"Singura varianta posibila, din punctul meu de vedere, pentru regionalizare ar fi introducerea in Constitutie a celor opt regiuni actuale. Nu vom desfiinta consilile judetene iar unele atributii al consililor vor fi transferate catre regiuni", a adaugat Victor Ponta.
"Regiunile vor avea dreptul sa acceseze fonduri europene si sa contracteze credite in mod direct", a mai spus premierul.
Despre acordul USL - UDMR: "Ma simt obligat de acordul cu UDMR. Nu s-a pus problema acceptarii unei regiuni bazate pe criterii etnice."
"O prioritate va fi marirea salariului minim de la 700 la 800 de lei. Daca vom constata ca INS este de vina pentru eroarea de calcul a PIB-ului atunci vom cere schimbarea sefului acestei institutii", a concluzionat premierul Victor Ponta.
*Premierul Victor Ponta a declarat anterior, la B1 TV, ca: "Am aflat la sfarsitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei".
Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.
Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.
În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.
Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.
De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.
Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.
Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.
Si guvernul cu ce se mai ocupa daca regiunile au posibilitatea sa faca datorie externa publica de capul lor si devin entitati economice autonome.
Nu cumva constituim pina la urma armata si politie independenta pentru fiecare suprajudet si in final dezintegram tara.
Forumul de internet, pe care vrea Ponta sa dezbata proiectul regionalizarii tarii si al noii Constitutii, este o prostie deoarece situl se va popula cu citeva zeci de palavragii de net si va deveni repede o cloaca neserioasa ca toate forumurile.
Adica o adunatura care o sa hotarasca cum vrea USL-ul.
pai cand a vrut s-o faca PDul au tipat ca nu e bine. acuma e bine ?
NE VOR DEZMEMBRA IN 10 ANI
..iA GANDITI?
UNGURIISE OPUN LA ACEASTA?
NU! DECI SPERA LA CEVA CE ..SE CAM STIE
SA FACA NISTE JUDETE MAI MARI DAR NU regiuni!
Executia bugetului e in curtea ministrului de finante nu la INS ca doar nu angajam cheltuieli pe statistici.
Cifra cetatenilor cu drept de vot este data de serviciul evidenta populatiei.
regionalizare ! ahaha cat de tragic o sa fie...
eroare de calcul a pib-ului soldata cu schimbarea sefului ! ahaha cat de trist...
majorarea pragului salarial minim ahaha vai s-amar! in plina criza economica! in mod categoric ultima caramida pe cocoasa firmelor care se invart in pragul falimentului - clocita chiar de conducadorul PLAGIATOR suprem! singurul lucru care o sa creasca cu adevarat este procentul somerilor si al oamenilor care lucreaza la negru => mai putini bani la buget => moarte mai rapida a experimentului comunisto-capitalist, numit in mod nedemn Romania, Romania fiind o tara care a existat poate, candva, in mentalul colectiv de dinainte de '89 - daca nu cumva doar in cartile de basme istorice scrise de comunisti pe placul si intelesul publicului deja naucit de istoria pe care o traia fara voie
dar vine partea buna si corecta a lucrurilor: majoritatea dementilor cu stampila, specimenele inadaptate, uneori recalcitrante, care s-au strecurat in secolul XXI cu ciuma ideologica pe creier si cu telecomanda in mana, devin carne de tun in prima linie
sper sa fii in fruntea lor si atunci, PLAGIATORULE!
anti-unire 1918
odata dezmembrata tara,..... nu o mai facem la loc
!!!!!!!!!!
greu cu cifrele mos ponta :)...cum dreaku am murit 3 mil ca sa avem in plus 100 de parlamentari ? ca in vara spuneai cu guritza ta ca trebuie sa fie mai putini, inclusiv eeuroparlamentarii romani, fara sa te gandesti la consecintele scaderii nr de voturi in Consiliul European din partea Romaniei...
Nimicuta! asta pot sa spun de pe acum!
In partea a doua se va discuta despre restructurari/ privatizari si management privat. Aici iarasi Ponta a lovit putin cu bata in balta: decurand a numit un neica nimeni in fruntea TAROM. Baiatul asta Ponta este total pe langa intelegerea fenomelor pe care trebuie sa le gestioneze.
In concluzie: AFARA PONTA! du-te si cauta-l pe puscarias.
Singurul rezultat notabil a fost... cresterea costurilor statului deoarece s-au pastrat structurile la nivel de localitati (consilii locale, judetene, primarii, prefecturi) la care s-au adaugat structuri regionale (consilii reginale, guvernatori, sedii, contabili, bugete etc).
Abordarea corecta este crearea regiunilor doar impreuna cu eliminarea judetelor.
Nu era vorba de eficientizare, reducerea birocratiei si birocratilor, a cheltuielilor?! Doamne, ce pacate ale stramosilor tragem?