Subiectul suspendarii presedintelui nu este unul de actualitate cat timp nu a incalcat Constitutia, dar nici nu se poate negocia cu el, a declarat joi, la Antena 3, liderul liberal Crin Antonescu. Presedintele PNL a nuantat astfel o afirmatie a vicepresedintelui liberal Sorin Frunzaverde in a carui opinie "cu Traian Basescu nu trebuie negociat, trebuie suspendat", informeaza Agerpres.

"Cata vreme nu exista un motiv, o incalcare a Constitutiei de catre domnul Basescu, sigur ca nu este de actualitate (tema suspendarii, n.red). Ca valoare axiomatica, enuntul lui Frunzaverde: 'cu Basescu nu se negociaza, Basescu se suspenda', da, impartasesc acest enunt si sunt convins ca este impartasit de majoritatea fruntasilor din PNL. Numai ca e la fel de adevarat ca nu putem sa discutam niciodata si nu poate fi de actualitate preocuparea asta pentru suspendarea cuiva, in speta a presedintelui, fara o incalcare a Constitutiei", a declarat Crin Antonescu la Antena 3.

Pe de alta parte, Antonescu s-a aratat de acord cu afirmatia ca "nu are niciun rost sa negociezi ceva cu Traian Basescu" sustinand ca, in intalnirea pe care a avut-o cu seful statului si la care a participat si premierul Victor Ponta, "nimeni nu a sugerat o negociere".

Presedintele Senatului, prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au avut o intalnire la inceputul acestei saptamani in care au discutat despre tema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si ideea comasarii alegerilor, evocata de premier.

"Dupa aceea Basescu, in raspunsul sau la discutia publica a lui Victor Ponta, nu la vreo intrebare a lui Victor Ponta, a pus lucrurile in termeni de negociere si a inceput sa faca tot felul de propuneri nu doar neserioase, dar si nesincere", a declarat Crin Antonescu, fara sa mentioneze propunerile avansate de seful statului.

Intrebat daca va mai da curs unor solicitari de a se intalni cu seful statului, liderul liberal a raspuns ca va accepta daca subiectul discutiilor va viza indatoririle sale oficiale ca presedinte al Senatului sau ca senator.

"Numai ca nu trebuie sa confundam aceste lucruri nici cu amicitia, nici cu uitarea a sapte milioane de voturi. Premierul chiar a starnit anumite suspiciuni spunand-o mai des, pentru ca e premier, exista niste responsabilitati ale anumitor functii, ori 'guvernator' - cum ii spuneti - oficial, birocratic, formal, intr-o anumita pozitie si din aceasta pricina este nevoie sa ai uneori comunicare", a spus Antonescu.

In plus, el a sustinut ca organizarea simultana a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare se va face indiferent de optiunea lui Traian Basescu, daca USL ajunge la concluzia ca este posibil acest lucru.

"Eu cred ca daca putem sa facem alegerile impreuna cu cele europarlamentare, le vom face ca vrea sau ca nu vrea Traian Basescu. Ipoteza unei formule elegante in care sa renunte la cinci luni de mandat pentru asemenea reasezare constitutionala eu o exclud, pentru ca dansul nu vrea si e dreptul sau sa vrea sau sa nu vrea", a mai sustinut Antonescu, precizand ca la nivelul USL inca nu s-a facut o analiza juridica si constitutionala fata de aplicarea acestui scenariu privind cuplarea alegerilor.