Ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea a discutat la Antena 3 despre regionalizarea administrativa a Romaniei si despre importanta unui acord al tarii noastre cu FMI in acest an: "Un acord cu FMI ne determina si ne ajuta, ma refer in primul rand la 2013, sa disciplinam financiar atat finantele publice locale, cat si finantele publice de la nivel central si sa prioritizam investitiile din aceasta tara".

Liviu DragneaFoto: Captura Antena 3

Principalele declaratii

  • Despre colaborarea Romaniei cu FMI: O rupere a acordului cu FMI n-ar da foarte bine si nu ne-ar crea o imagine foarte buna. Putem crea imaginea unei instabilitati economice, a unei tari care nu se imprumuta cu dobanzi de 5% - 6%, adica cu dobanzi mici, pe de o parte. Pe de alta parte, un acord cu FMI ne determina si ne ajuta, ma refer in primul rand la 2013, sa disciplinam financiar atat finantele publice locale, cat si finantele publice de la nivel central si sa prioritizam investitiile din aceasta tara.
  • Azi a fost prima zi de discutie politica la Ministerul Finantelor, am avut o discutie cu dl. ministrul Daniel Chitoiu si l-am intrebat, foarte curios, care este pozitia si atitudinea delegatiei FMI si mi-a spus ca o poate caracteriza ca pe una constructiva si o atitudine pozitiva. Cred ca tot ceea ce am gandit noi va fi negociat si acceptat de membrii delegatiei, FMI si Comisiei Europene.
  • Important e sa ai multa stabilitate, o imagine foarte buna si o credibilitate in plan extern, ceea ce determina imprumuturi din piata cu dobanzi foarte bune - 5% pentru euro si 6% la lei, ne da atractie pentru investitorii straini si o linie de finantare, daca cumva apare o situatie urgenta, ne putem imprumuta. Dar speram sa n-ajungem la asta. Intentia noastra este sa pastram si sa continuam acordul cu FMI, daca il gestionezi si negociezi cum trebuie si ai in vedere niste obiective pentru tara iar obiectivele sa nu fie ale FMI, poate fi foarte bun, te ajuta.
  • Despre CFR Calatori: Am avut o discutie cu dl ministru Fenechiu, l-am informat pe primul-ministru. Si eu si primul-ministru i-am recomandat sa faca un control serios la CFR Calatori. Avem foarte mult informatii, apar foarte multe discutii despre tot ceea ce inseamna zona CFR Marfa, CFR Calatori.
  • Despre regionalizare: Regionalizarea nu va fi facuta pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizarii administrative, respectiv a infiintarii regiunilor administrative fiind micsorarea decalajelor de dezvoltare.
  • Nu se desfiinteaza judetele, nu se mareste numarul de personal, nu se maresc cheltuielile publice.
  • Poate ca este cel mai important proiect dupa Revolutie. Vor fi discutii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civila, cu oameni care au expertiza in domeniu si vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune.
  • Se vor lua aceste competentei si vor fi transferate la regiuni. De asemenea, drumurile nationale, cu exceptia traseelor europene, vor fi transformate in drumuri regionale si administrate de regiuni prin atribuirea competentelor la nivel regional.
  • Despre scandalul din CSM: Ceea ce se intampla acum la CSM nu e in regula, ne afecteaza atat ca tara, cat si ca justitie. Nu e in regula. Din fericire sau din pacate, tot dumnealor trebuie s-o rezolve (n.red. situatia), magistratii, judecatorii. Evit sa-mi dau cu parerea. Dar situatia de acolo (n.red. CSM) aduce foarte multe deservicii.