'Va fi un an stabil si corect. Salariile asa cum au crescut in iunie si decembrie se acorda si nu se mai taie in niciun fel. Pensiile s-au indexat in ianuarie cu 4% prevazut de lege. E un an stabil (...) Nu mai taiem nimic dar nici nu deschidem baierele pungii mai mult decat atat. (...) Nu pentru 2013 (n.r. - era prevazuta impozitarea diferentiata), dar era vorba de un principiu care a constituit, daca vreti, cel mai dificil compromis intre PSD si PNL. Liberalii, asa cum este normal si cum gandesc liberalii in toata lumea, au spus: sa pastram un nivel scazut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democratii am spus: nicaieri in lume - se mai intampla in Rusia si in Bulgaria, este adevarat - in lumea civilizata, oamenii nu platesc exact acelasi impozit si cand au 100 de lei venit si cand au un milion. (...) In 2013 probabil ca nu vom reusi sa ne ducem la 12% si 8%, insa principiile, cele doua principii - ca in Romania nu mergem pe o taxare foarte ridicata, dar ca exista categorii sociale fata de care taxarea trebuie sa fie mai redusa decat marea masa a cetatenilor, amandoua sunt principii moderne si tin, pana la urma, de ideologia si de principiile ambelor partide care formeaza structura USL'', a afirmat Victor Ponta citat de Agerpres.
Primul ministru a evitat sa indice o data de la care s-ar putea aplica impozitarea diferentiata, sustinand ca USL are avantajul, pentru prima data dupa 2008, ''de a gandi'' ceea ce vrea sa faca, ''pe patru ani, nu pe doua luni, nu pe sase''. ''Avem o majoritate solida (...) decizia electoratului a fost foarte clara, asa incat ne prezentam in fata oamenilor in 2016 si vedem cate din lucrurile pe care ni le-am propus noi noua si oamenilor le-am realizat. Daca in 2016 o sa avem 80% din lucruri realizate, oamenii ne vor vota din nou. Daca vom avea 20%, in mod sigur va veni altcineva la guvernare si asa este si democratic'', a adaugat Ponta.
In programul de guvernare prezentat la 20 decembrie unul dintre obiective, in orizontul 2013 - 2016, este reprezentat de simplificarea fiscalitatii si sporirea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri prin reducerea generala a impozitarii, largirea bazei de impozitare, simplificarea sistemului de taxe, cresterea colectarii veniturilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale. De asemenea este prevazuta revenirea TVA la nivelul de 19%, pastrarea plafonului de 16% si introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit si, totodata, reducerea la jumatate a numarului de taxe parafiscale.
Alte declaratii:
- Despre suspendarea presedintelui: Nu stiu si nu cred, dar eu cred ca trebuie sa punem in Constitutia Romaniei, acum, in prima jumatate a anului, toate acele garantii si mecanisme prin care in viitor nici un alt presedinte - nu ma refer la domnul Basescu, care isi incheie mandatul, ma refer la viitori presedinti - sa nu aiba mai multa putere decat au dorit oamenii si isi doresc oamenii sa aiba, si orice conflict sa-l evitam inainte de a ajunge la formele sale cele mai daunatoare, pana la urma, pentru o parte, pentru alta sau pentru societate. Si eu asta vreau, sa punem in Constitutie niste reguli clare, invatamintele pe care le-am tras din ultimii ani, si, in viitor, sa nu mai ai de ce sa suspenzi un presedinte, pentru ca nu va mai fi nici un presedinte care sa faca mai mult decat trebuie sa faca si ceea ce asteapta oamenii de la el.
- Despre TVA la alimente: Este o masura in care eu cred foarte mult, care are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam, repet, fin, tot ceea ce tine de acordurile noastre cu FMI si cu obligatiile care tin de disciplina bugetara.
- Despre cresterile salariale: Salariile nu se mai taie iar pensiile s-au indexat de la 1 ianuarie cu 4%. Este un an stabil in care nu mai taiem nimic, dar nu deschidem pungile mai mult. Eu nu vad in acest an mai mult decat faptul ca ne tinem de cuvant.
Ar fi utila o lista pentru a vedea cate din promisiuni vor fi onorate sau cel putin se va incerca onorarea lor partiala.
Nimeni nu-si face iluzii referitoare la promisiunile politicienilor. Indiferent de partid dar am vrea sa stim care minte si fura mai mult pentru ca va trebui sa alegem raul cel mai mic o data la 4 ani.
Inainte de asta, erau pesionari din agricultura care aveau pensie de 10 lei.
Dupa masura aplicata de Guvernul Boc, nu a mai existat pensie sub 350 lei.
De asta ati uitat, sau nu intra in masurile pe care aparatul vostru de propaganda va da voie sa le amintiti?
Cu alte cuvinte, daca ceilalti nu au facut nimic, de ce sa cerem astora sa faca ce au promis ? Bravos, asta da "gandire" socialista.
Din nefericire, majoritatea imbecilizata si-a pierdut ratiunea si lipsita de orice speranta si tel personal, voteaza chiar si infractori dovediti. Ba chiar le gaseste si scuze idioate de genul "ai nostrii fura mai putin ca ai lor".
Daca asta este "gandirea" dvs, inseamna ca, ori faceti parte din aceasta majoritate, ori aveti beneficii materiale directe, de pe urma acestui sistem politic ticalos.
masurile pe care le-au luat au fost bune, daca ne uitam la indicatorii macroeconomici avem o situatie de invidiat fata de alte tari.
promisiunile lui Basescu nu au fost onorate in primul rand pentru ca la noi este votat cine promite mai mult iar Basescu nu a fost o exceptie. macar el are scuze ca venit criza pe neasteptate. sa nu uitam ca dupa intrarea Romaniei in UE si pana 2008 toti eram mult prea optimisti....
insa USL si-a croit tot mesajul de campanie pe demonizarea taierilor de salarii ale lui Basescu, a acordului cu FMI si prin urmare cu tot ce ne-a tinut de fapt pe linia de plutire.... Apoi a fost suspendat pentru ca si-a permis sa anunte el insusi masuri economice realiste, acum ca s-au vazut cu sacii in caruta nu dau nimic in schimb, indexeaza pensiile cu 4% insa se anunta scumpiri la energie de 11%...
evident, la orice stire negativa despre actualul guvern vine unul cu argumente de copil de 3 ani : lasa ca si ceilalti au facut la fel. ca si cum antena3 nu ar fi de ajuns ca sa ne tampeasca iremediabil...
si uite asa, astia care nu mai puteati de cat de proasta e Elena Basescu l-ati bagat pe Jiji in parlament. va meritati soarta cu varf si indesat. peste 4 ani, orbiti de ura si frustrare veti vota alti imbecili care sa va reprezinte. nu stiu daca va vor reprezenta interesele, dar macar vor fi de-ai vostri
Ia cu minus, handi!
da, esti antenistul postac demn de mila, inrait de varan si ciracii lui impotriva unicului inamic- Presedintele tarii... Mai lasati-va fratilor de ura si de resentimente ca asa se moare de inima rea ! Presedintele nu a promis nimanui ca SUA, Europa si implicit Romania vor intra candva in criza , dar a propus masurile de redresare pe care le-au luat toate guvernele, cat-de-cat responsabile. Pe cand acum, priviti ce face Pontea si ai lui: " va promitem, va dam, va aburim... dar votati-ne pe noi!" ...Ei si? de opt luni de zile n-au facut decat sa organizeze si sa duca la indeplinire puciul securisto-comunist al varanului, cacarau si-a mai dat cu parerea si si cu ochii aia somnorosi peste cap de cateva ori, ineficient si nebagat in seama, iar promisiunile au curs...garla. Nimic din ce asteptau romanii, doar vesnica si deja traditionala lupta "politica" pentru ciolan, cu gandul la propria bunastare si nicidecum la cea a poporului, nicio imbunatatire, doar promisiuni incalcate si minciuni in fata, conform Noului Cod Deontologic al politicianului roman : "PROMITI, CASTIGI SI DAI...CU FLIT!"
In rest, pleaca ai nostri, vin ai nostri...
Bineinteles, pt oamenii cu idei putine si fixe, preluate de la altii, parlamentul e cel mai democratic for posibil.
Daca ne uitam mai bine la cine intra in parlament la noi, si mai ales cum intra, adica pe bani si influenta, pot sa nu fiu de acord cu tine.
Peste jumatate din parlamentari sunt niste anonimi. Nu stiu ce au facut in viata lor si nici ce vor face in parlament, in adara de dormit si jucat solitaire.
De ce sa am incredere oarba in aceste jivine penale ?
Pai ce, Traian Basescu a dat legi de cand e presedinte? Eu cred ca Parlamentul a dat legi (daca si-au facut timp parlamentarii, printre doua afaceri cu statul). Iar premierii s-au ocupat de bunul mers al tarii dpdv executiv. Unii dintre ei, cel putin unul adica. Nu mi-l aduc aminte pe Traian Basescu preluand fraiele nici unui minister, daramite ale mai multor ministere. Iar mult hulitul la antena3 Emil Boc a avut si contre, si pozitii comune cu Traian Basescu.
Traian Basescu pare sa fie un Superman al politicii romanesti, de care vad ca te temi chiar si cand il crezi ramas fara parghii si spatiu de manevra. Trebuie ca e reincarnarea lui Chuck Norris pe malurile Dambovitei :))
Iar acum mars la numarat cati parlamentari a avut PDL in cele doua legislaturi dinainte de aceasta si la aflat cat timp a fost PDL la guvernare de fapt. Vad ca ai uitat cum s-au perindat la guvernare si PNL, si PSD in diferite combinatii.
Si da, m-am saturat de parlamentari penali si idioti. Macar pe presedinte, cetatenii il pot da jos in mod mai mult sau mai putin democratic, spre deosebire de parlamentari, pe care trebuie sa-i suporte cel putin 4 ani. Hai sictir, ba!
Ce va mai place sexul oral!
Daca e nevoie ma alaturi si eu lui!
Ia vezi, ma poti inghiti?
Nu poti multiplica bogatia divizand-o!
In rest, ce sa mai zic? Inainte de a impozita Oprea averile bogatilor, poate ar fi bine sa ne spuna sursa averii sale! Si ceilalti la fel! Nu se poate sa fii toata viata lefegiu la stat si sa ai case si masini, terenuri, etc. si sa nu le justifici!
Parerea mea este ca de aici ar trebui inceput!
In Marea Britanie impozitul este progresiv. Exista niste praguri si procente aferente fiecarui prag. Procentele sunt din ce in ce mai mari pe masura ce salariul creste. Spre exemplificare: daca X are un salariu foarte mic iar Y unul foarte mare si ambii primesc o marire de salariu de 1000 de lire (aferent la salariul brut pe an), din marirea respeciva X va ramane in mana cu mai multi bani decat Y pentru ca Y este deja la un prag superior de impozitare. Per total, sigur ca Y castiga in continuare mai multi bani decat X (a se vedea ipoteza initiala privind salariile celor doi). Din exemplul de mai sus, ar rezulta conform logicii tale ca Y e mai putin interesat decat X sa obtina acea marire de 1000 de lire pe an. Si totusi in realitate nu e deloc asa.... Fiecare dintre cei doi vede marirea raportata la salariul avut anterior.
Si inca o chestie... nicaieri salariul nu e proportional cu cat muncesti ci cu cat de bine stii sa te vinzi. Poti tu sa muncesti intr-una, daca nu stii sa ceri n-o sa-ti dea nimeni un salariu mare. Majoritatea celor care au salarii de top nu se omoara cu munca...
Oricum cel care castiga mai mult va plati mai mult si nu va beneficia de banii platiti, dar banii care ii revin vor fi folositi in consum sau investitii si va produce un efect pozitiv mai mare decat printr-o plata mai mare de impozite.
O aspirina va costa la fel si pentru un milionar dar si pentru un asistat social.
De ce ar plati cel care castiga mai mult cat pentru 10 pastile daca el consuma numai una?
4% la o pensie egala cu punctul de pensie, adica media reprezinta o crestere cu 30 lei
tot 4% la o pensie speciala medie de 5000 lei, cresterea este 200 lei. numai ei simt majorarea.
Dar poate sa ramana cota unica 16%, dar sa fie scutiti de plata primii 350 lei, astfel cei cu salariul minim de 700 lei vor plati efectiv 16% din 350 lei si este egal cu 8% din 700 lei, ceea ce se doreste, per total se ajunge la acelasi impozit, dar fara munti de hartii, de cumulari de venituri si o armata de functionari in plus.
In ambele cazuri impozitul retinut populatiei va scadea.
Bravo Ponta!
Ai stiut sa lingi oala cu smantana!
Sa vedem cat o sa-ti mearga!?
In toate scenariile, Basescu trebuie demis de catre USL-isti. Foamea poporului uslamist trebuie mituita cumva, iar demiterea presedintelui va oferi USL-ului un ragaz pretios. Jaful national trebuie prelungit cit de mult se poate. Competitia ministerelor si agentiilor pentru prada va fi acerba. Intentiile se ascund tot mai greu. Rivalitatile haitelor de USL-isti se vor transforma in razboaie media.
Tocmai rivalitatile dintre hoti au ramas ultima noastra speranta privind independenta justitiei. Nici aminarea demiterii presedintelui, nu pare a fi fost cea mai inteligenta strategie a hotilor USL-isti. Meciul dintre justitie si politiceni inca se joaca.