimofte, Andrei Bejenaru si cu Tatika au spus "Domnule, ne-ai pierdut niste bani" - 1,4 milioane. Dar au si castigat de-a lungul timpului, astia erau banii care erau atunci in joc. Si dl Daianu are doua conturi, celalalt cont de la WBS Romania este intact, n-a pierdut decat la Holding.
  • La Hotel Howard Johnson, sambata 29 septembrie, la o sapamana dupa AGA, trebuia sa ma duc sa semnez ca dau: terenuri, case, apartamente, tot ce aveam, actiuni la WBS Romania, sa-i conving pe actionari sa vanda actiuni pe nimic, actiunile de la bursa din Sibiu, si erau milioane de actiuni si acolo, practic tot-tot. 
  • Mi-a fost frica din momentul ala si aveam urmatorul lucru de facut: sa ma opun la asa ceva si sa spun "domnule, nu-ti dau" si sa raman in Romania. Or nu m-am opus, am zis "da, va semnez luni", ei au pregatit actele, s-au dus sa faca cadastru, toate, urmand ca eu sa vin la ora 13.00 sa semnez toate documentele de fata cu avocatii, la notar s.a.m.d.
  • Eu la 5 dimineata, fara sa spun la nimeni, nici copilului, m-am urcat in avion, am venit in Elvetia, din Elvetia am plecat in Islanda.
  • Ca sa va dati seama ca era super-urmarit, eu am primit primul mesaj de amenintare cand m-am dat jos din avionul de Bucuresti. Eu am plecat la ora 6 din Bucuresti, la 8 cand m-am dat jos din avion in partea cealalta deja aveam mesajul de amenintare ca "O sa te gasim oriunde". 
  • Si amenintarile, da, nu mi le-a facut Radu Dimofte, nu mi-a facut nicio amenintare, mi le-a facut oamenii lui. Deci acolo este dl Renato Neagoe, care este nepotul colonelului Marin Neagoe de la Directia a 5-a USLA a lui Ceausescu si care are un tanar care lucreaza pentru dl Dimofte si care mi-a facut nenumarate amenintari.
  • (Cu moartea?) Pai daca ti se spune "o sa te gasim oriunde si o sa vezi ce-o sa patesti, si o s-o gasim si pe copila", dvs ce intelegeti? (De ce nu reclamati la politie?) In Romania, nu am incredere. Cum puteam sa am incredere, stiam prea multe. Fusesem prieten cu multi oameni cu putere de decizie in Romania si ascultasem prea multe povesti ca eu sa am incredere. Nu am incredere nici in Politia Romana. De ce nu pot sa vin maine la Bucuresti? Acum n-o sa mi se mai intample nimic, n-o sa dea masina peste mine, dar poate imi gasesc doua grame de cocaina, gata cinci ani inchisoare. Credeti ca mass media o sa faca la fel de mare tam-tam la o astfel de chestie la fel ca atunci cand am plecat eu? Nu.
  • Iar eu daca pierdeam 4,5 milioane… pai 4,5 milioane este o suma infima fata de ce se intampla la BRD si ce-o sa mai vedeti ca se intampla la BRD. Pentru ca povestea aia cu bancile si banda mafiota care lua credite, cu Saramet s.a., e doar la inceput, acolo sunt super-credite date. Si tot BRD este in mari relatii cu Tatika Investments. Ia vedeti cati bani are sa dea Tatika la BRD! Peste sute de milioane de euro. Iar acest Renato Neagoe care ma urmarea propunea la toti angajatii de la WBS si celor care-l cunosc "Vino la BRD, iti aranjez un credit, iei un milion pe firma, dai inapoi 100.000 si nu-l mai dai niciodata". 
  • (In tara, aveti procese acum?) Pai am un proces pentru cei 400.000 de euro imprumutati de la Tatika, in care nici macar nu s-a scurs termenul, ma descurc cu el. Mi s-a facut un proces civil de catre Bogdan Chireac, pentru defaimare, cu care nu am niciun fel de problema. Si sunt reprezentat, am trimis procura, sunt reprezentat la toate procesele, nu m-am ascuns, nu nimic. Dar in acelasi timp, saptamana viitoare, voi raspunde procurorului din Elvetia care ancheteaza cazul Ericsson, care la noi nu se ancheteaza.
  • De ce nu vin eu in Romania? De frica. Daca inainte mi-era frica pentru viata mea, acum mi-e frica de ce mi s-ar putea inscena. Dar nu mi-e frica de faza cu bursa, bursa a luat-o; o sa vedeti, n-or sa reuseasca sa faca nimic, nici cu WBS Romania n-or sa reuseasca sa faca nimic, si-acolo s-au pus stapani pe ea. 

Despre vanzarea actiunilor HotNews.ro:

  • (Ati spus la un moment dat ca ati vandut HotNews? Cat aveati in HotNews si de ce ati vandut, pentru ca ati vandut foarte aproape de momentul plecarii din tara?) Aveam 10%. Ce spune dl Hrebenciuc, are dreptate, numai ca nu-i chiar asa. Nu i-am propus sa-mi cumpere HotNews, i-am spus "Dom'le, daca problema mea de la bursa din Sibiu este acest HotNews pentru care primesc amenintari din luna iulie…" Astea erau alte amenintari. Imediat ce s-a inceput procedura suspendarii si cu referendumul au inceput nebuniile cu HotNews: telefoane, sunat noaptea, s.a. "Vinde HotNews, nu te mai implica, pleaca de acolo, s-a schimbat puterea, e altcineva, vezi-ti de treaba".
  • (Erati actionar minoritar, 10%, de ce toata lumea suna la dvs?) Pentru ca eram actionar minoritar, pentru ca aveam influenta financiara, la modul la care de cate ori a avut HotNews-ul nevoie de bani a luat bani imprumut cu dobanda 0. Mai are si in ziua de azi, da, pe contract de imprumut cu dobanda 0.
  • Dar nu asta-i problema, problema acolo era ca lumea era convinsa ca eu ma amestec in politica editoriala, ceea ce nu era adevarat. Eu nu i-am dat niciodata vreun telefon lui Tapalaga sa-i fac vreun comentariu sau vreo sugestie. Eu la HotNews, in afara de parti financiare, de care ma mai ocupam cand imi cereau ajutorul si numai cand imi cerea ajutorul, sau daca mai aduceau cate un contract de publicitate, in rest n-am facut altceva decat sa-mi scriu articolele mele, ce-am crezut eu de cuviinta, uneori in contradictie cu Dan Tapalaga, dar asta e, publicam si eu, publica si el. Publicam ce credeam eu despre economie si alte analize. 
  • Dar sa stiti ca ideea a fost totdeauna ca HotNews-ul e al meu si eu controlez tot. Ceea ce n-a fost adevarat. Eu n-am controlat niciodata, am fost trei oameni la HotNews, nimeni nu a controlat.
  • Eu am investit, cu tot cu banii imprumutati pe care trebuie sa-i mai recuperez, daca ii voi mai recupera, aproximativ 200.000 de euro in acest HotNews, nu o suma fabuloasa. E adevarat, am inceput in 2005, in 2006 am intrat actionar. Si mi-a fost foarte drag. De ce? A fost o idee extraordinara sa ne lansam numai in online, sa nu tiparim niciodata. Pot sa zic ca eu am vrut sa-l cotez pe bursa, s-au opus ceilalti actionari; am mai vrut cateva lucruri, de exemplu am vrut sa facem o baza de date, asa cum face Amazon, si iar s-au opus ceilalti actionari. Era un ziar care incerca sa traiasca singur, care nu depindea de nimeni s.a.m.d. 
  • Ca unii ziaristi aveau un parti pris fata de X sau de Y, intrebati-l pe dl Daianu, care mi-a spus ca nu-i normal ce fac, era foarte suparat. Era foarte suparat ca eu sunt la HotNews, ca trebuie sa vand si sa plec de la HotNews, ca "nu exista sa te amesteci, ca nu poti sa faci afaceri daca tu detii Wall Street Journal, care WSJ e de dreapta si ala e de stanga".
  • (Cine va mai spunea sa va despartiti de HotNews?) Toata lumea, vorbim de lumea politica, toti pe care i-am cunoscut mi-au spus "vinde-l". Hrebenciuc mi-a zis "nu stiu, domnule, fa ce vrei, nu ma intereseaza". Predoiu, da, era de acord sa vand, mi-a spus "asta iti creeaza probleme". 
  • Si eu am fost convins ca acest HotNews mi-a creat toate problemele. Acum nu mai sunt convins ca HotNews a fost important. A fost important sa nu-l mai am in niciun fel, pentru ca, stiti ce s-a intamplat, in momentul in care am vrut scrisoare am fost refuzat. Nu mi-au mai publicat-o. Asa am ajuns la Soviani. Dupa aia au publicat prima scrisoare, iar la a doua - nu vreau sa fac niciun fel de speculatie - au publicat doar inceputul, partea cu Hrebenciuc n-au mai publicat-o. 
  • (Si ati vandut cui?) Primul care a venit. (Razvan Corneteanu a fost primul care a venit?) Da. Mi l-a trimis Margarit, principalul actionar de la HotNews, m-a intrebat "vrei sa-i vinzi?", am zis "da". A venit la mine si a spus "vreau sa-ti ofer atat pe el", am spus da si l-am vandut. (De ce?) Pentru ca aveam o presiune prea mare cu acest ziar si am zis sa scap de el. Ca toata lumea imi spunea ca toate necazurile, si de la bursa si cu blocari de conturi, vin de la HotNews, am scapat de el. Toata lumea spunea "vinde-l" si eu spuneam "da, veniti sa-l cumparati", la un pret cat de cat civilizat. Dovada ca in momentul in care a venit primul om, cat mi-a dat atat am acceptat.
  • (Cat a dat?) I-am promis ca n-o sa spun niciodata. (Banuiesc ca sunt totusi niste documente in sensul acesta, deci cu cat ati vandut actiunile de la HotNews?) 96.000 de euro.

Precizare:

Cristian Sima a fost asociat minoritar la firma MediaBit Software SRL in perioada iulie 2006 - septembrie 2012, firma ce opereaza si platforma online HotNews.ro. Initial Cristian Sima a avut o participare de 10% din partile sociale, participare diminuata in anul 2010 la 9% in urma unei majorari de capital. Cristian Sima a fost investitor financiar in firma, fara niciun rol in activitatea de zi cu zi a platformei HotNews.ro. In prezent, Cristian Sima nu mai este asociat in firma, prin vanzarea partilor sale sociale catre Razvan Corneteanu in septembrie a.c.