Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni seara, la Antena 3, ca este de acord, la nivel de enunt, cu declaratiile liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, privind existanta unui pericol de fraternizare, "ca nu se poate coabita, ca ar fi catastrofal ca o mana sa inceapa sa spele pe alta". Liderul liberal a precizat ca acest lucru s-a mai intamplat in trecut insa a dat asigurari ca "nu a fraternizat nimeni nici nu Traian Basescu, nici cu oamenii regimului sau".

Crin AntonescuFoto: Captura Antena 3

La observatia realizatorilor emisiunii ca exista senzatia ca premierul Victor Ponta face mai multe concesii presedintelui Traian Basescu, Antonescu si-a manifestat convingerea ca "Victor Ponta e la fel de anti-Basescu", dar ca exista aceasta perceptie si ca premierul trebuie sa o ia in calcul, sa o explice si sa demonstreze ca e gresita.

Declaratii Crin Antonescu:

  • Sunt perfect de acord cu dl Voiculescu, ca enunt general, pentru ca asta s-a mai intamplat.
  • Sunt de acord ca exista acest pericol, ca nu se poate coabita, ca ar fi catastrofal, ca o mana sa inceapa sa spele pe alta.
  • Ce spune dl voiculescu si sustin in totalitate este ca nu avem de a face si nu putem avea de a face cu coabitarea. E un termen pretios si nepotrivit. Si asa este si acordul de coabitare
  • Nu a fraternizat nimeni nici nu Traian Basescu nici cu oamenii regimului sau.
  • Nici altcineva dintre noi nu este in niciun fel de mana cu Traian Basescu
  • Intrebat care a fost ratiunea acordului de coabitare: Teama justificata pana la un punct de o noua criza politica, de devalorizarea leului.
  • Am convingerea ca Victor Ponta este la fel de anti-Basescu in ceea ce priveste datele regimului Basescu

Radu Tudor: Exista senzatia ca Victor Ponta face mai multe concesii presedintelui si a ramas Crin Antonescu simbolul luptei anti-Basescu. Populatia a ramas anti-Basescu si are o imensa frustrare. Premierul Ponta are o problema de imagine renuntind la actiuni anti-Basescu.

Crin Antonescu: Am convingerea ca Victor Ponta e la fel de anti-Basescu. Daca aceasta perceptie exista, si ea exista, e o problema pe care dl Ponta - ca om politic - trebuie sa o ia in calcul, pentru ca ea e serioasa. Ea nu e o impresie gresita a lui Radu Tudor. Victor Ponta nu are nici un motiv, nici un temei sa nu demonstreze ca ea nu e gresita.

Daca aceasta perceptie ca Victor Ponta face concesii presedintelui exista, si ea exista, e o problema pe care dl Ponta - ca om politic - trebuie sa o ia in calcul, pentru ca ea e serioasa

Victor Ponta si-a luat raspunderea sa semneze el acest acord, l-a semnat.

Dana Grecu: De ce ati fost in sala in care s-a semnat acordul?

Antonescu: De ani buni, cu toate ca stiu cum se face, nu am dat-o pe diplomatii, am o atitudine intrasigenta fata de personajul T. Basescu, fata de regimul sau, fara niciun fel de nuanta. Lucrul acesta m-a costat mult. Chiar si dl Tariceanu a venit sa imi dea lectii de diplomatie.

Nu ma acuzati pe mine acum de moliciune, de cedare, ca m-am dus seara la Cotroceni. Nu m-am dus acolo sa negociez. Am vorbit despre momentul politic in care ne aflam, i-am adus la cunostinta ca nu are decit un singur lucru de facut - sa-l desemneze pe Ponta premier, altfel il paste suspendarea.

N-am fost de acord cu semnarea acordului, sint alaturi de Ponta si dupa ce l-a semnat.

(Intrebat in mod repetat de ce a participat la intilnirea de la Cotroceni in care Traian Basescu si Victor Ponta au semnat acordul de coabitare) Antonescu: O sa ajungeti sa ne reprosati ca nu l-am strins de git pe Basescu.

Antonescu:

  • Dreptul dl Tariceanu este de a candida dar asta nu are treaba cu USL.
  • Alegerile intr-un congres sunt alegeri interne si ele. In congresul acela, oricine poate veni si spune: "Atentie, nu votati prrpunerea aceea. Vreau sa candidez si eu".
  • Eu am fost amenintat cu congresul, cu caderea. Dupa ce au trecut alegerile, daca nu imi aminteam eu ca a fost mare dorinta pentru congres, nu mai exista niciun congres. Dl Tariceanu si dl Chiliman nu au mai zis nimic dar sfaraiau ca motanii la caldura.

Radu Tudor: A votat Calin Popescu Tariceanu on congresul anterior ptentru validarea lui Crin Antonescu drept candidat PNL?

Antonescu: Sigur ca da.

Daca tot sunteti asa de duri in alte privinte, haideti sa clarificam niste lucruri. Nu e vorba de nicio convingere, daca ar fi fost o convingere ar fi anuntat-o de la congresul anterior, este vorba de o actiune care dauneaza, atat vreme cat nu propune.

Dana Grecu: Tariceanu si Basescu egal LOVE?

Antonescu: Nu, nu asa se pune problema. Actioneaza in acelasi sens.

Coincidente inseamna actiuni in acelasi sens.

Niels Schnecker: Acuzati cu subiect si predicat ca Tariceanu si Chiliman sunt in mana cu Basescu, au un delict de opinie?

Antonescu: In politica daca esti canalie nu e bine, dar mai merge, daca esti prost, e de neiertat.

Niels Schnecker: Deci Tariceanu si Chiliman sunt prosti sau canalii.

Antonescu: Eu nu am facut asemenea afirmatii.

Dana Grecu: Stroe, ministrul de Interne, a fost contestat azi de unii dintre liderii PNL...

Antonescu: Dl presedinte Marian Petrache a spus ca are o problema politica cu dl Stroe si a solicitat o discutie in trei. Nu s-a pus in discutie absolut deloc prestatia ca ministru al dlui Stroe. E o problema politica.

USL este mai unita decat isi doresc foarte multi, are aceleasi angajamente pe care le stiti si pasii sunt mici dar in directia buna.