Declaratiile premierului:
- Asa cum mi-a fost mie explicat si nu a fost explicat in media, pentru ca nu a fost timp... are foarte multa logica.
- Ideea e urmatoarea: Finantarea din fonduri publice a furnizorilor privati de servicii de asistenta medicala primara si ambulatorie - adica medicii de familie, sunt toti privati, si tot ce inseamna asistenta ambulatorie - absolut totul ramane platit, decontat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Deci in momentul in care spui "nu se mai da nimic la privat" este incorect.
- Eu am nota exacta care va fi si maine in sedinta de guvern. Ca ministrul Nicolaescu nu a reusit sa explice bine, ca nu l-a lasat nimeni sa explice, ca mi-a explicat mie acum in aceasta nota... asa va fi (cum scrie in nota).
- Deci, medicii de familie si tot ce inseamna cabinete, spitale particulare care fac asistenta in ambulatoriu se deconteaza de la CNAS.
- Asistenta medicala de urgenta - zonei private i se deconteaza tot ceea ce inseamna prim-ajutor si transportul la spital, mai departe nu. Asistenta de urgenta ramane la stat.
- In ceea ce priveste asistenta medicala spitaliceasca, aici, ca sa le explic celor ultra-megacapitalisti, lucrurile stau in felul urmator: la orice spital privat acum, pentru anumite servicii, precum nasterea, CNAS deconta 1.500 lei, restul pana la 8.000 lei platea omul din buzunar.
- Ideea e urmatoarea: niciodata cineva care nu are venituri peste medie nu se duce la privat, pentru ca nu are cei 6.000 de lei diferenta. Si atunci, ca sa le explic ultracapitalistilor, saracul finanteaza cei 1.500 de lei pentru bogat, dar niciodata nu beneficiaza de acel serviciu, pentru ca nu va merge intr-un spital privat pentru o nastere sau o interventie usoara. Cele mai grele interventii si cele mai costisitoare se fac in spitalele publice.
- Asa incat, ideea principala - pentru ca nu vreau sa-i supar, pentru ca sunt spitale private care au si anuntat de altfel ca "noi nu traim din ce ne da CNAS, noi vrem doar sa fie o concurenta corecta intre noi spitalele private" - eu nu cred ca putem in sistemul medical, ca si la scoala, sa facem concurenta intre privat si public. Dreptul la asistenta publica e un drept universal, pe care il dam si celui care e pensionar, care are venit minim, care n-are niciun venit si celui care are un venit foarte mare. Nu putem sa-i spunem la usa spitalului "nu, pe tine nu te primesc". E un serviciu public.
- Daca facem concurenta, pana acum concurenta s-a facut asa: profitul e la privat si pierderea e la stat. Putem sa facem complementaritate si ceea ce statul, serviciul public nu face bine, sau nu are resursele necesare, merge in privat.
- Ceea ce mi s-a propus si de catre dl Nicolaescu si dl Arafat, iar maine se prezinta in sedinta, este, repet, ca la medicii de familie si ambulatoriu se deconteaza tot, la asitenta de urgenta se deconteaza tot...
- Da, sa nu mai dau o multime de bani pe interventii chirurgicale in zona privata. Este o clinica in Bucuresti care a primit mai multi bani in 2012 decat Maternitatea Giulesti, avand un numar mult mai mic de nasteri. Privatul se intelege intotdeauna mult mai bine cu CNAS decat publicul.
- Daca faci concurenta intre privat si public, ajungi la ceea ce vedem in filmele americane, la urgenta te baga eventual in seama, dupa care mori acasa. Or, eu cred ca spitale private si medicina privata faci din bani privati, pentru ca ai asigurarea privata pe care poti sa o faci, iar dreptul la sanatate e un drept universal pe care daca-l discriminezi pe principiul cine are mai multi bani e o greseala cu care eu nu sunt de acord.
- Anul acesta, 3,5 miliarde de lei i-am pus in buget ca sa platim toate datoriile la medicamente ale spitalelor publice. Sigur, faci alt tip de management, le-am clasificat din nou, le-am dat la autoritati locale si in cele mai multe zone sa stiti ca le-au administrat mai bine decat la Bucuresti. Dar nu poti iei banii de la public si sa-i dai la privat. Da, la privat o sa arate frumos, dar n-or sa intre decat cei 3%, ca 97% n-au acces la spitalele private. Sigur ca aceia 3% scriu pe Facebook, au o influenta si in media, dar nu sunt de acord cu chestia asta si o sa sustin proiectul dlor Nicolaescu si Arafat, in forma aceasta nuantata.
Spitalele private din cele cateva judete in care functioneaza primesc intre 6 si 17% din sumele alocate prin fondul asigurarilor sociale de sanatate unitatilor sanitare puiblice, acestea din urma tratand cele mai complexe cazuri, a declarat, la randul sau, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.
SUNT COMPLET ERONATE!
Sistemul privat este finantat cu 1,8% din banii de la FNUASS! Nicidecum sumele avansate de Nicolaescu sau Arafat!
Asta nu inseamna ca toti ceilalti suntem niste capuse pe spinarea ta doar pentru ca n-am fost la fel de smecheri ca tine si nu . Ca sa nu mai spun ca daca te pretinzi a fi fiinta umana si eventual un bun crestin, ar trebui sa iti pese cand semenii tai au nevoie de asistenta medicala de urgenta.
...cata vreme nu am avut nevoie de medici de mai mult de doua ori pe an (in ultimii 15 ani si atunci pentru lucruri minore) tu nu ne platesti noua nimic din buzunar ... sa fie clar ! -- ba e mai probabil ca noi sa platim pentru tine si altii ca tine.
Sunt de acord ca statul nu ar trebui sa deconteze tot ce se cheltuie in privat, dar ar putea deconta macar o parte din cheltuieli - pana in limita unor costuri pentru servicii asemanatoare de la stat. De exemplu daca un serviciu costa 800 RON la stat si 5000 RON la privat, statul ar putea deconta cei 800 RON - sa zicem - si asa nimeni n-ar avea de ce sa se simta furat.
Cat despre semeni - regulile ar trebui sa fie - in primul rand - cat mai echidistante si corecte ! Nu sa luam de la fiecare dupa cat putem sa le luam si sa dam la fiecare dupa cat au nevoie.
CAS individual 10.5% 1,108.00| | |
|Somaj 0.5% 53.00| | |
|Asigurare sanatate 5.5% 580.00
Ooops, sunt chiar mai mult de 1500 de roni, varsati intr-un serviciu de care nu beneficiez, NU VREAU sa beneficiez, sa ma duc in spitale de stat unde tre sa indes sute-mii de roni in buzunarelor tuturor cadrelor medicale, sa stau la coada 2 langa 10-15 tigani care nu au platit in viata lor 1 ron ca taxe.
Multumit ?
Casa de asigurari cheltuie fix aceiasi bani pentru serviciile mele medicale, indiferent de spitalul pe care-l aleg. La stat tre sa vii cu spaga completare, la privat cu diferenta de tarif.
Judeci prost.
Nici eu nu am bani, sunt o pensionara cu pensie mica, dar nu vreau sa ma duc in spitalele de stat sa ma manance gandaci, sa umplu buzunarele infirmierelor si sa fiu tot tratata de sus.
Vreau sa ma duc la privat, unde sunt tratata omeneste. De aceea banii, putini, pe care ii deconta casa aveau valoare pentru mine.
Nu sunt o bogatana capusa, cum le zici tu, ci un om care vrea sa fie tratata cu demnitate.
Mai lasa sloganurile comuniste, ca ne-am saturat de ele.
Ca bonus, ca tot nu te intereseaza sanatatea celor din jur, sa ai parte si de simpatia a 1-2 nebuni, ca deh, n-au au avut bani sau statul nu si-a permis sa-i trateze. Si doar nu ar fi putut sa le asigure tratament pe banii tai, doamne fereste. Vorba aia, nu e nici o problema daca crapa in jurul tau pe capete, important e sa fi tu sanatos.
Asa ca eu zic sa te calmezi si sa consideri acei 5.5% (+5.2% cat mai da si angajatorul parca) ca fiind o taxa pe care o platesti ca statul sa poata asigura niste servicii medicale minime, gen urgente. Si e o taxa, ca banii aia nu sunt pusi deoparte ca sa-i poti cere cand vrei. Daca vrei ceva mai mult atunci poti sa-ti faci asigurare separata.
Si e in interesul celor bogati ca cei saraci sa fie sanatosi, sa benefieze de tratamente daca au nevoie etc... Dar probabil dupa mintea ta daca cineva e bolnav si nu are bani, iar statul nu-i poate oferi tratament gratuit (ca deh, a trebuit sa plateasca privatilor) atunci merita eutanasiat.
In plus este vorba despre sanatate. E suficient sa ai nevoie o singura data (tu sau cineva apropiat) si sa merite toti banii din lume (si nu ma refer la analize sau ceva simplu).
Dar daca vrem sa-i ingrijim si pe cei care cu buna stiinta nu muncesc, nu cotizeaza, etc, atunci da-mi te rog voie sa ma revolt.
Daca statul este atat de grijuliu si vrea sa aiba grija de toti, atunci sa gospodareasca cel MULT cei 5,2% care reprezinta contributia angajatorului, dar cei 5,5% care reprezinta contribuia salariatului, aceia sunt banii de care pot eu ca salariat sa beneficiez de ei unde vreau.
Trebuie retinut faptul ca dupa o anumita varsta, nici o firma de asigurari nu-ti face asigurare privata sau complementara de sanatate !
Fir'eati ai dracu' da comunisti.
"CNAS deconta 1.500 lei, restul pana la 8.000 lei platea omul din buzunar."
"pentru ca nu are cei 6.000 de lei diferenta."
ah, ba da. daca aia 1500 se duc la privat e mai greu sa puna ei mana pe o parte din banii aia, si asta e nasol. nasol de tot.
Din toate firimiturile pe care le aduna vor sa plateasca restantele la medicamente pe care sunt obligati sa le plateasca in termen scurt.
Asa ca visurile si comentariile comuniste sunt doar de fatada. Spitalele de stat nu vor vedea niciun ban.
Asta e pentru fraierii care comenteaza ca prostii cu bogatani, burgheji etc. Parca am fi in anii '50.
As vrea sa stiu in ce spital american a intrat el de a vazut chestiile astea. E adevarat ca acolo spitalizarea e acoperita de asigurare, ca putini sunt cei ce-si pot permite sa plateasca din buzunar. Numai cei ce n-au asigurare nu-si pot permite sa se duca la spital. Dar acolo toti care au job au asigurare. Cine sunt cei ce n-au asigurare? Cei care n-au job, deci nu muncesc. Asadar, las-o mai moale cu America, tov. Monta.