Mona Pivniceru: Nici procurorii nu-si doresc in varful lor persoana care a fost aleasa
Ea a criticat faptul ca Sectia de judecatori nu a avut acces la site-ul institutiei, sapte dintre judecatori fiind pusi in situatia de a da un comunicat si renuntand la secretul votului cand au semnat buletinele sustinandu-l pe Mircea Aron.
In opinia sa, nici procurorii nu-si doresc ca institutia sa fie condusa de Oana Schmidt-Haineala.
"Observ ca nici corpul de procurori nu doreste aceasta rocada, observ ca nici sensul legii nu este respectat, atata vreme cat mandatul este de un an, observ ca prezenta la varful CSM in aceasta formula este contestata si de judecatori si de procurori, observ ca nu s-au pus in discutii programele, sub motiv ca nu este concurs, si imi vine in minte selectia procurorilor, cand s-au trimis intrebari in toata republica, la societatea civila, cine are de intrebat sa-i intrebe, in conditiile in care legea le dadea exclusiv in sectia de procurori aceasta competenta", a afirmat Pivniceru.
"Eu am votat cu judecatorul Aron, votul meu fiind semnat ca si celelalte sapte ale judecatorilor. Fac aceasta precizare dintr-o chestiune de bun simt minimal. Se vehiculeaza in spatiul public ideea (...) ca am lucra la statutul procurorilor, am modifica Constitutia, am decapita institutii ale statului, ceea ce ni se pare ca sunt afirmatii extrem de grave, de natura a induce tensiune in societate si in sanul corpului de magistrati".
Ministrul a sustinut ca a explicat in plenul CSM ca statutul de magistrat nu inseamna egalitate.
"Judecatorii infaptuiesc justitia, procurorii fac parte din Ministerul Public si apara ordinea de drept. Prin urmare, nu se pierde nimic din statutul de magistrat, dar nici nu putem face abstractie de competentele complet distincte pe care le confera Constitutia si legile speciale fiecareia dintre aceste doua corpuri profesionale. (...)
"Nu mai puneam la socoteala faptul ca 80% din activitatea sistemului judiciar este civila, iar restul care este penala si care include, desigur, activitatea procurorilor, o include si pe cea a judecatorilor. Din cauza aceasta, in lege nu s-a scris ca presedintele trebuie sa fie judecator, ca s-a parut ca este o chestiune de bun simt, care a fost respectata anual, fiecare dintre aceste doua componente, ambele unificate sub egida de magistrat, au realizat importanta faptului ca nu poate conduce puterea judecatoreasca un procuror", a spus ministrul.
In legatura cu acuzatiile din spatiul public potrivit carora Ministerul Justitiei lucreaza la modificarea statutului procurorului, Pivniceru a precizat ca va verifica daca le poate da 'o coloratura juridica' si va incerca sanctionarea acestora.
"Nu este normal si firesc, atata vreme cat eu ca ministru, in mandatul meu, am incercat sa imprim un climat de normalitate, un climat in care fiecare sa-si revina in matca lui si sa isi vada de competentele, pe care i le-a conferit legea, sa ajungem la discutii in spatiul public, neanalizand, de fapt, fondul problemei. Fondul problemei, observ acum ca nici procurorii nu-si doresc in varful lor persoana care a fost aleasa", a atras ea atentia.
Intrebata daca crede ca se va ajunge, pana la urma, la revocarea Oanei Schmidt-Haineala, Mona Pivniceru a mentionat: "Eu contez pe o tresarire morala si o reintrare in normalitate printr-un simplu gest de decenta, ca nimeni nu-si poate imagina ca cineva, procuror de cariera, poate conduce un sistem judiciar cu 80% din activitate judecatori, care exercita puterea judecatoreasca".
Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitiei, printr-un comunicat, a dat o dezmintire cu privire la votul exprimat de presedintele Livia Stanciu in sedinta plenului CSM din 4 ianuarie.
"In scopul asigurarii unei corecte informari a opiniei publice, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa precizeze ca afirmatiile facute in unele publicatii, cu privire la votul exprimat de presedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator dr. Livia Doina Stanciu, in sedinta Plenului CSM din 4 ianuarie, pentru alegerea presedintelui Consiliului, nu reflecta adevarul", se arata in comunicat.
Sedinta de miercuri pentru alegerea vicepresedintelui CSM ar putea fi amanata din lipsa de cvorum
Alina Ghica (CSM): Intentia de revocare a lui Danilet nu are justificare legala/ Membrii CSM, indiferent ca sunt judecatori sau procurori, nu sunt subordonati nimanui
Judecatorul Cristi Danilet a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre alegerile din CSM
Alegerea vicepresedintelui CSM, miercuri, in sedinta plenului Consiliului
UPDATE Judecatoria Ramnicu Valcea vrea revocarea din CSM a judecatorului Cristi Danilet, care candideaza la functia de vicepresedinte a CSM/ Danilet: Cred ca este vorba de o nemultumire izolata
Mona Pivniceru: Doamna Haineala este presedintele CSM, in mod regretabil/ Este anormal ca un procuror sa conduca Consiliul
Asociatia Magistratilor din Romania nu este de acord cu alegerea unui procuror in functia de presedinte al CSM
VIDEO UPDATE Scandal la CSM: Procurorul Oana Schmidt-Haineala, aleasa noul presedinte al CSM. Judecatorul Cristi Danilet candideaza la functia de vicepresedinte dupa ce candidatura judecatoarei Alina Ghica a fost respinsa / Alegerea vicepresedintelui, amanata

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Care poate fi varful procurorilor? Limbaj de mare om de stat, stralucit magistrat, presedinte de sindicat.
Numai la noi un ministru poate fi si presedinte de sindicat, care trebuie sa apere interesele membrilor in fata ministrului.
Si nu este singurul caz.
Cand e vb de interesele USL, va stergeti la fund cu Constitutia. Ati dovedit-o cu varf si indesat.
Daca in Constitutie nu scrie clar, negru pe alb, ca sefia unui procuror la CSM nu este interzisa, dehgeaba mai vii matale cu "cutume" si alte aberatii de "bun simt".
La urma urmei, plenul CSM s-a reunit, a votat si a ales-o pe doamna Haineala in functie de sef al CSM.
ce mai vreti acum?
Sa reluati alegerile pana cand ies asa cum doriti voi?
Chiar nu mai aveti pic de rusine?
In schimb avem un plagiator si un mitoman. Cum e, doamna ministreasa?
madam, de cand si pana cand presedintele CSM conduce magistratii din tara asta?
presedintele CSM conduce o adunare de 19 oameni si atat.
din toata isteria asta se vede clar ca acest scandal este creat in mod artificial, oricum prea multa putere nu are presedintele CSM.
si atunci care-i problema ca e procuror?
Pentru intaia oara, ministrul Justitiei este unul dintre ei, o personalitate a lumii juridice si universitare, a societatii civile. . . . . "
Si tot pentru prima data, "in acest continuu marasm socio-politic", un procuror a fost ales ca presedinte al CSM.
Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.
Parca se invata principiul asta in Drept:)