Ambasadorul german la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, spune la Digi24 ca intelege pozitia partii romane privind separarea MCV de aderarea la Schengen, dar in acelasi timp evoca si asteptarile "publicului din Europa de Nord": securitate maxima la frontiera externa a UE din Romania. Ambasadorul francez Phillipe Gustin crede insa ca autoritatile romane au dreptul sa semnaleze faptul ca <>-ul din MCV inseamna cooperare", dar UE a facut "din cooperare, control".

"Inteleg foarte bine ce doreste partea romana - aceasta separare a Mecanismului de Cooperare si Verificare fata de chestiunea aplicarii Tratatului Schengen - si nici eu nu as face altfel daca as fi roman. Dar cred ca publicul din Europa de Nord este interesat in primul rand ca aceasta frontiera externa a Europei, care se va afla in Romania, trebuie sa fie sigura din toate punctele de vedere, trebuie sa fie impermeabila prin controale. Si cred ca aceste temeri, de care noi am dori sa scapam daca ni se da ocazia, exista totusi", a spus ambasadorul german la Bucuresti, Andreas von Mettenheim.

"Cred insa ca exista o neintelegere, si poate chiar o ipocrizie, si aici autoritatile romane au dreptul sa semnaleze: <>-ul din MCV inseamna cooperare, dar am facut din cooperare - control. In lunile care urmeaza, vom face in asa fel incat sa reusim o logica de cooperare bilaterala, dar si multilaterala in UE", a spus ambasadorul francez, Phillipe Gustin.

"Trebuie sa facem ca rapoartele MCV sa fie pozitive. Cand vor fi pozitive, nu vor mai exista obstacole pentru intrarea in spatiul Schengen", a subliniat ambasadorul francez.